Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Návrat k pesimismu. Autoprůmysl srazil důvěru v českou ekonomiku, klesla podruhé za sebou

Návrat k pesimismu. Autoprůmysl srazil důvěru v českou ekonomiku, klesla podruhé za sebou
ČTK
Dušan Kütner
duk

Problémy v automobilovém průmyslu způsobené odstávkami výroby byly hlavním důvodem, proč v září klesla důvěra v českou ekonomiku, a to jak spotřebitelů, tak podnikatelů.

Reklama

Důvěra v českou ekonomiku v září podruhé za sebou klesla. Souhrnný indikátor důvěry se meziměsíčně snížil o 4,2 bodu na hodnotu 89,2, při stejném vývoji obou jeho složek. Indikátor důvěry podnikatelů poklesl o 4,5 bodu na hodnotu 89,4 a indikátor důvěry spotřebitelů se snížil o 2,7 bodu na hodnotu 88,3, uvedl Český statistický úřad.

Lukáš Kovanda: Důvěra v průmyslu je nejnižší od světové finanční krize. A to již nehrozí pandemické restrikce

Důvěra v průmyslu je nejnižší od světové finanční krize. A to již nehrozí pandemické restrikce

Důvěra v českou ekonomiku spadla nejníže od covidu. Důvěra v průmyslu je nejnižší od roku 2009, od světové finanční krize, nebereme-li v potaz tři kritické covidové měsíce duben až červen 2020. Klesá ovšem opět i důvěra spotřebitelů. Na spotřebitele zřejmě dolehla tíseň průmyslníků, míní hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

„Pozitivní vývoj důvěry v ekonomiku mezi podnikateli z posledních měsíců v září přibrzdil výrazný pokles v odvětví průmyslu. Důvodem je především nepříznivá situace v oblasti automotive, kde podnikatelé očekávají podstatné snížení tempa růstu výrobní činnosti způsobené, mimo jiné, výpadky v dodavatelských řetězcích,“ uvedl vedoucí oddělení konjunkturálních průzkumů ČSÚ Jiří Obst.

Většina respondentů se bojí dalšího vývoje

„Důvěra mezi spotřebiteli se v září snížila podruhé za sebou. Důvody zůstávají neměnné. Velký počet respondentů pociťuje pokles své životní úrovně a ještě větší počet se obává zhoršení hospodářské situace v následujících 12 měsících,“ sdělila Anastasija Nejasova z oddělení konjunkturálních průzkumů ČSÚ.

Toyota v Kolíně od pondělí téměř po čtyřech týdnech plně obnoví výrobu

Konec vynucené pauzy. Toyota po téměř měsíci obnoví výrobu v Kolíně

Výroba v kolínské automobilce Toyota Motor Manufacturing Czech Republic se dnes téměř po čtyřech týdnech plně obnoví. Auta se v Kolíně přestala vyrábět 22. srpna, závod přijde o 19 dní výroby, uvedl mluvčí automobilky Tomáš Paroubek.

Přečíst článek

„Není to až takové překvapení s ohledem na výsledky obdobných průzkumů v našem blízkém okolí. Už nedávné indexy nákupních manažerů v průmyslu i ve službách v eurozóně dávaly tušit, že problém s nedostatečnou poptávkou přetrvává a že vůči němu může být česká ekonomika jen těžko imunní,“ uvedl hlavní ekonom Banky Creditas Petr Dufek.

Hospodářské oživení se odkládá

Vyhlídky poptávky podle Dufka revidují dolů i firmy v českém průmyslu, stavebnictví i ve službách. „Výjimkou je pouze obchod, který zřejmě sází na rozjezd spotřebitelského nákupního apetitu, který lze ovšem očekávat nejdříve s opadnutím současné inflační vlny,“ míní.

Pozitivní na aktuálních číslech je snad jen potvrzení dalšího zmírňování inflačních tlaků v průmyslu. „Nicméně přehlédnout nelze, že s vyššími cenami začínají počítat služby, stavebnictví i obchody. Inflace nám proto může dál ´migrovat´ z výroby do služeb, a proto se jí nebude až tak jednoduché zbavit. Celkově dnešní výsledky nálad v české ekonomice znovu potvrzují útlum naší ekonomiky, takže výsledek HDP za třetí kvartál nebude nejspíš nijak přesvědčivý. Hospodářské oživení se opět odkládá a s ním i návrat na předcovidovou startovací úroveň,“ dodal Dufek.

Kdyby tuzemské firmy neinvestovaly do vývoje, už by tu dávno nebyly,“ říká Martin Jahn, člen představenstva Škody Auto.

Jahn: Vietnam je pro Škodu brána do jihovýchodní Asie. Na řadě je Thajsko či Malajsie

Automobilka Škoda Auto zvažuje po zahájení prodejů na vietnamském trhu vstup i do Thajska, Malajsie nebo Indonésie. Novými odbytišti chce nahradit výpadek prodejů v Číně a v Rusku. Novinářům to během otevření prvního vietnamského dealerství v Hanoji řekl člen představenstva Škody Martin Jahn.

Přečíst článek

Výroba automobilů Škoda v Mladé Boleslavi

Výpadek dodavatele ochromil koncern Volkswagen, Škoda Auto omezí výrobu

Škoda Auto pozastaví nejméně na týden od 11. září výrobu v závodě v Kvasinách na Rychnovsku, částečně zřejmě omezí i výrobu v Mladé Boleslavi. Důvodem je výpadek významného dodavatele ve Slovinsku, jehož výrobu zničily záplavy. Výpadek postihl celý koncern Volkswagen. Podle předsedy podnikové rady a odborového předáka Jaroslava Povšíka se omezení týká všech modelů kromě plně elektrického modelu Enyaq.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Lukáš Kovanda: Důvěra v průmyslu je nejnižší od světové finanční krize. A to již nehrozí pandemické restrikce

Důvěra v průmyslu je nejnižší od světové finanční krize. A to již nehrozí pandemické restrikce

Přečíst článek
Česko překonalo recesi a vrací se k růstu, míní analytici. (Na snímku výroba ve společnosti GZ Media)

Češi znovu začali důvěřovat ekonomice. Překonali jsme recesi a vracíme se k růstu, míní analytici

Přečíst článek
Lidé důvěřují české ekonomice nejvíce od loňského března. Ale vyhráno ještě není

Lidé důvěřují české ekonomice nejvíce od loňského března. Ale vyhráno ještě není

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme