Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Wienerberger obnoví do března výrobu ve všech závodech. Sází na zájem o výstavbu rodinných domů

Wienerberger obnoví do března výrobu ve všech závodech
Profimedia
 ČTK

Největší výrobce pálených cihel a střešních tašek v Česku postupně obnoví od poloviny února do konce března výrobu ve všech svých závodech. Firma závody odstavila na dva až tři měsíce kvůli nižší poptávce. V Hranicích na Moravě, kde vyrábí střešní krytinu, propustila 24 lidí, počet směn tam snížila ze čtyř na tři.

Reklama

„K rozhýbání trhu je třeba zvýšit dostupnost financování vlastního bydlení. Zásadním milníkem pro rok 2024 tak bude vývoj výše úrokových sazeb. Průměrná úroková sazba u komerčních hypoték se dnes pohybuje nad pěti procenty. Prolomení této hranice, která by měla být pro obnovení stavebního trhu klíčová, vyhlížíme v polovině roku. Obecně budou ale sazby pod čtyřmi procenty na konci roku úspěchem," řekl generální ředitel firmy Wienerberger Kamil Jeřábek. Zásadní oživení trhu očekává na začátku roku 2025.

Vývoj úrokových sazeb ovlivní zájem o stavbu rodinných domů, uvedla firma. „Data a průzkumy ukazují, že touha po bydlení nezmizela a soukromí investoři se rozhodli vyčkat na lepší podmínky financování,” řekl Jeřábek. Podle předpokladů si letos investoři v Česku vezmou 10 000 až 12 000 nových hypotečních úvěrů. Příští rok by se mohla situace vrátit k průměrnému objemu hypoték z let 2011 až 2020, kdy se jich ročně sjednalo kolem 18 000, míní ředitel. V ČR podle něj chybí až 400 000 bytů.

Firma Wienerberger v zimě nevyrobí jedinou cihlu či střešní tašku

Wienerberger v zimě nevyrobí jedinou cihlu či střešní tašku

Největší výrobce pálených cihel a střešních tašek v ČR nebude v zimě vyrábět. Odstávka se bude týkat všech jeho devíti závodů v Česku. Na vině je nedostatečná poptávka vyvolaná nedostupnými hypotékami a všeobecnou drahotou.

Přečíst článek

Pokles tržeb až o pětinu

Firma měla předloni 900 zaměstnanců, loni jich 59 propustila. „Byznys ve zdicím materiálu je závislý na rodinných domcích, bytových domech a ten propad se ukázal jednoznačně v návaznosti na objem hypoték. Nás se to jako významného hráče na trhu dotklo. Objem, který od nás trh dnes bere, je tak významně menší, že jsme na to museli reagovat. V Hranicích na Moravě jsme museli omezit jednu šichtu, ze čtyř jsme přešli na tři. V cihlařině se vždycky přes zimu odstavovaly výrobní závody. My teď odstavujeme všechny naše výrobní závody,” řekl loni v listopadu Jeřábek.

Firma také omezí investice a čeká za loňský rok meziročně menší tržby. Loni v říjnu firma oznámila, že odstavila závod v Týně nad Vltavou, odkud propustila 35 z 54 zaměstnanců. Výrobní závody loni odstavil i jiný velký výrobce cihel v Česku, firma Heluz. Největší prodejci stavebnin v Česku očekávají za loňský rok meziroční pokles tržeb až o pětinu. Předloni byly pro většinu společností tržby rekordní.

DEK

Skupina DEK loni zaznamenala rekordní výnosy, letos čeká propad a oslabování poptávky

Výnosy největšího českého prodejce stavebnin DEK loni meziročně vzrostly téměř o pětinu na rekordních 35 miliard korun.

Přečíst článek

Předloňské žně

Firma Wienerberger měla v roce 2022 tržby z prodeje výrobků, služeb a zboží 4,87 miliardy korun. Meziročně stouply o 20,5 procenta. Zisk po zdanění stoupl předloni o 68,9 procenta na 1,32 miliardy korun. Výsledkově to byl pro firmu jeden z nejlepších roků. Zájem o materiály loni mnohonásobně převyšoval výrobní kapacity. Vyplývá to z výroční zprávy firmy.

Wienerberger měl předloni kolem 900 zaměstnanců. V roce 2019 dokončil fúzi se společností Tondach ČR, výrobcem střešních krytin. Je členem skupiny Wienerberger - největšího světového výrobce cihel, kótovaného na burze. V Česku má sedm cihelen a dva závody na výrobu střešní krytiny.

Český průmysl v listopadu opět zamíříl dolů, pohoršila si většina odvětví

Český průmysl v listopadu opět zamířil dolů, stavebnictví zrychlilo propad

Průmyslová výroba v Česku se loni v listopadu vrátila k poklesu, meziročně byla nižší o 2,7 procenta. Pohoršila si většina odvětví. Ve srovnání s říjnem průmysl klesl o 1,4 procenta. Vyplývá to z údajů, které veřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). V meziročním srovnání se průmyslová výroba snižovala od července do září, v říjnu vzrostla téměř o dvě procenta.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Zleva místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš a předseda představenstva, CENTRAL GROUP a.s. Dušan Kunovský na setkání lídrů českého stavebnictví, 8. června 2023, Praha.

Stavebnictví ne a ne vybřednout z krize. Byty už se nevyplácí stavět, tvrdí tuzemští developeři

Přečíst článek
Ředitel a jednatel SYNER JUDr. Robert Špott, MBA

Třetina celkové roční stavební produkce vzniká v Praze a středních Čechách

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme