Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Wienerberger v zimě nevyrobí jedinou cihlu či střešní tašku

Firma Wienerberger v zimě nevyrobí jedinou cihlu či střešní tašku
Profimedia
 ČTK

Největší výrobce pálených cihel a střešních tašek v ČR nebude v zimě vyrábět. Odstávka se bude týkat všech jeho devíti závodů v Česku. Na vině je nedostatečná poptávka vyvolaná nedostupnými hypotékami a všeobecnou drahotou.

Reklama

Firma Wienerberger, největší výrobce pálených cihel a střešních tašek v ČR, odstaví v zimě na dva až tři měsíce všechny své výrobní závody. Příčinou je nižší poptávka.

V Hranicích na Moravě, kde vyrábí střešní krytinu, propustila 24 lidí, počet směn tam snížila ze čtyř na tři. Firma také omezí investice a čeká menší tržby než loni, řekl generální ředitel firmy Kamil Jeřábek. Loni měla firma tržby 4,8 miliardy korun. Již v říjnu firma oznámila, že odstavila závod v Týně nad Vltavou, odkud propustila 35 z 54 zaměstnanců.

Firma měla loni 900 zaměstnanců, letos jich 59 propustila. „Byznys ve zdicím materiálu je závislý na rodinných domcích, bytových domech a ten propad se ukázal jednoznačně v návaznosti na objem hypoték. Nás se to jako významného hráče na trhu dotklo. Objem, který od nás trh dnes bere, je tak významně menší, že jsme na to museli reagovat. V Hranicích na Moravě jsme museli omezit jednu šichtu, ze čtyř šichet jsme přešli na tři. V cihlařině se vždycky přes zimu odstavovaly výrobní závody. My teď odstavujeme všechny naše výrobní závody,“ řekl ředitel.

ilustrační foto

Po rekordním loňsku propad. Prodejci stavebnin řeší, jak přežít letošní pětinový propad trhu

Největší prodejci stavebnin v Česku letos očekávají meziroční pokles tržeb až o pětinu. Důvodem je propad poptávky po stavebních materiálech v souvislosti s drahým financováním staveb a také pokračující pokles cen některých materiálů. Firmy počítají s tím, že budou muset v příštím rok přijít s řešením jak snížit nálady, ale zároveň se připravit na oživení trhu. Pro většinu společností byly loňské tržby za prodej a služby rekordní.

Přečíst článek

Zadržená poptávka

Zaměstnanci budou při odstávkách pracovat na údržbě závodů. Když bude hotovo, budou pak doma, na překážkách na straně zaměstnavatele, dodal ředitel.

Firma také hledá, kde ušetřit náklady. Loni jí stouply meziročně kvůli cenám energií, hlavně plynu, o 40 procent. Pro příští rok omezí investice. Letos investovala v Cihelně Kinský v Kostelci nad Orlicí přes 100 milionů korun do linky na výrobu broušených cihel. Jde o závod se 40 zaměstnanci. V nejbližší době začne firma budovat solární elektrárny pro závody Stod, Jezernice a Novosedly, do kterých investuje  kolem 100 milionů korun.

Stavební průmysl čeká na jarní tání

Pokles poptávky se podle ředitele nyní zastavil. „Očekáváme, že zlepšení prodejů přijde v druhé polovině příštího roku. Průzkumy ukazují, že lidé mají velký zájem stavět, jen cena peněz je dnes tak vysoká, že to teď nechtějí zaplatit,“ řekl ředitel. V ČR podle něj chybí až 400 tisíc bytů.

Firma Wienerberger měla loni tržby z prodeje výrobků, služeb a zboží 4,87 miliardy korun. Meziročně stouply o 20,5 procenta. Zisk po zdanění stoupl o 68,9 procenta na 1,32 miliardy korun. Výsledkově to byl pro firmu jeden z nejlepších roků. Zájem o materiály loni mnohonásobně převyšoval výrobní kapacity. Vyplývá to z výroční zprávy firmy.

Wienerberger měl loni kolem 900 zaměstnanců. V roce 2019 dokončil fúzi se společností Tondach ČR, výrobcem střešních krytin. Je členem skupiny Wienerberger - největšího světového výrobce cihel, kótovaného na burze. V ČR má sedm cihelen a dva závody na výrobu střešní krytiny. Roční prodej Wienerbergeru je asi 11 tisíc domů a 15 tisíc střech. Výrobní kapacita firmy Tondach ČR přesahuje 50 milionů pálených střešních tašek.

Stavba obchvatu Českých Budějovic

Lukáš Kovanda: Stavebnictví drtí i neochota vlády stavět „hladové zdi“

Srpnový výsledek tuzemského stavebnictví je povzbudivý, otázkou však je, zda se nejedná o přechodný výkyv – ovlivněný například načasováním dovolených v sektoru stavebnictví nebo developmentu.

Přečíst článek

Že Češi nestaví? Výsledky výrobce cihel ukazují opak

Že Češi nestaví? Výsledky předního výrobce cihel říkají opak

Firmě Wienerberger se loni extrémně dařilo. Rok 2022 byl českobudějovickou firmu, která vyrábí cihly Porotherm a střešní tašky Tondach, byl jedním z nejlepších za její více než 30letou historii. Firma vydělala 1,3 miliardy čistého.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme