Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Biohacking: Zázračný selen snižuje riziko rakoviny a zvyšuje plodnost

Mořské ryby nabízejí dostatek selenu
Pixabay
Alžběta Shejbalová

Dostatek selenu brání vzniku celé řadě chorob. Nejlepší je získávat jej z potravin. Dostatek selenu nabízejí zejména paraořechy nebo mořské ryby.

Reklama

Selen je základní stopový prvek, který hraje nezastupitelnou roli v lidském organismu. Je přirozeně zastoupený v půdě, a dokonce v malém množství i v pitné vodě.

Nejdůležitější rolí selenu v organismu je jeho antioxidativní kapacita. Je komponentem řady antioxidačních enzymů – zejména glutationu reduktázy. To je enzym, který pomáhá při tvorbě glutationu, což je takzvaný master antioxidant. To je nejdůležitější antioxidant v lidském těle, které si ho navíc umí vyrobit samo.

Chcete žít zdravěji? Sledujte seriál Biohacking

Glutation je zodpovědný zejména za neutralizaci volných radikálů, agresivních peroxidů a těžkých kovů. Selen také zvyšuje prokrvení a průtok krve, což podporuje obranu před nemocemi, záněty a negativním vlivem oxidativního stresu. Tím pomáhá předcházet srdečním problémům. Selen se také vzájemně doplňuje ve funkci s vitamínem E, dalším antioxidantem.

Ústřice obsahují ohromné množství zinku

Biohacking: Jíst ústřice se vyplatí. Obsahují zinek, který snižuje riziko rakoviny

Ačkoli věda zatím nezná přesné mechanismy, kterým zinek brání vzniku celé řadě nemocí, jeho účinnost potvrzuje celá řada studií. A zdaleka to neplatí jen pro sezonní respirační choroby, ale i mnohem vážnější onemocnění.

Přečíst článek

Pomáhá proti rakovině prostaty

Další funkcí tohoto minerálu je pozitivní vliv na imunitní systém. Zejména tím, že je primárním komponentem takzvaných selenoproteinů, bílkovin přítomných v buňkách, které mají vliv na snížení incidence a závažnosti některých druhů rakoviny - obzvláště jater, prostaty, střev a plic. Byla dokázána i samotná ochranná funkce DNA, čímž lze rakovinným mutacím předcházet.

Studie dokázaly, že snížené množství selenu v půdě zvyšuje rakovinu v dané zeměpisné lokalitě. Selen je jedním z prvků, které velmi variují, co se týče množství v půdě. Někde lze tedy selenu přijímat z pěstované produkce příliš málo, někde příliš mnoho. Tento rozdíl může být až stonásobný.

Zásadní je selen pro zdraví štítné žlázy. Hraje totiž roli katalyzátoru při tvorbě hormonů štítné žlázy. Ta má vliv na řadu tělesných funkcí, jako je spánek, teplotu, chuť k jídlu, energii a váhu. Selen chrání štítnou žlázu před útoky tělu vlastních protilátek, které ve větší míře mohou způsobovat autoimunitní choroby jako Hashimotovo nebo Gravesovo onemocnění.

Kakao, zdroj hořčíku

Biohacking: Polovině lidí chybí hořčík

Hořčík, kterým se zabývá další díl seriálu Biohacking, aktivně podporuje řadu procesů v těle – výstavbu kostí a zubů, zdravý spánek a relaxaci. Pomáhá s výkonností při sportu, prevencí astmatických záchvatů i snižuje bolest.  

Přečíst článek

Selen prodlužuje život

Několik studií zjistilo, že selen také pomáhá předcházet stárnutí a prodlužovat život. Metaanalýza z roku 2019 poukázala na fakt, že pacienti s Alzheimerovou chorobou mají zásadně sníženou hladinu selenu oproti zdravým starším jedincům. Navýšení selenu může pomoci i jedincům s artritidou, demencí a dalšími nemocemi stáří.

Plodnost je další oblastí, kde má selen nezastupitelné postavení. Je totiž součástí mitochondrií ve spermiích a má tak vliv na jejich chování a funkci. Zdá se ale, že nejen málo, ale i příliš mnoho selenu může spermiím škodit, opatrnost při suplementaci je tedy na místě. Některé studie také naznačují, že adekvátní příjem selenu ve stravě potenciálně snižuje výskyt potratů.

V západní kultuře je nedostatek selenu v lidském organismu za normálních okolností poměrně vzácný. Je ale pravda, že deficit může vzniknout při problémech se zažívacím traktem či některých metabolických či genetických poruchách, což se není vždy snadné zjistit. Prvními symptomy nedostatečnosti selenu jsou vypadávání a změna struktury vlasů, náchylnost k respiračním onemocněním či snížená funkce štítné žlázy.

Kyselé ovoce a zelený čaj pomáhají odbourávat kyselinu močovou.

Biohacking: Pětina světové populace má příliš kyseliny močové. Pomoci může půst

S nadměrným množstvím kyseliny močové v krvi je spojována zejména závažná a velmi nepříjemná dna či další problémy s ledvinami. Podle nejnovějších studií však tato látka v těle předznamenává celou řadu chorob, zejména civilizačních. Kyselina močová přitom souvisí s lidskou evolucí a bojovat odbourávat ji z těla lze různými technikami. Kyselé ovoce a zelený čaj jsou jen začátek.

Přečíst článek

Mořské ryby mají dostatek selenu

Jako většina minerálů, selen je v půdě přítomen v anorganické formě, která je pro lidský organismus hůře vstřebatelná. Rostliny si ale tento druh selenu umí přetvořit do pro nás dobře vstřebatelné formy. Nejlepší je tedy přijímat selen z přirozené, průmyslově nezpracované stravy. Denní doporučená dávka selenu je 55 µg mikrogramů pro dospělého muže i ženu. Jelikož selen patří k prvkům, které je nutné přijímat v určitém množstevním rozmezí, málo i příliš mnoho našemu organismu škodí. Lze tedy přijímat selen z doplňků stravy, pokud víme, že nám chybí, ale spíše pouze v pravidelných dočasných kúrách. Selenomethionin je nejvstřebatelnější forma selenu v suplementech, a to téměř pro každého.

Zdaleka nejbohatším zdrojem selenu ze stravy jsou para ořechy. Jeden jediný para ořech obsahuje celou denní dávku selenu. Dalšími dobrými zdroji jsou mořské ryby, semínka, luštěniny a vejce.

Parmiggiano Regiano, sýr parmazán

Biohacking: S vápníkem je to celkem alchymie. Brát ho samotný nemá smysl

Po vitamínu C se další díl seriálu Biohacking věnuje vápníku a jeho vstřebávání v těle. U vápníku totiž platí, že vše nejde vyřešit jednou pilulkou.

Přečíst článek

vitamín C

Biohacking: Ušetřete za kolagen, vitamín C pomůže stárnout s grácií

Vitamín C je základní vitamín a antioxidant, který ovlivňuje řadu procesů v těle. Seriál Biohacking pokračuje sérií zaměřenou na jednotlivé vitamíny.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Maso patří k hlavním zdrojům lysinu

Biohacking: Lysin se zkoumá při boji s rakovinou a depresemi. Najdete ho i v bůčku

Přečíst článek
Ústřice obsahují ohromné množství zinku

Biohacking: Jíst ústřice se vyplatí. Obsahují zinek, který snižuje riziko rakoviny

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme