Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Biohacking: Hericium. Houba, která chutná a vyživuje mozek

Hericium erinaceus. Houba, která chutná a vyživuje mozek
iStock
Alžběta Shejbalová

Lví hříva, botanicky korálovec ježatý, latinsky hericium erinaceus je jedlá a medicinální houba používaná zejména v čínské medicíně po tisíce let. Tam je jí připisován posilující vliv na srdce, plíce, ledviny, játra a slezinu a tím podporuje dobré trávení a vyrovnává hladinu energie. Díky znatelným účinkům byla houba poslední desetiletí zkoumána i vědci, kteří zjistili řadu nepopiratelných benefitů pro zdraví lidského organismu.

Podle výzkumů obsahuje zhruba 70 specifických látek, které mají potenciální či faktické pozitivní účinky a umí předcházet či léčit řadu chronických, kognitivních a neurologických onemocnění. Těmito prospěšnými látkami jsou  zejména polysacharidy, specifické molekuly nazývané hericenony a ericeny, a dále peptidy, terpenoidy, polyfenoly a steroly. Obsahuje také betakaroteny, vitamín C a E, je bohatá na draslík, železo, zinek a selen.

Primárně lze účinek korálovce pocítit na zdraví našeho mozku. Jeden z důvodů, proč tomu tak je, že hericium prokazatelně podporuje růst neuritů z neuronu, což jsou dlouhé výběžky, které rozvádějí vzruchy z neuronu. Děje se tak v mozku, míše i sítnici oka. Toto dává naději při léčbě degenerativních chorob mozku do budoucna.

Výtažek z korálovce v řadě studií na myších i lidech ukázal benefity v případě onemocnění Alzheimerovou i Parkinsonovou chorobou. Jedním z mechanismů fungování se ukazuje zvýšená antioxidační aktivita v tkáních při suplementaci korálovcem. V případě Alzheimerovy nemoci je korálovec schopen snižovat rychlost akumulace beta amyloid plaku, který je statisticky spojován s rozvojem této choroby. Hericium umí také snižovat úzkosti a deprese, podporovat spánek a snižovat tak pociťovanou únavu.

Řada prospěšných látek přítomných v korálovci hraje roli při prevenci a zpomalení postupu různých druhů rakovinných onemocnění, jako leukémie, rakoviny žaludku, prsu, střev, plic a jater. V dnešní době se doporučuje konzumace korálovce jako podpůrné léčby nádorových onemocnění. Obsah polysacharidů beta glukanů značně posiluje imunitní systém na všech úrovních, včetně tvorby signalizačních molekul cytokinů, aktivaci specifických bílých krvinek „přirozených zabijáků“ a dendritických buněk. Beta glukan je tím tedy účinný i prevenci a léčbě akutních infekčních onemocnění, virových i bakteriálních.

Korálovec pomáhá i obézním či cukrovkářům

Konzumace hericia podporuje organismus při redukci škodlivého chronického zánětu, který stojí za řadou moderních chronických chorob. Je prospěšná při prevenci a již rozvinuté fázi metabolického syndromu. To je patologický stav, který je předstupněm závažných onemocnění a zahrnuje obezitu, vysoký tlak, vysokou hladinu „špatného“ a nízkou hladinu „dobrého“ cholesterolu a sníženou citlivost na inzulín, čili náběh na cukrovku. Tato kombinace je silně statisticky spojena se vznikem srdečně-cévních onemocnění, cukrovky, rakovin, ztluštění jater a dalších problémů. Extrakt z hericia pomáhá předcházet právě vznikům usazenin v cévách a pomáhá zcitlivovat tkáně na inzulín.

Korálovec lze vypěstovat i doma pomocí pěstební sady (na snímku) iStock

Protizánětlivé vlastnosti korálovce pomáhají i v trávícím systému, kde vylepšují mikrobiom střev a snižují chronický zánět u onemocnění jako je dráždivý tračník či ulcerózní kolitida. Umí také pomoci s bakteriovými infekcemi jako H. pylori. Výčet benefitů korálovce nekončí jeho antioxidativními schopnostmi, které mimo jiné zpomalují stárnutí, a to jak zevnitř, tak navenek. Korálovec udržuje pružnou kůži a urychluje hojení.

Korálovec lze vypěstovat i doma pomocí pěstební sady, nebo pořídit sušené houby či kapsle nebo extrakt. Populární se také stávají mixy kávy a medicinálních hub, kdy je hericium často součástí. Jedná je o směsi adaptogenních hub, jako je kromě korálovce reishi, čaga, cordyceps či coriolus. Hlavní výhodou takových směsí je obsah řady hub, které pomáhají organismu na mnoha úrovních, jako redukce stresu, podpora imunity a kognitivních funkcí. Prospěšné je také poměrné snížení obsahu kávy a kofeinu tím, že obsah hub pomáhá snížit negativní dopad kofeinu na nadledvinky.

Biohacking: Chodí chřipka okolo. Co jíst, abychom se jí ubránili

S příchodem studeného počasí se často z našeho jídelníčku vytrácí pestrost. A to je škoda. Podzim nabízí mnoho chutných plodů, které jsou napěchovány vitamíny na podporu imunity. Už naši předkové věděli, že denně jedno jablíčko udržuje stálé zdravíčko.

Přečíst článek

Cordyceps

Biohacking: Cordyceps pomůže srdci, trávicímu systému a odstraní stres

Jako ostatní populární medicinální houby, i Cordyceps se stal pomocníkem při zdravotních problémech dnešního moderního člověka. Jedná se o houbu, která je pro své výrazné zdraví vylepšující účinky v čínské medicíně používána po tisíce let. Jde o parazitickou houbu, které existují stovky druhů. Podobně jako univerzálně používaná reishi je i cordyceps adaptogenem. To znamená, že v těle kompenzuje negativní dopady stresu a posiluje organismus, zvyšuje energii a potlačuje únavu.

Přečíst článek

ilustrační foto

Biohacking: Jak ve zdraví přežít nástup podzimu

Příchod podzimních plískanic a nižších teplot se často projeví na snížené imunitě obyvatel a vyšší incidenci řady infekčních nemocí zejména horních a dolních cest dýchacích. Změna ročních období se děje neustále a z evolučního hlediska by na ni měl organismus být zvyklý, zejména u průměrně zdravého dospělého jedince. Pokud tomu tak není, značí to již určitou patologii v těle, nebo alespoň chronickou nerovnováhu v životním stylu projevující se problémy na fyzické a psychické úrovni. Tyto můžeme napravit konkrétními strategiemi a náš každodenní přístup změnit k lepšímu. To se projeví na všech úrovních: lepší imunitě, náladě i hladině energie.

Přečíst článek

Květ černého bezu

Biohacking: Echinacea a Černý bez pomáhají odehnat podzimní virózy. Slouží v řadě podob

Použití specifických rostlin a bylin v naší denní rutině v tomto ročním období nám přinese řadu benefitů. Podle typu rostliny a naší motivace experimentovat je můžeme použít jako přísadu do jídla, udělat si odvar ve formě čaje, konzumovat v doplňcích stravy jako extrakt či kapsle.

Přečíst článek

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Hlavním tématem podzimního čísla magazínu Newstream Club je Sázka na Česko. Česko je totiž země s ohromným potenciálem. To je jedna ze spojovacích myšlenek vlivných českých podnikatelů. A ten potenciál je zejména v lidech. Jak ale tento potenciál vzít a přetočit jej ve skutečnou hodnotu, na které lze následně stavět růst? Právě o těchto otázkách jsme mluvili s několika výraznými figurami českého, slovenského, ale i světového byznysu.

Velmi aktivní, a přitom neotřelý způsob ukazuje galeristka Olga Trčková, která v centru Prahy vybudovala úspěšnou komerční galerii DSC Gallery. O tom, jak může Česko, či potažmo Česko a Slovensko uspět na globální scéně, pak vědí své miliardáři Vlastislav Bříza a Dalibor Cicman. První dokázal tradiční značku Koh-i-noor dostat do celého světa, druhý se svým e-commerce projektem GymBeam svět postupně dobývá.

Kromě rozhovorů s klíčovými osobnostmi trhu se v magazínu dozvíte také prognózu vývoje na pražské burze, proč se v Kuchyni na Pražském hradě nesmaží smažák nebo jak to vlastně mají Češi se svými chalupami.

Deváté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Související

Sacha inchi

Biohacking: Tichý zázrak z Amazonie - Sacha inchi pomáhá srdci, mozku i pokožce

Přečíst článek
Zdraví kostí

Biohacking: Kosti nejsou kámen. Jak oživit a posílit jejich přirozenou regeneraci

Přečíst článek
Kreatin

Biohacking: Kreatin dodává energii a zpomaluje proces stárnutí, ukazují studie

Přečíst článek
Doporučujeme