Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Biohacking: Příliš sezení je špatné jako kouření, hlavně v práci. Lze to změnit

Chůze, walking
Arek Adeoye via Wikimedia Commons
Alžběta Shejbalová

Jak si neničit tělo při práci? To je téma dalšího dílu seriálu o biohackingu. Chodicí pás při práci z domu, bosé boty, polední meditace, koncentrace na dech a vize úspěchu pomohou proti ochablému tělu i mysli.

Reklama

V práci tráví průměrný člověk třetinu všedního dne, a to je hodně času. Proto i v oblasti biohackingu vznikly přístupy, které podporují zdraví, a tím i výkonnost pracovníka, aniž by bylo nutné čekat na konec pracovního dne.

Aby nebolely ruce ani záda

Pokud to povaha zaměstnání dovoluje, například práce v kanceláři, je dobré se zaměřit na pohybovou stránku práce. Na čem sedíme, zda a jak často se pohybujeme, co používáme při práci a jakým způsobem. Na trhu jsou ergonomické židle a stoly, které jsou výsledkem dlouholetého výzkumu a podporují správné držení těla i zapojení sezením ochablých svalů a mohou také zmírňovat bolestivost pohybového aparátu.

Dá se pořídit příslušenství k počítačům, jako myši a klávesnice, které podporuje anatomii ruky a paže a předchází častým obtížím s karpálními tunely či problémům s nervy v ruce. Ty se můžou postupem času projevit i jako bolesti krční páteře a hlavy nebo únava.

Biohacking (ilustrační foto)

Biohacking: Trend, jak „žít věčně" podle miliardářů. Dozvíte se v obsáhlém seriálu

Co to je biohacking? Nový lifestyle, který zahrnuje metody, jak si „vytunit" tělo a mozek, jak co nejzdravěji, nejefektivněji a nejlépe fungovat a žít. Seriál Biohacking na newstream.cz každý týden představuje nejzajímavější „hacky." Níže najdete odkazy na jednotlivé již vydané díly.

Přečíst článek

V rámci biohackingu pod heslem „sezení je nové kouření“ je velmi populární použití stolů k stání. Počítač je položen na zvýšeném stole, člověk při práci stojí a automaticky tak zapojuje svaly, které by při dlouhodobém sezení měly tendenci atrofovat. 

Při práci z domova je také populární využití takzvaného chodícího stolu, což je běžící/chodící pás určený přímo pod zvýšený stůl. U této pomalé chůze lze například psát na počítači, vyřizovat hovory a účastnit se online jednání, a tím zároveň lehce sportovat a ozdravovat své tělo.

Testování, zdraví

Biohacking: Jak zjistit své skutečné zdraví

Jak žít co nejdéle v plném zdraví, to je trend dneška. Další díl seriálu o biohackingu řeší, jak otestovat své skutečné zdraví.

Přečíst článek

Další možností, jak biohacker zapojí fyzickou aktivitu do pracovní doby, je využití polední přestávky jako takzvané chodicí meditace (walking meditation). Na jídlo si vyhradí čas na konci obědové pauzy a jinak celou dobu tráví procházkou. Tak zapojí tělo, které nabudí pohybem a zároveň tím uvolní a odpočine mozek, protože „vypne“ od práce. Během jakékoliv přestávky v práci, pokud je to jen trochu možné, je vhodné se trochu protáhnout a uvědomit si správnost držení těla.

Základem je vhodná obuv

V případě pohybově dynamického zaměstnání, kdy se samo o sobě více chodí než sedí, je dobré se zaměřit na vhodnou obuv. Ta je podle preferencí uzpůsobena k podpoře namáhaného kosterního systému a je schopná také třeba zlepšit prokrvení celého těla, což dále podpoří mentální i fyzický výkon.

Konkrétní typ obutí je třeba volit dle individuálních potřeb. Velmi populární je nyní barefoot obuv, která tloušťkou podrážky anatomicky simuluje chůzi na boso a také šířkou obuvi poskytuje prostor pro prsty a přirozené rozšlápnutí chodidla.

Katy Bowmanová, biomechanička a expertka na „bosochůzi“, ve své knize Celým tělem naboso prakticky vysvětluje, jak a proč je dobré přejít na minimalistickou obuv i dnes v moderní době, jejímž příznakem je chůze po tvrdých a nepřirozených městských površích.

HiiT, fitness, trénink

Biohacking: Zdravé mitochondrie oddálí stárnutí

Tloustnutí, únava, nemoci a předčasné stárnutí. To vše dokáží způsobit špatně fungující mitochondrie. Další díl seriálu o biohackingu řeší, jak zlepšit mitochondriální zdraví.

Přečíst článek

Velkou roli v zaměstnání skoro každého hraje dnes stres. Pokud je chronický, může mít významný vliv na zdraví a dlouhověkost. Proto se poslední dobou ve světě biohackingu spousta technik koncentruje na eliminaci stresu a jeho kompenzaci.

Ideální je zmírňovat dopady stresu ve volném čase, ale to ne vždy jde, či to nemusí být dostatečné. I v práci je tedy přínosné se věnovat duševní hygieně.

Dýchaním proti stresu

Jedna z nejjednodušších doporučovaných technik, která jde dělat vždy a za každých okolností, je na chvíli se koncentrovat na svůj dech. Vědomě se několikrát nadechnout a vydechnout je výborný prostředek, jak resetovat nervový systém a ze stresového stavu přeladit do klidného parasympatického režimu, který je zodpovědný za trávení, posilování imunity a opravu tkání.

osobní rozvoj

Top 5 českých podcastů k osobnímu rozvoji. Kým se nechat inspirovat?

Téma osobního rozvoje v posledních letech plní mediální prostor. Není nouze o články, videa a také podcasty o tom, jak být šťastnější, zdravější, bohatší nebo třeba jak si najít ideálního partnera, práci. Přísliby milionových výdělků při práci z pláže se to jen hemží. Otázkou je, kde hledat kvalitní obsah v moři balastu a ošumělých slov o životním štěstí? S vědomím, že se pouštíme do neklidných vod subjektivních názorů, jsme vybrali Top 5 českých podcastů, které byste si neměli nechat ujít.

Přečíst článek

Eckhart Tolle v knize Moc přítomného okamžiku uvádí další účinné cvičení spočívající v uvědomění si vlastní osoby. Cíleně pozorovat, kde se právě nacházíme, jak se cítíme. Všimneme si detailů v našem okolí či se zadíváme na chvíli na konkrétní věc z okna. To člověka odvede od stresujících a neodbytných myšlenek a opět se zlepší celkové tělesné nastavení.

Podle Stephena Conveye, autora klasického bestselleru 7 návyků skutečně efektivních lidí, je třeba si vytvořit vizi úspěchu a „myslet na svůj cíl“. Pokud je jedním z vašich cílů být zdravý a efektivní co nejdéle, zařazení některé z biohackingových technik do každodenní pracovní rutiny vás k tomuto cíli přiblíží.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Salát, zdravá strava

Biohacking: Člověk je zvíře závislé na salátech. Tedy, měl by být

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme