Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Že Češi nestaví? Výsledky předního výrobce cihel říkají opak

Že Češi nestaví? Výsledky výrobce cihel ukazují opak
Profimedia
 ČTK

Firmě Wienerberger se loni extrémně dařilo. Rok 2022 byl českobudějovickou firmu, která vyrábí cihly Porotherm a střešní tašky Tondach, byl jedním z nejlepších za její více než 30letou historii. Firma vydělala 1,3 miliardy čistého.

Reklama

Tržby největšího výrobce pálených cihel a střešních tašek v ČR loni vzrostly o pětinu na 4,87 miliardy korun. Zisk po zdanění stoupl o 68,9 procenta na 1,32 miliardy korun. Vyplývá to z výroční zprávy firmy zveřejněné ve Sbírce listin. Firma má kolem 900 zaměstnanců.

„Uplynulý rok byl nejen pro segment stavebnictví rokem náročným. Jedním slovem lze dění minulého roku shrnout jako nepředvídatelné. Tento rok plný zvratů jsme zvládli se ctí a výsledkově patří k nejúspěšnějším ve více než třicetileté historii Wienerbergeru v České republice,“ uvedl generální ředitel firmy Kamil Jeřábek.

Čistý obrat stoupl firmě meziročně o 18 procent na 5,23 miliardy korun. Provozní zisk vzrostl o dvě třetiny na 1,64 miliardy korun. Zisk před zdaněním vzrostl téměř o 69 procent na 1,64 miliardy korun.

Wienerberger část roku vůbec nestíhal vyrábět

V první polovině loňského roku trvala enormní poptávka po stavebních materiálech, která navázala na rok 2021. Zájem o materiály Wienerbergeru mnohonásobně převyšoval jeho výrobní kapacity, uvedla firma ve zprávě. V druhé polovině roku poptávka klesla, kvůli rostoucím cenám energií, úrokových sazeb hypoték a inflaci, v důsledku války na Ukrajině, uvedl Jeřábek.

Firmě stouply loni meziročně náklady kvůli cenám energií, hlavně plynu, o 40 procent. Od srpna klesla poptávka po zdicích materiálech. U rodinných domů o 20 až 30 procent, snižovala se i u bytových domů, řekl loni v listopadu Jeřábek. Firma od letošního ledna zdražila, plánovala až dvouciferně. Kvůli úsporám chce budovat solární elektrárny.

Wienerberger má kolem 900 zaměstnanců. V roce 2019 dokončil fúzi se společností Tondach ČR, výrobcem střešních krytin. Je členem skupiny Wienerberger - největšího světového výrobce cihel, kótovaného na burze. V ČR má šest cihelen a dva závody na výrobu střešní krytiny. Roční prodej Wienerbergeru je asi 11 tisíc domů a 15 tisíc střech. Výrobní kapacita firmy Tondach ČR přesahuje 50 milionů pálených střešních tašek. V ČR působí Wienerberger a Tondach na 16 místech.

Rodinný dům v pražské čtvrti Lhotka.

Zájem Čechů o stavbu domu rapidně uvadá. Na vině je drahota, tvrdí výrobce cihel

Firma Wienerberger, největší výrobce pálených cihel a střešních tašek v ČR, čeká, že v letošním druhém pololetí klesne poptávka po výstavbě rodinných domů o 30 procent. Již teď ubylo žádostí o kalkulace spotřeby materiálu, protože hypotéky zdražily. Je to důsledek ruské invaze na Ukrajinu a nejistoty ohledně cen energií, uvedl generální ředitel Kamil Jeřábek.

Přečíst článek

Bytovou situaci plánuje změnit nebo ji aktuálně mění více než polovina Čechů.

Zájem Čechů o změnu bydlení poklesl, odrazuje současná ekonomická situace

Bytovou situaci plánuje změnit nebo ji aktuálně mění více než polovina Čechů, nejčastěji chtějí koupit nemovitost či rekonstruovat své stávající bydlení. Oproti loňskému roku ale zájem o změnu bydlení klesl o šest procentních bodů a zároveň přibylo těch, kteří zcela vylučují změnu bytové situace, a to ze 17 na 21 procent. Důvodem je přetrvávající náročná ekonomická situace. Vyplývá to z průzkumu agentury Ipsos pro firmu Wienerberger.

Přečíst článek

 

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme