Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Za pět dnů končí nejvyšší indická bankovka. Lidé jich po kapsách nosí ještě za tři miliardy dolarů

Indická nejvyšší bankovka v hodnotě 2000 rupií.
Profimedia
Dušan Kütner
duk

Indická centrální banka nařídila 19. května stáhnout z oběhu nejvyšší bankovky v hodnotě 2000 rupií (asi 552 korun). A přestože na výměnu bankovky za menší mají lidé už jen pět dnů, stále jich mají po kapsách v přepočtu za tři miliardy dolarů, uvedla agentura Bloomberg.

Reklama

Indická bankovka nejvyšší hodnoty bude stažena z oběhu za méně než týden – ale v oběhu jsou stále bankovky v hodnotě téměř 240 miliard rupií (přes 66 miliard korun).

Muž v Indii strávil bez placení 603 nocí v pětihvězdičkovém hotelu Roseate House, který se nachází v blízkosti mezinárodního letiště Indiry Gándhíové v indické metropoli.

Indický filuta dokázal žít dva roky v luxusním hotelu. Ale bez placení

Muž v Indii strávil bez placení 603 nocí v pětihvězdičkovém hotelu Roseate House, který se nachází v blízkosti mezinárodního letiště Indiry Gándhíové v indické metropoli. Ankuš Dutta si původně pobyt zarezervoval jen na jednu noc od 30. května 2019. Zůstal ale až do ledna 2021 a zanechal po sobě nesplacený účet pět milionů rupií (přes 1,5 milionu korun), informoval list The Guardian. S podvodem mu podle policie pomáhali zaměstnanci hotelu.

Přečíst článek

Indická centrální banka nařídila stáhnout bankovku v hodnotě 2000 rupií 19. května a lidem dala termín do konce září, aby si je směnili nebo uložili na účet v bance. Zatímco naprostá většina z bankovek byla od té doby vyměněna, sedm procent z nich zůstalo ještě v září v oběhu, uvedl Bloomberg.

Dvoutisícovka v boji proti korupci

Růžově zbarvená bankovka v hodnotě 2000 rupií byla představena v listopadu 2016, aby znovu nastartovala ekonomiku. Premiér Narendra Modi tehdy šokoval rozhodnutím stáhnout ze dne na den bankovky v hodnotě 1000 a 500 rupií v rámci boje proti korupci. Nejvyšší bankovka se poté rychle stala oblíbenou bankovkou pro velké hotovostní obchody a shromažďování úspor.

Historický úspěch. Indové přistáli u jižního pólu Měsíce

Historický úspěch. Indové přistáli u jižního pólu Měsíce

Velký den pro indický vesmírný program. Asijská země jako první na světě úspěšně přistála v blízkosti jižního pólu Měsíce. Přistávací modul sondy Čandrájan-3 dosedl na měsíční povrch v 14:34 středoevropského letního času.

Přečíst článek

Indická centrální banka ve svém květnovém oznámení o stažení dvoutisícovky uvedla, že bankovky splnily svůj účel a v běžné platebním styku se nepoužívají. Citovala také svou „politiku čistých bankovek“ a plán nahradit užíváním poškozené a znečištěné bankovky do čtyř až pěti let novými.

Bankovky zůstanou zákonným platidlem i po 30. září, nebudou však akceptovány pro účely transakcí a bude je možné vyměnit pouze v centrální bance. Držitel ale bude muset zdůvodnit, proč pro něj nebylo možné dodržet stanovenou lhůtu.

Bakopa drobnolistá

Biohacking: Zázrak z Indie pomůže srdci, mozku a zažene stres

Bakopa, známá také jako brahmi, pochází z Indie a dnes roste v tropických a subtropických částech světa. Existuje řada druhů bakopy, ale jako léčivka se využívá Bacopa monnieri. Brahmi, nazvaná podle hinduistického boha stvořitele Brahmy, se tradičně používá v ájurvédské medicíně jako diuretikum a tonikum pro nervový systém i srdce. Bakopa je ale zejména mocné nootropikum, což je látka zvyšující kognitivní schopnosti mozku a paměť. Používá se také k léčbě široké škály dalších zdravotních problémů, jako jsou bolesti zad, kloubů a problémů v sexuální oblasti u mužů i žen.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Jerome Powell, šéf Fed

Politická válka v USA. Trumpovi spojenci kují pikle, chtějí narušit nezávislost Fedu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme