Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Biohacking: Kurkuma je těžká váha pro zdraví a proti stárnutí, protože ničí zánět. Zádrhel tam ale je

Kurkuma, kurkumin, koření
iStock
Alžběta Shejbalová

Stárnutí, trombóza, deprese, zánět a revma. Proti tomu všemu bojuje kurkumin. Jen si člověk musí ohlídat, aby se dobře vstřebal.

Reklama

Kurkumin nebo také turmeric je další z řady anti aging molekul, které vám mohou pomoci stárnout s grácií. Kurkumin je hlavní aktivní složkou koření kurkumy, která roste v Indii a dalších zemí  jihovýchodní Asie a je příbuzná zázvoru. Sušený kořen rostliny Curcuma longa se mele na výrazně žlutě až okrově zbarvený prášek. Chuť kurkumy se popisuje jako zemitá, nahořklá a trochu peprná. Kurkumin je nejprozkoumanější z chemických sloučenin zvaných kurkominoidy, patřících do skupiny polyfenolů. Má antioxidační, protizánětlivé, antibakteriální a protirakovinné účinky. 

 V laboratorních studiích i studiích na zvířatech bylo prokázáno, že užívání kurkumy pomáhá snižovat pravděpodobnost shluku krevních destiček a potenciálně snižuje riziko vzniku krevních sraženin. Tím by kurkumin mohl být vhodnou metodou léčby pro osoby se sklonem k cévní trombóze

Kurkuma může být schopna pomoci snížit příznaky deprese díky způsobu, jakým kurkumin ovlivňuje funkci různých neurotransmiterů prostřednictvím mozkového neurotrofického faktoru (BDNF). To je specifický protein přítomný v mozku, který funguje jako jakési hnojivo pro neurony. Podporuje jejich růst, chrání je proti předčasné buněčné smrti a také se váže k receptorům na synapsích a tím zlepšuje přenos signálu mezi neurony. Čím více tedy BDNF v mozku je, tím lépe ten funguje.  

Lyžování v každém věku

Biohacking: Koenzym NAD pomáhá zdravému spánku. A vede k dlouhověkosti

Zdravý spánek je základem kvalitního a dlouhého života. Vylepšit si jej můžete užíváním koenzymu se zkratkou NAD. Ten navíc zpomaluje stárnutí cév a podporuje fungování mnoha orgánů.

Přečíst článek

Klinická studie, kde byli účastníci léčeni pro depresi buď kurkuminem, lékem fluoxetinem, nebo kombinací obou těchto látek zjistila, že kurkumin byl při zvládání deprese po šesti týdnech stejně účinný jako fluoxetin. Metaanalýza z roku 2020 dospěla k závěru, že kurkumin je pacienty s depresí obecně dobře snášen, a pokud se přidá ke standardní léčbě psychofarmaky, může zlepšit příznaky deprese a úzkosti. To podporují i dvě další významné studie. První se zúčastnilo 56 osob (mužů a žen) a druhé 108 účastníků mužského pohlaví. V obou bylo použito placebo, jinak ale kurkumin nebyl srovnáván s žádným antidepresivem. Obě studie zjistily, že kurkumin účinně snižuje příznaky deprese více než placebo. 

Pravděpodobně nejdůležitější vlastností kurkuminu je jeho schopnost obecně kontrolovat zánět. Časopis Oncogene zveřejnil výsledky studie, která hodnotila několik protizánětlivých sloučenin a zjistila, že kurkumin patří k těm nejúčinnějším. Kurkumin se tak zdá jako absolutní všelék, avšak jako pouhý extrakt z kurkumy má jednu zásadní vadu – je velmi málo vstřebatelný. Na trhu s doplňky stravy je k dispozici už vícero lépe vstřebatelných variant jako fytozomy, či dokonce patentované formy.  

Pomůže tuk a chili nebo zázvor

Pokud se chceme pokusit využít až zázračné účinky kurkuminu bez doplňků stravy, jsou způsoby, jak k tomu použít přímo koření kurkumu. Biohackeři si rádi připravují kurkumový čaj, což je nápoj připravený buď z kořene kurkumy, nebo z kurkumového prášku. Kurkuma se louhuje v šálku horké vody, což pomáhá zvýšit chuť a nutriční profil výsledného produktu. Čerstvý kurkumový čaj lze také kombinovat s dalšími přísadami, včetně pepře, citronu, medu, zázvoru a lze jej připravit se zeleným čajem pro extra antioxidační dávku. Právě pálivé přísady či přísady s vyšším obsahem tuku pomáhají k větší asimilaci kurkuminu organismem. 

Další využití kurkuminu a jeho protizánětlivých a bolest tlumících vlastností je vědci zkoumáno v případě revmatoidní artritidy. Studie, jejímž cílem bylo porovnat zdravotní přínos kurkuminu v kurkumě s lékem na artritidu diklofenakem sodným, přišla s velmi zajímavými výsledky. Skupina s kurkuminem vykazovala nejvyšší procento zlepšení celkového skóre nemoci a toto skóre bylo výrazně lepší než u pacientů ve skupině s diklofenakem sodným. Dalším důležitým faktorem však bylo, že léčba kurkuminem byla bezpečná a bez vedlejších účinků. 

Podle systematického přehledu z roku 2021 protizánětlivé a antioxidační vlastnosti kurkuminu se ukázaly jako účinné při léčbě mnoha kožních onemocnění. Může pomoci zlepšit vzhled pokožky, urychlit hojení ran, zklidnit póry a tím také snížit výskyt akné a jizev po akné, a dokonce i zmírnit stav lupénky. Biohackeři radí také vyzkoušet kurkumovou pleťovou masku pro zářivou pleť. Prověřeným receptem je smíchat kurkumový prášek s pár kapkami citrónu, přidat jogurt či kokosové mléko, trochu medu. Upozorňujeme, že tato maska zabarvuje dočasně pleť a může i trvale zabarvit oblečení.  

Biohacking: Jezte jablka. Obsahují fantastický všelék quercetin

Biohacking: Jezte jablka. Obsahují fantastický všelék quercetin

Začátek roku je tradičně časem předsevzetí. Pokud jste si slíbili, že se budete lépe starat třeba o své tělo, v dalším pokračování seriálu Biohacking se dozvíte, jak využít antiaging molekulu quercetin (kvercetin). Jde o užitečnou látku, která je přítomná v řadě potravin a v řadě studií byly prokázány její antikarcinogenní, protizánětlivé a antivirové účinky.

Přečíst článek

video

Dita Stejskalová: Žena si musí umět o manažerskou pozici říct

Reklama a public relations v devadesátkách v Česku teprve začínaly. A Dita Stejskalová, nynější ředitelka Ogilvy Public Relations pro Českou republiku, byla u toho. Mezi prvními dostala důvěru zahraničních klientů a velkých značek, kterým pomáhala budovat jejich obraz v Česku. „Byl tady hlad po nových věcech, neznalí Češi objevovali nové značky, v prostředí, kde neexistovaly sociální sítě,“ popisuje rané devadesátky v reklamce guru českého PR. „Naše generace měla ohromné štěstí, skončili jsme školu a měli moře možností. Mohli jsme se učit každý den,“ vzpomíná pro Newstream v pořadu Eva Talks Dita Stejskalová.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Lyžování v každém věku

Biohacking: Koenzym NAD pomáhá zdravému spánku. A vede k dlouhověkosti

Přečíst článek
Salát, zdravá strava

Biohacking: Člověk je zvíře závislé na salátech. Tedy, měl by být

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme