Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Biohacking: Jak zjistit své skutečné zdraví

Testování, zdraví
National Institutes of Health, Public domain, via Wikimedia Commons
Alžběta Shejbalová

Jak žít co nejdéle v plném zdraví, to je trend dneška. Další díl seriálu o biohackingu řeší, jak otestovat své skutečné zdraví.

Reklama

Stav zdraví člověk primárně vnímá skrze signály, které tělo vysílá, to je jasné. Ovšem podrobnější informace o zdravotním stavu lze zjistit z různých testů i jako nadstavbu toho, co si lze domluvit u praktického lékaře. Biohacking zahrnuje širokou škálu způsobů, jak monitorovat své zdraví, a umožňuje díky tomu přesněji zabránit potenciálním problémúm či na ně pružně reagovat.  

Nejjednodušší a nejdostupnější způsob, jak může každý samo-monitorovat základní aspekty svého zdraví je pomocí smart hodinek a ostatních wearables. Jedním z ukazatelů zdraví, který není příliš známý, je „variabilita srdečního tepu“ (Heart rate variability – HRV), která indikuje, jak tělo zvládá stres a jaký ten má vliv na nervový systém. Tato hodnota má vysokou vypovídací hodnotu ohledně celkového fyzického i duševního zdraví a podává i určitý vhled do budoucnosti. Monitorem HRV se může chlubit například Apple Watch či FitBit Luxe či specializovanější monitory jako Polar či Garmin. 

Testování zdraví jako byznys

Tím, že jsou ale tato chytrá „udělátka“ pouze připevněna na vnějším těle, jejich o zdraví vypovídací možnosti jsou omezené. Na podrobnější informace o lidském těle je potřeba jít do hloubky, respektive dovnitř. Poslední dobou se rozvinulo celé odvětví, které se zaměřuje na poskytování všech možných screeningů. Podle Market Watch mělo v loňském roce odvětví medicínského testování velikost přes dvě miliardy dolarů  a dalších v pěti letech  dosáhne tří miliard dolarů.  

V Česku se dá pořídit genetické testování, které se testuje ze slin v pohodlí a pošle se poštou na vyhodnocení do laboratoře. Ty vyjeví nejen například odkud pocházeli vaši předkové či predispozice k různým onemocněním, ale i možné potravinové alergie a specifika sportovního zatížení. Zajímavě koncipované testy lze pořídit například na DNA Diagnostické centrum od zhruba šesti tisíc korun. 

Dnes panuje ve vědeckých kruzích víceméně shoda, že geny jsou spíš jakýsi rámec, který je zásadně ovlivňován životním prostředím a stylem, než něčím, co by předurčovalo osud člověka nebo jeho zdraví v průběhu času. Proto se doporučuje kombinovat testy genomu s těmi, které vyhodnocují momentální zdravotní stav.  Propagátoři  tohoto přístupu se zaměřují na hodnocení aktuálního zdraví jako měřítka dlouhověkosti a na takzvaný healthspan, výhled dlouhodobého zdraví až do co nejvyššího stáří. Není tedy cílem žít co nejdéle, ale žít co nejdéle zdravý.

HiiT, fitness, trénink

Biohacking: Zdravé mitochondrie oddálí stárnutí

Tloustnutí, únava, nemoci a předčasné stárnutí. To vše dokáží způsobit špatně fungující mitochondrie. Další díl seriálu o biohackingu řeší, jak zlepšit mitochondriální zdraví.

Přečíst článek

Jednou z technik je měření délky telomerů, což jsou konce chromozomů ve šroubovici DNA. Tyto telomery se věkem zkracují a vyjadřují tím skutečný biologický věk. Ten pak podle výsledků testu lze ovlivnit životním stylem a podstoupit za nějakou dobu další měření, zda lifestylová intervence byla úspěšná a biologický věk vhodně snížila. V Česku specializované testy telomerů či DNA poskytují firmy jako DNA Diagnostické centrum či Fagron Genomics, ceny jsou kolem pěti tisíc korun. 

Dalším používaným prostředkem k posouzení zdraví je test mikrobiomu. Je to výzkum složení bakterií, které osazují lidská střeva a podílí se významně na celkovém zdraví člověka. Ve střevech má člověk zhruba stejné množství bakterií, jako má všech buněk v těle. Existuje také přímé informační spojení mezi střevy a mozkem, takže oslabené trávení může ovlivňovat i psychiku nebo také výkon mozku a paměť. Testování mikrobiomu nabízí v Česku už řada firem, například Medi Pharma Vision založená brněnskými vědci prodává po vyhodnocení testu rovnou personifikovaná probiotika k ozdravení mikroflóry.  

Nanoboti v krvi

Budoucnost testů nyní směřuje ke zjednodušení, zrychlení a zlevnění testů, kdy bude možné třeba z pár kapek krve na místě odběru otestovat v přenosném zařízení velké množství markerů, a to bez nutnosti dopravovat vzorek do laboratoře v přísných podmínkách. 

Zatím trochu v říši sci-fi je vize miniaturních nanobotů plujících v našem krevním řečišti a odhalujících jakékoliv problémy ještě v zárodku, či dokonce přímo ovlivňujících pochody na konkrétním místě v těle. Někteří futuristé jako Ray Kurzweil, autor a myslitel, se domnívá, že toto bude možné už v roce 2030. 

Biohacking (ilustrační foto)

Biohacking: Trend, jak „žít věčně" podle miliardářů. Dozvíte se v obsáhlém seriálu

Co to je biohacking? Nový lifestyle, který zahrnuje metody, jak si „vytunit" tělo a mozek, jak co nejzdravěji, nejefektivněji a nejlépe fungovat a žít. Seriál Biohacking na newstream.cz každý týden představuje nejzajímavější „hacky." Níže najdete odkazy na jednotlivé již vydané díly.

Přečíst článek

Zámek Luka nad Jihlavou

Zájem o koupi zámků v Česku roste. I když stojí desítky až stovky milionů

Rostoucí inflace v posledních měsících přeje i prodeji zámků a historických objektů v Česku jako možnost dobré investice proti znehodnocování úspor, a to i když cena často památkově chráněných objektů činí až desítky milionů korun před nákladnou rekonstrukcí. A v Česku jich je stále ke koupi i opravě hned několik desítek, vyplývá z nabídek tuzemských realitních kanceláří.

Přečíst článek

Jaromír Jágr při natáčení epizody pořadu Victory Club

Proč jsem byl nejlepší? Byl to můj cíl. Dnes mám i jiné cíle, říká Jaromír Jágr

Jaký je jeho recept na úspěch? Zdědil talent po rodičích? A co musel Jaromír Jágr obětovat úspěchu?

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Salát, zdravá strava

Biohacking: Člověk je zvíře závislé na salátech. Tedy, měl by být

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme