Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Saúdové přeplatili Ronalda a spol. Liga láká méně než pátá anglická, na českou to ale stačí

Portugalská fotbalová hvězda v dresu saúdskoarabského klubu An-Nassr FC.
profimedia.cz
Dušan Kütner

Bohatá Saúdská Arábie přilákala v posledním roce do svých klubů velké fotbalové hvězdy v čele s Cristianem Ronaldem, Neymarem a Karimem Benzemou. Průměrná návštěvnost tamní fotbalové ligy ale činí méně, než chodí na zápasy páté nejvyšší anglické ligy, poznamenala agentura Bloomberg. Stále je to ale více než na českou ligu.

Reklama

Nedávno zrozené saúdskoarabské fotbalové šílenství proměnilo tamní ligu v jeden z největších přestupových trhů na světě. Relativně nízká návštěvnost a mizivé příjmy z vysílacích práv ale ilustrují rozsah výzvy, kterým místní liga čelí, uvedl Bloomberg.

zdroj: FIFA, Bloomberg

Saúdská profesionální fotbalová liga má zatím v této sezóně průměr 8500 diváků na zápas. I když je to 24procentní nárůst oproti loňskému roku, je to méně než průměr pro nejstarší velšský klub Wrexham AFC, který ještě loni hrál až pátou anglickou ligu a jehož vlastníkem je kanadsko-americký herec Ryan Reynolds známý z role Deadpoola z filmů o X-Menovi, podotkl Bloomberg.

Ronaldo a spol. táhnou víc než česká liga. Ale těsně 

Zápasy v anglické Premier League a německé Bundeslize pak mají v průměru 40 tisíc diváků. Saúdská liga ale přesto láká více než ta česká – aktuální průměrná návštěvnost české nejvyšší fotbalové ligy za dosud odehraná čtyři kola činí 6758 diváků a dosavadní rekord za celou sezónu drží období 1996/1997 se 7155 diváky na zápas, vyplývá ze statistik fotbalové ligy Fortuna Ligy.

Cristiano Ronaldo, odchází z fotbalového klubu Manchester United

Lukáš Kovanda: Ronaldo na hodinu skončil v Manchesteru United. Akcie klubu vystřelily

Akcie anglického fotbalového klubu Manchester United v úterý na newyorské burze zdražily nejvíce v historii, a to o 14,7 procenta. Tržní hodnota velkoklubu tak včera během jediného dne vzrostla v přepočtu o zhruba 7,4 miliardy korun. A to zrovna v den, kdy „Rudé ďábly“ na hodinu opustila jejich největší hvězda – a patrně největší hvězda současného světového fotbalu vůbec – Cristiano Ronaldo.

Přečíst článek

Aktuální sezóna potrvá do května 2024 a bude zahrnovat další zápasy klubů podporovaných Fondem veřejných investic, což může pomoci zvýšit čísla návštěvnosti. Přesto je to skromný výsledek pro týmy v království, které od 1. června do 1. září utratilo 875 milionů dolarů, tedy zhruba 20 miliard korun, za nákupy zahraničních hráčů.

Chabé televizní příjmy 

Trojnásobný držitel Zlatého míče pro nejlepšího fotbalistu Evropy, jednoho pro nejlepšího na světě a mistr Evropy z roku 2018 Ronaldo podepsal smlouvu se saúdskoarabským klubem An-Nassr FC ke konci loňského roku. Letos jej do arabské země následovali brazilská hvězda Neymar a držitel Zlatého míče Karim Benzema.

Lionel Messi po příchodu do Interu Miami koupil v exkluzivní čtvrti nedalekého Fort Lauderdale luxusní dům za 10,8 milionu dolarů.

FOTOGALERIE: Messi koupil dům v exkluzivní čtvrti u Miami. A rozhýbal vyšponované ceny ještě výše

Jeden z nejlepších fotbalistů historie Lionel Messi dál zapouští kořeny na Floridě, kam v létě přestoupil do Interu Miami. V exkluzivní čtvrti města Fort Lauderdale koupil luxusní vilu za 10,8 milionu dolarů (více než 246 milionů korun). A podle expertů odstartoval boom již tak extrémně vysokých cen, napsal deník The Wall Street Journal.

Přečíst článek

Příchody pomohly saúdskoarabské lize zajistit smlouvy na vysílání zápasů ve více než 130 teritoriích, což přineslo čtyřnásobek celkových příjmů v minulé sezóně ve výši asi 710 tisíc dolarů. To je ale stále jen zlomek oproti čtyřem miliardám dolarů příjmů z vysílacích práv v sezóně 2022/23 anglické Premier League.

Nejsou to masivní příjmy na financování všech aktivit, které máme, ale rozhodně je to významný posun,“ řekl minulý měsíc v rozhovoru pro Bloomberg News provozní ředitel Saudi Pro League (SPL) Carlo Nohra. Růst SPL je dlouhodobý proces a neexistuje žádný stanovený časový plán, kdy se chceme dostat na hranici rentability, dodal tehdy.

Saúdskoarabský státní investiční fond, který spravuje aktiva téměř 800 miliard dolarů, má většinové podíly ve čtyřech největších klubech včetně An-Nassr. Liga chce do roku 2030 čtyřnásobně zvýšit roční příjmy na 480 milionů dolarů.

Jeden z turnajů pořádaných v Saúdské Arábii Rainbow6

Videohry místo ropy. Jak jde o peníze, víra Saúdům nepřekáží

Islámští duchovní v Saúdské Arábii léta vedli válku proti videohrám a zakazovali populární tituly, protože podle nich propagovaly rouhání, násilí a lenost. Nyní Saúdská Arábie investuje 40 miliard dolarů do nabídky stát se světovým lídrem v odvětví videoher, které miluje mládež, ale zejména saúdskoarabský korunní princ Muhammad bin Salmán, napsal deník The Wall Street Journal.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Lionel Messi po příchodu do Interu Miami koupil v exkluzivní čtvrti nedalekého Fort Lauderdale luxusní dům za 10,8 milionu dolarů.

FOTOGALERIE: Messi koupil dům v exkluzivní čtvrti u Miami. A rozhýbal vyšponované ceny ještě výše

Přečíst článek
Radost saúdskoarabských fanoušků po výhře jejich týmu nad favorizovanou Argentinou na MS v Kataru 22. listopadu 2022.

Saúdové mají po výhře nad Argentinou státní svátek. Vzpruha pro vládní plány na méně ropy a více zábavy

Přečíst článek
Britové varují své fanoušky před Eurem v Německu

Britové varují své fanoušky před Eurem v Německu. Mají tam silnější pivo, zdůrazňuje ministerstvo

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme