Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Biohacking: Přibýváte bezdůvodně na váze? Možná máte v těle málo jódu

Biohacking: Přibýváte bezdůvodně na váze? Možná máte v těle málo jódu
iStock
Alžběta Shejbalová

Málo jódu škodí, stejně tak jeho přemíra. Mít vyrovnanou hladinu jódu je extrémně důležité zejména v těhotenství. Jeho nedostatek může trvale poškodit mozek dítěte. Co jíst, abychom měli v těle jódu tak akorát?

Reklama

Jód je velmi známý minerál, který je nejčastěji spojován s funkcí štítné žlázy. Je to proto, že štítná žláza produkuje důležité hormony, které se zkráceně nazývají T3 a T4, a potřebuje k tomu právě jód. Tyto hormony regulují důležité biochemické procesy – například syntezi bílkovin, aktivitu enzymů a jsou zásadní pro metabolickou aktivitu. Také jsou potřebné pro řádné fungování kosterního a centrálního nervového aparátu při vývoji plodu a kojence.

Funkce štítné žlázy je primárně řízena hormonem TSH. Jeho hlavní úloha je chránit štítnou žlázu před sníženou či zvýšenou funkcí. Vylučování TSH zvyšuje ve štítné žláze potřebu jódu. Pokud nám tedy chybí jód, hladina TSH zůstává zvýšená, protože se TSH nepoužije k výrobě T3 a T4. Zvýšená hladina TSH pak způsobuje zvětšení štítné žlázy, čímž se tělo snaží zlepšit zásobu jódu.

Mořské ryby nabízejí dostatek selenu

Biohacking: Zázračný selen snižuje riziko rakoviny a zvyšuje plodnost

Dostatek selenu brání vzniku celé řadě chorob. Nejlepší je získávat jej z potravin. Dostatek selenu nabízejí zejména paraořechy nebo mořské ryby.

Přečíst článek

Tělo si jód bere z krve po tom, co se vstřebal ze stravy v žaludku. Tělo si v sobě jód dlouho nedrží, je rychle vyloučen močí. Právě ve štítné žláze je ho uchováno zhruba 70 až 80 procent z celkového množství v organismu. Problémy s tímto orgánem je nejčastější důsledek i příznak nízké hladiny jódu v organismu.

Snížená funkce štítné žlázy je v západním světe nejčastěji způsobena onemocněním zvaným Hašimotovo. Je to autoimunitní nemoc, při které tělo samo omylem napadá štítnou žlázu a ničí její zdravé buňky, čímž ohrožuje její plnou funkci. Ohrožuje více ženy než muže, a to až 10krát častěji, kvůli specifické náchylnosti chromozomů v DNA.

Hašimoto může být způsobeno různými faktory. Tím zásadním je vysoká míra stresu, nedostatek některých mikroživin (právě jódu, ale třeba i v kombinaci se selenem a zinkem), nízká funkce imunitního systému a různé druhy toxicity. Druhým nejčastějším důvodem vzniku snížené funkce štítné žlázy na světe je právě nedostatek jódu ve stravě.

Ústřice obsahují ohromné množství zinku

Biohacking: Jíst ústřice se vyplatí. Obsahují zinek, který snižuje riziko rakoviny

Ačkoli věda zatím nezná přesné mechanismy, kterým zinek brání vzniku celé řadě nemocí, jeho účinnost potvrzuje celá řada studií. A zdaleka to neplatí jen pro sezonní respirační choroby, ale i mnohem vážnější onemocnění.

Přečíst článek

Příznaky tohoto onemocnění jsou chronická únava, deprese či úzkost, častý pocit chladu, suchá kůže a vlasy, nevysvětlitelné přibývání na váze a zácpa či jiné trávící obtíže.

Aspoň jednou týdně sushi 

Zvýšená funkce štítné žlázy je méně častá, ale jedná se o stejně závažné onemocnění. Jeho podstatou je vysoká tvorba hormonů štítné žlázy T3 a T4 nebo může vzniknout i přílišnou konzumací léků s těmito hormony. Příznaky bývají nervozita, problémy se spánkem, rychlé bušení srdce, nevysvětlitelné snížení váhy, zvýšené pocení, příliš rychlé trávení a tenké, lámající se vlasy.

Dalšími funkcemi jódu v organismu jsou role v imunitní odpovědi a také ochranná role při vzniku cyst v prsní tkáni, a i tím předcházení rakovině prsu.

Denní doporučená dávka je stanovena na 150 µg od věku 14 let. Zdaleka nejbohatším zdrojem jódu je mořská řasa kelp neboli kombu, která je v jednom plátku schopná dodat až tisícinásobek doporučené denní dávky. Další zdroje už jsou řádově daleko chudší – treska, jogurt, ostatní mořské řasy a vejce (20 až 65 procent doporučeného přijmu na porci).

Parmiggiano Regiano, sýr parmazán

Biohacking: Vitamíny K jsou dva. A každý je jiný

Vitamín K je relativně neznámý vitamín. Existuje několik druhů vitamínu K, ale pro lidské zdraví je esenciální K1 a K2. Poslední studie ukazují, že každý z nich funguje na jiném principu a že se vlastně chovají jako dvě rozdílné substance.

Přečíst článek

Jód je obsažen téměř v každé přirozené potravině, ale velmi záleží na půdě v případě rostlinné stravy. Koncentrace jódu je totiž celosvětově velmi kolísavá jak v půdě, slané i sladké vodě, tak i při samotném vstřebávání u rostlin. V případě živočišných zdrojů záleží nejen na potravě, ale i pokud byly zvířata krmena doplňky stravy či například u mléčných výrobků závisí na tom, zda byl jód při manipulaci s nimi použit jako dezinfekční činidlo.

Podle odborníků jsou kojenci nejcitlivější skupinou na vyrovnanou hladinu jódu, neboť jejich hladina hormonů štítné žlázy fluktuuje velmi rychle v odpovědi na množství jódu v těle. Mateřské mléko jód přirozeně obsahuje, to kojenecké je adekvátně obohacováno. Koncentrace jódu v mateřském mléce záleží na statutu jódu u matky, ta ho musí přijmout v dostatečném množství stravou.

Přemíra jódu může být škodlivá, a to zhruba od 2000 miligramů v jedné dávce, a to zejména u lidí, kteří mají problémy s ledvinami. Chronicky vysoká konzumace může vést až k rakovině štítné žlázy a v případě těhotenství může vést i k poškození plodu.

Špenátový salát

Biohacking: Potřebují ho alkoholici, diabetici i těhotné ženy. Vitamín B9

Už velká sklenice smoothie se špenátem, salátem, avokádem a jablkem pro dochucení dokáže dodat celou denní dávku vitamínu B9. Tím tělu pomůžeme při řadě problémů, které může nedostatek folátu přinést.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

jodové tablety

Biohacking: Potíže se štítnou žlázou může napravit správný režim

Přečíst článek
Parmiggiano Regiano, sýr parmazán

Biohacking: S vápníkem je to celkem alchymie. Brát ho samotný nemá smysl

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme