Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zisk Microsoftu vzrostl o pětinu. Nesmírné jsou jeho investice do AI

Zisk Microsoftu vzrostl o pětinu. Nesmírné jsou jeho investice do AI
Profimedia
 ČTK

Sázka softwarového giganta na umělou inteligenci zdá se být bezbřehá. Ve třetím finančním čtvrtletí Microsoft do rozvoje svých služeb v oblasti umělé inteligence nalil 14 miliard dolarů.

Reklama

Microsoft ve třetím finančním čtvrtletí zvýšila čistý zisk meziročně o pětinu na 21,9 miliardy dolarů (zhruba 513 miliard korun), oznámil softwarový gigant. Tržby vzrostly o 17 procent na 61,9 miliardy dolarů. Překonaly tak očekávání analytiků, kteří je podle průzkumu společnosti LSEG odhadovali v průměru na 60,8 miliardy dolarů.

K růstu tržeb ve třetím finančním čtvrtletí, které skončilo 31. března, podle agentury Reuters přispělo zavádění umělé inteligence (AI) do cloudových služeb a softwarových produktů pro podniky. Analytik Jason Wong ze společnosti Gartner uvedl, že zákazníci Microsoftu projevují velký zájem o vyzkoušení generativní AI, ale ne všichni mají jasné plány pro její praktické využití. „Je to stále ve velmi raném stadiu,“ dodal.

Společnost Microsoft nyní do rozvoje svých služeb v oblasti AI výrazně investuje. Ve třetím finančním čtvrtletí se kapitálové výdaje podniku zvýšily na 14 miliard dolarů z 11,5 miliardy v předchozím čtvrtletí, píše Reuters.

Microsoft se v oblasti AI ve velké míře opírá o partnerskou společnost OpenAI, která vyvinula populární chatovací systém ChatGPT. Do firmy OpenAI již investoval zhruba 13 miliard dolarů (přes 300 miliard korun).

Microsoft investuje do AI firmy G42 ze Spojených arabských emirátů

Microsoft posílá další miliardy do AI. Investuje do firmy z Blízkého východu

Americký softwarový gigant Microsoft investuje 1,5 miliardy dolarů (zhruba 36 miliard korun) do společnosti G42, která se zabývá umělou inteligencí (AI) a sídlí ve Spojených arabských emirátech. Americká společnost díky investici získá ve společnosti G42 menšinový podíl a zajistí si jedno křeslo v její správní radě.

Přečíst článek

Cathie Woodová se zapojuje do boomu ChatGPT

Vlivná investorka Cathie Woodová se zapojuje do boomu ChatGPT. Koupila podíl v OpenAI

Investiční fond Ark Investment Management vlivné investorky Cathie Woodové koupil podíl v miláčkovi ze Silicon Valley, společnosti OpenAI. Woodová vsadila na to, že vznikající odvětví umělé inteligence přetvoří technologické prostředí.

Přečíst článek

Generální ředitel firmy OpenAI Sam Altman spustil projekt kryptoměny Worldcoin. Přístupový účet nazvaný World ID může zájemce získat pouze po registraci a následném ověření skenem své oční duhovky.

Sam Altman rozdává peníze zadarmo. Tedy jen za scan duhovky

Nejznámější tvář generativní umělé inteligence, konkrétně tedy ChatuGPT, Sam Altman má kryptoměnový projekt worldcoin. Rozdává lidem skrze něj peníze výměnou za ověření identity scanem duhovky. I worldcoin teď hezky vydělává, ačkoli třeba Španělsko jej zakázalo. 

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Skotský ekonomický historik Niall Ferguson

Historik Niall Ferguson o AI: Tyto otázky určí, jak umělá inteligence změní svět

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme