Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Adidas prohrál soud s Thomem Brownem. Může dál používat čtyři pruhy

Adidas, logo
ČTK
 ČTK

Firma Adidas prohrála ve Spojených státech soudní spor s americkým návrhářem Thomem Brownem, který na svém oblečení používá čtyři pruhy. Německý výrobce sportovní obuvi a oblečení tvrdí, že se tento motiv příliš podobá známým třem pruhům Adidas. Browne se hájil tím, že je nepravděpodobné, že by si zákazníci obě značky spletli. Informoval o tom zpravodajský server BBC.

Reklama

Firmy jsou ve sporu přes 15 let

Adidas plánoval požadovat odškodné přesahující 7,8 milionu dolarů (bezmála 173 milionů korun). Newyorský soud se však postavil na stranu módního návrháře. Browneovy návrhy často obsahují čtyři vodorovné rovnoběžné pruhy, které obepínají rameno, jednu z nohavic nebo ponožku. Na výrobcích značky Adidas se často objevují tři pruhy.

Návrhářovi právní zástupci mimo jiné uvedli, že každá z firem má svoje zákazníky. Sportovní oblečení se značkou Thom Browne v celkové produkci společnosti nepřevažuje a společnost se zaměřuje na bohaté zákazníky. Pruhy jsou podle Browneových právníků běžným motivem.

Společnost Adidas zahájila právní kroky v roce 2021, obě firmy jsou spolu ve sporu už přes 15 let, připomíná BBC.

Adidas prodejna, ilustrační foto

Adidas zrušil smlouvu s rapperem Ye, letošní zisk se propadne o polovinu

Německý výrobce sportovní obuvi a oblečení Adidas hospodařil ve třetím čtvrtletí s čistým ziskem 352 milionů eur (8,6 miliardy korun), meziročně je to pokles o 64 procent. Firma ve výsledkové zprávě uvedla, že kvůli ukončení spolupráce s rapperem Ye zhoršila celoroční výhled čistého zisku na polovinu. Čisté tržby ve čtvrtletí meziročně vzrostly o více než 11 procent na 6,4 miliardy eur.

Přečíst článek

V roce 2007 si Adidas stěžoval, že Thom Browne používá na bundách design se třemi pruhy. Browne tehdy souhlasil s tím, že jej přestane používat, a přidal čtvrtý pruh. Od té doby společnost Thom Browne rychle expandovala a nyní se prodává na více než 300 místech po celém světě. V posledních letech vytváří více sportovního oblečení.

Mluvčí Adidas uvedl, že společnost je zklamaná, ale „bude i nadále důsledně prosazovat své duševní vlastnictví, včetně podání případných odvolání“.

Mluvčí firmy Thom Browne řekl, že podnik je s výsledkem spokojen. V rozhovoru s agenturou AP návrhář uvedl, že doufá, že tento případ bude inspirací pro ty, jejichž práci napadnou velké společnosti. "Bylo důležité bojovat a vyprávět svůj příběh," uvedl.

H&M

Rychlá móda dál táhne. Zisky H&M výrazně rostou

„Prodej v kamenných obchodech se podstatně zvýšil, dál se ale daří také on-line prodeji,“ uvedla generální ředitelka oděvního řetězce H&M Helena Helmerssonová. Podle ní sice problémy a zpoždění v dodavatelském řetězci stále existují, ale postupně se zmírňují.

Přečíst článek

Z dokumentů použitých v případu vyplynulo, že Adidas v souvislosti se svou ochrannou známkou od roku 2008 zahájil více než 90 soudních sporů a podepsal více než 200 dohod o narovnání.

Donald Trump

Soud rozhodl. Trumpova firma zaplatí pokutu 1,6 milionu dolarů za daňové podvody

Firmu bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa - The Trump Organization - potrestal newyorský soud pokutou 1,6 milionu dolarů (36 milionů korun) za daňové podvody. Informuje o tom agentura AP, podle níž to na jednu stranu je maximální možný trest ze strany soudu, na druhou stranu však jen „symbolická“ rána pro podnik s majetkem v hodnotě miliard dolarů. V případu šlo o porušení zákona ze strany manažerů společnosti. Trump sám souzen nebyl, i když podle vyšetřovatelů věděl, co se dělo.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme