Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Biohacking: Meruňky, borůvky a papriky nyní dosahují vrcholu své nutriční i chuťové hodnoty

Paprika
iStock
Alžběta Shejbalová

Právě vrcholí sezóna čerstvých plodin. Nabídka lokálního ovoce a zeleniny je tak široká, že si vybere opravdu každý, navíc jsou výhodné i ekonomicky. Plodiny můžeme sklidit či nakoupit, zmrazit, usušit či zavařit pro pozdější konzumaci. Ideálně zařazujeme čerstvé plodiny do jídelníčku každý den, protože nyní jsou nejen chuťově nejvýraznější, ale také nutričně nejbohatší.

Sezónní strava respektuje přirozené rytmy přírody, a poskytuje tak tělu aktuálně nejvhodnější živiny a přispívá k udržení zdraví a vitality. Mezi nejpopulárnější plodiny, které jsou v tomto období v plné zralosti, patří meruňky, borůvky a papriky. Každá z těchto potravin nabízí jedinečný výživový profil, a jejich pravidelné zařazení do jídelníčku nám přináší nejen potěšení, ale také specifické zdravotní benefity.

Samosběr meruněk

Samosběr meruněk nedaleko Prahy. Když si je natrhám sama, jsou za polovic, říká návštěvnice sadu

Rok 2025 přinesl opožděný nástup sezóny kvůli suchu. U Slaného, nedaleko Prahy, samosběr ovoce a zeleniny jen kvete, ale dlouhé sucho komplikuje sklizeň.

Přečíst článek

Meruňky jsou oblíbené díky své jemné a sladké chuti a příjemné dužině. Jsou velmi univerzální ve svém použití - samotné jako výborná svačina, sušené, v koláčích, smoothie, kaších, zavařeninách, používají se i ve slaných pokrmech. Meruňky jsou bohaté na provitamin A beta karoten, vitamín C a draslík, což je činí ideálním ovocem do horkých letních dní. Meruňky obsahují kromě primárního beta karotenu i další druhy karotenoidů - zejména alfa a gama karoten, lutein a zeaxantin. A to ještě více než drtivá většina na karotenoidy bohatého ovoce jako mango nebo papája.

Karotenoidy vykazují zásadní antioxidační účinky na celý organismus. Pomáhají udržet dobrý stav zraku a kůže a chrání před chronickým zánětem. Meruňky dále obsahují řadu polyfenolů jako flavonoidy quercetin a rutin a fenolové kyseliny. Polyfenoly vykazují značný antioxidační účinek a chrání tak organismus před volnými radikály, které přispívají ke stárnutí organismu na buněčné i systémové úrovni. Chrání také cévy a tím udržují zdravý kardiovaskulární systém. Tomu pomáhá také přítomnost fytosterolů, které snižují nežádoucí cholesterol. Významná je v meruňkách přítomnost prebiotické vlákniny pektinu, který podporuje střevní mikrobiom a pomáhají regulovat trávení a právě i hladinu cholesterolu.

Biohacking: Voda, meloun, elektrolyty – tajné zbraně proti letní únavě a přehřátí

Nyní začíná vrcholné léto, což pro tělo znamená období zvýšené zátěže. Kromě teplot člověka čeká i více pohybu venku, cestování a pobyt na intenzívním slunci. Kromě problémů z přehřátí se v létě zhoršuje i riziko dehydratace. A ta se netýká jen zvýšeného pocitu žízně: ovlivňuje naši náladu, energii, soustředění, funkci orgánů i kvalitu pleti. Všichni víme, že voda je naprosto zásadním předpokladem pro život. Ale ne každý ví, jak udržovat zdravou úroveň hydratace v těle. Někdy signál žízně prostě nestačí, a to platí o to více v horkých obdobích.

Přečíst článek

V kontrastu se slunečními meruňkami rostou přirozeně ve stínu lesa borůvky. Jsou jedním z nejbohatších zdrojů antioxidantů vůbec a spojují sladkou příjemnou chuť s nízkým počtem kalorií. V porovnání s podobnými druhy ovoce jako ostružina a jahoda experti zjistili, že borůvky obsahují nejen více množství antioxidantů, ale také více specifických druhů. Divoké borůvky mají ještě vyšší koncentraci než ty pěstované.

Borůvky jsou jedním z nejbohatších přirozených zdrojů antokyanů -  fialově zbarvených flavonoidů, které vykazují silný antioxidační účinek. Právě těmto látkám vděčí borůvky za svou schopnost chránit nervovou tkáň před degenerací, zlepšovat kognitivní funkce a podporovat paměť. Pravidelný příjem borůvek je spojován se snížením rizika neurodegenerativních onemocnění, jako je Alzheimerova choroba, a také s vyšší mentální výkonností, lepší koncentrací a psychickou stabilitou. Zároveň mají borůvky příznivý vliv na zdraví cév. Mají totiž schopnost posilovat jejich pružnost, snižovat propustnost kapilár a napomáhat regulaci krevního tlaku. Velmi ceněný je jejich účinek na zrak, zvláště pomáhají při šerosleposti.

Překvapivé papriky

Papriky jsou považovány za běžnou zeleninu každodenní kuchyně, ale právě v létě dosahují maximální nutriční kvality i chuťového potenciálu. Paprika obsahuje vysoké množství vitamínu C, už snědením půlky papriky překonáte doporučenou denní dávku toho nezbytného vitamínu. Dále obsahuje vitamín B6, který je nezbytný pro vyrovnanou psychiku a kyselinu listovou, která je důležitá pro krvetvorbu a správný vývoj plodu v těhotenství. Typickému červenému zbarvení paprik dominuje capsanthin- unikátní karotenoid, který se v přírodě vyskytuje téměř výhradně upaprik.

Tento silný antioxidant přispívá nejen k ochraně buněk před oxidativním stresem, ale podporuje i zdraví cév a má protizánětlivé účinky. Papriky mají velmi nízký glykemický index, což z nich činí vhodnou zeleninu i při diabetické nebo redukční dietě. Jsou lehce stravitelné, osvěžující a díky vysokému obsahu vody napomáhají hydrataci organismu. V kuchyni jsou navíc mimořádně univerzální - hodí se do salátů, jako příloha, lze je plnit, péct, grilovat i fermentovat.

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Hlavním tématem podzimního čísla magazínu Newstream Club je Sázka na Česko. Česko je totiž země s ohromným potenciálem. To je jedna ze spojovacích myšlenek vlivných českých podnikatelů. A ten potenciál je zejména v lidech. Jak ale tento potenciál vzít a přetočit jej ve skutečnou hodnotu, na které lze následně stavět růst? Právě o těchto otázkách jsme mluvili s několika výraznými figurami českého, slovenského, ale i světového byznysu.

Velmi aktivní, a přitom neotřelý způsob ukazuje galeristka Olga Trčková, která v centru Prahy vybudovala úspěšnou komerční galerii DSC Gallery. O tom, jak může Česko, či potažmo Česko a Slovensko uspět na globální scéně, pak vědí své miliardáři Vlastislav Bříza a Dalibor Cicman. První dokázal tradiční značku Koh-i-noor dostat do celého světa, druhý se svým e-commerce projektem GymBeam svět postupně dobývá.

Kromě rozhovorů s klíčovými osobnostmi trhu se v magazínu dozvíte také prognózu vývoje na pražské burze, proč se v Kuchyni na Pražském hradě nesmaží smažák nebo jak to vlastně mají Češi se svými chalupami.

Deváté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Související

Biohacking: Chcete ostřejší mysl? Běhejte, jezte ryby a dobře spěte

Přečíst článek
Jaké prášky prodává „nesmrtelný“ miliardář Bryan Johnson

Biohacking: Takhle jí miliardář, který hledá recept na nesmrtelnost

Přečíst článek

Biohacking: Středomořská strava je efektivní a nejjednodušší ze stravovacích diet

Přečíst článek
Doporučujeme