Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Český průmysl v listopadu opět zamířil dolů, stavebnictví zrychlilo propad

Český průmysl v listopadu opět zamíříl dolů, pohoršila si většina odvětví
ČTK
 ČTK

Průmyslová výroba v Česku se loni v listopadu vrátila k poklesu, meziročně byla nižší o 2,7 procenta. Pohoršila si většina odvětví. Ve srovnání s říjnem průmysl klesl o 1,4 procenta. Vyplývá to z údajů, které veřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). V meziročním srovnání se průmyslová výroba snižovala od července do září, v říjnu vzrostla téměř o dvě procenta.

Reklama

Mírný růst ve výrobě motorových vozidel a některých navazujících oborech nezvládl vykompenzovat pokles většiny odvětví, zejména výroby strojů a ostatních nekovových minerálních výrobků," uvedl k listopadové bilanci ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky ČSÚ Radek Matějka.

Produkce aut se v listopadu zvýšila o 2,1 procenta. „Vývoj byl zčásti ovlivněn vyšší srovnávací základnou roku 2022, kdy listopad jako nejsilnější měsíc roku kompenzoval předchozí říjnový výpadek,” podotkli statistici. Výroba strojů klesla meziročně o 13,5 procenta. Dříve byla stabilně růstová, v posledních šesti měsících se ale změnila na odvětví, které má jeden z nejvyšších záporných příspěvků do celkové průmyslové bilance. Pokračoval také pokles ve výrobě stavebních hmot a skla, téměř o pětinu byla meziročně nižší produkce v těžbě a dobývání.

Jiří Hlavenka: Češi jsou dobří tvůrci produktů, ale mizerní obchodníci

Jiří Hlavenka: Češi jsou dobří tvůrci produktů, ale mizerní obchodníci

Když někdo na Západě přijde se startupovým nápadem, obvykle přemýšlí hlavně o trhu, obchodu, marketingu. „My jsme spíše velmi dobří tvůrci produktů, možná v něčem lepší než Silicon Valley,“ řekl v rozhovoru pro Export.cz investor a podnikatel Jiří Hlavenka. „Silicon Valley říká – my jsme tvůrci byznysu. Většina českých startupů, jeden vedle druhého – a mám zkušenosti s mnoha desítkami – hapruje v obchodě,“ zdůrazňuje finančník, který je také radním Jihomoravského kraje pro vědu, výzkum a inovace.

Přečíst článek

Mzdy vzrostly

Hodnota nových zakázek v listopadu meziročně vzrostla o 0,2 procenta. Nové zakázky ze zahraničí se zvýšily o 0,8 procenta, tuzemské nové zakázky klesly o 0,9 procenta. „Po dlouhé době se dostaly do černých čísel nové průmyslové zakázky. Bylo to zejména díky výrobě motorových vozidel a elektrických zařízení a také uzavření dalších dlouhodobých objednávek na ostatní dopravní prostředky, například kolejová vozidla,” uvedla vedoucí oddělení statistiky průmyslu ČSÚ Veronika Doleželová. Dvojciferným tempem opět klesla hodnota nových zakázek v chemickém průmyslu a v hutnictví a slévárenství.

Průměrný evidenční počet zaměstnanců v průmyslu se meziročně snížil o 2,3 procenta. Jejich průměrná hrubá nominální mzda oproti stejnému období loňského roku vzrostla o 4,3 procenta. „Tempo růstu průměrné mzdy bylo ovlivněno vysokou srovnávací základnou z předchozího roku,” dodali statistici.

Miliardář Frolík: Česko brzdí absence dlouhodobé strategie dohodnuté napříč politickým spektrem

České republice podle podnikatele a zakladatele výrobce zdravotnických lůžek Linet Zbyňka Frolíka chybí dlouhodobá strategie dohodnutá napříč politickým spektrem. Týkat by se měla především infrastruktury, digitalizace, míry zadlužení či reforem důchodů a zdravotnictví. Absence dlouhodobých základních společných jmenovatelů brání rozvoji české ekonomiky i její konkurenceschopnosti, řekl Frolík, zakladatel firmy na výrobu zdravotnických lůžek Linet, který 26. prosince oslaví 70. narozeniny. Působil například také jako viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR, od roku 2016 je také členem Rady vlády pro konkurenceschopnost a hospodářský rozvoj.

Přečíst článek

Kondice českého průmyslu se zhoršuje nepřetržitě už přes půldruhého roku

Lukáš Kovanda: Český průmysl v úzkých. Jeho kondice se už dlouho nepřetržitě zhoršuje

Provozní podmínky v tuzemském zpracovatelském se v prosinci 2023 zhoršily výrazněji, než analytici očekávali. Příslušný ukazatel, sestavovaný na základě pravidelných šetření mezi manažery nákupu v průmyslu, vykazuje za prosinec hodnotu jen 41,8 bodu.

Přečíst článek

Pokles stavebnictví zrychlil

Stavební výroba se v listopadu snížila o 6,5 procenta, v říjnu klesla o 0,9 procenta. Výroba v pozemním stavitelství, což jsou stavby budov, se oproti stejnému období předchozího roku snížila o 7,7 procenta. Inženýrské stavitelství, kam spadá budování cest nebo telekomunikačních a energetických sítí, meziročně kleslo o 3,9 procenta. Meziměsíčně byla stavební produkce v ČR nižší o 3,8 procenta.

Pokles produkce zčásti ovlivnilo počasí, byl zaznamenán nejvyšší listopadový úhrn srážek od roku 1961,” uvedl Matějka.

Po většinu loňského roku tuzemská stavební produkce v meziročním srovnání klesala. Růst evidovali statistici zatím dvakrát, a to v lednu a v červnu. První měsíc minulého roku byla stavební výroba meziročně vyšší o 5,3 procenta, v červnu stoupla o 0,9 procenta. V ostatní měsíce klesala, největší loňský meziroční pokles zaznamenala v dubnu, a to o 7,1 procenta.

Stavební úřady vydaly v listopadu 6159 stavebních povolení, meziročně o 11,7 procenta méně. 

Provoz startupu Sublime Systems je ve srovnání s běžnými cementárnami skutečně spíše „výrobou pro mravence“, připouští ředitelka firmy Leah Ellisová.

Cement není moc sexy, ale poptávka po nových technologiích jeho výroby poroste

Bez cementu nemůže náš svět existovat. Protože však při jeho výrobě vzniká velké množství emisí skleníkového plynu oxidu uhličitého, vědci hledají možnosti, jak jej získat ekologičtěji. Kdo se chytí byznysových příležitostí, které nový vývoj nabízí?

Přečíst článek

Firma Wienerberger v zimě nevyrobí jedinou cihlu či střešní tašku

Snížení DPH u stavebních prací nižší ceny bytů nepřinese, v oboru je moc nejistot

Snížení daně z přidané hodnoty u stavebních prací z 15 na 12 procent nebude mít výrazný vliv na cenu a odbyt stavebnin. Klíčový pro vývoj cen bude hlavně cena energií. Vyšší poptávka by mohla nastat ve druhé polovině roku, kdy by měly klesnout úrokové sazby u spotřebitelských a hypotečních úvěrů i inflace. Cena stavebních materiálů by v letošním roce měla spíše stagnovat, výkyvy cen by mohly v průběhu roku nastat maximálně v jednotkách procent a lišit se budou podle typu materiálu. Tvrdí to oslovení prodejci stavebnin. Kapacity obchodů jsou podle nich naplněné, trh by proto neměla ani nijak omezit pozastavená výroba ze strany některých českých cihlářů a ocelářů.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Konec růstu cen je v nedohlednu

Konec růstu cen je v nedohlednu. I v zemědělství se po čtyřech měsících poklesu začalo zase zdražovat

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme