Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Vyšší dividenda, jak chce stát? Proč ne, ale může to ohrozit náš rating, tvrdí ČEZ

Vyšší dividendu, jak chce stát, vyplatit můžeme, říká ČEZ. Ale může to ohrozit rating, tvrdí
Profimedia
 ČTK

Energetická skupina ČEZ je podle představenstva firmy schopna bez nutnosti přijetí mimořádných opatření pokrýt výplatu dividendy akcionářům ve výši 145 korun na akcii, tedy téměř z celého očištěného loňského zisku. Do budoucna to však podle vedení může snížit likviditu a kreditní rating společnosti, uvedl ČEZ.

Reklama

Návrh na zvýšenou dividendu, který v pátek za stát podalo ministerstvo financí (MF), je v souladu s předpisy, bude tak projednán na valné hromadě společnosti. Vyplývá to ze stanoviska představenstva ČEZ, o němž informoval mluvčí skupiny Ladislav Kříž.

Stát získá 54 miliard

V případě schválení návrhu bude podle MF vyplacena dividenda ve výši celkem 78 miliard korun, což odpovídá 99,5 procenta očištěného konsolidovaného čistého zisku Skupiny ČEZ za rok 2022. Stát drží ve firmě akciový podíl 69,78 procenta a v případě přijetí navýšené dividendy získá příjem 54 miliard korun.

Ministerstvo financí

Lukáš Kovanda: Informace ministerstva financí o dividendách ČEZ zjevně unikla a několik lidí zobchodovalo neveřejnou informaci

Ministerstvo financí přišlo po zavření burzy s překvapením. Bude žádat od ČEZ dividendu 145 korun na akcii. Přitom ještě minulý měsíc tvrdilo, že nebude žádat více, než navrhne sama firma. Vedení ČEZ přitom navrhuje 117 korun na akcii. Vláda si tak může z ČEZ vytáhnout o bezmála devět miliard korun více, než ještě minulý měsíc v maximalistickém scénáři zamýšlela.

Přečíst článek

Vedení ČEZ původně navrhlo vyplacení 80 procent z loňského čistého zisku, což je 117 korun na akcii. Vycházelo přitom z firemního dividendového pásma, které počítá s výplatou v rozmezí 60 až 80 procent z čistého zisku. O výši dividendy bude rozhodovat valná hromada ČEZ, která se uskuteční 26. června.

Mimořádná opatření nebudou potřeba 

"Aktuální likviditní situace a výhled cash flow Skupiny ČEZ na následujících 12 měsíců indikují, že společnost ČEZ je schopna navrhované navýšení výplaty dividendy finančně pokrýt bez přijetí mimořádných opatření," zní stanovisko představenstva ČEZ k návrhu státu.

Aktuální likviditní situace a výhled cash flow Skupiny ČEZ na následujících 12 měsíců indikují, že společnost ČEZ je schopna navrhované navýšení výplaty dividendy finančně pokrýt bez přijetí mimořádných opatření," zní stanovisko představenstva ČEZ k návrhu státu.

Současné však ve stanovisku podotklo, že navýšení dividendy negativně ovlivní dostupnou likviditu skupiny a sníží rezervy na krytí potenciálních rizik. V této souvislosti vedení firmy upozornilo zejména na krytí rizika růstu cen komodit, což by následně vedlo k navýšení maržových vkladů na burzách.

Akcie ČEZ prudce klesly

Lukáš Kovanda: Vláda chce víc poždímat ČEZ. Akcie energogigantu letí vzhůru

Akcie ČEZ letí vzhůru, obchodování s nimi je pětinásobně nad běžným průměrem. Ministerstvo financí pátečním překvapivým návrhem vyšší dividendy zaskočilo i vedení ČEZ, chce si z jeho zisku vzít o 11 miliard více.

Přečíst článek

V loňském roce vysoké marže podle společnosti vedly k mimořádným krokům, mezi něž patřila půjčka tři miliardy eur (71,25 miliardy korun) od státu. Výplata navýšené dividendy dále může podle představenstva negativně ovlivnit kreditní rating ČEZ, zejména pak u ratingové agentury Moody´s, protože ta negativně vnímá výplatu dividendy ve výši mimo schválené dividendové pásmo. Zároveň však podle vedení firmy není navýšení dividendy ve významném rozporu s očekáváním ratingových agentur a vliv na jejich hodnocení tak nelze předvídat.

Celkově však návrh ministerstva neohrožuje podle představenstva střední ani dlouhodobou finanční stabilitu společnosti a nemá ani bezprostřední vliv na plánované investice.

Pražská burza měla technické potíže, začátek obchodování se pozdržel

Dny akcií ČEZ na pražské burze jsou sečteny, říká Michal Šnobr. Nejdůležitější akcie podle něj končí

Akcie společnosti ČEZ jsou na pražské burze jednak tahounem, tvoří v objemu vložených financí téměř polovinu všech investic „drobných“ investorů. Na druhé straně kolem společnosti ČEZ je nyní nepřehledné dění. Zejména proto, že vláda má jakési záměry s firmou, ve které stát vlastní sedmdesát procent podílu, ale zároveň nedokáže veřejně sdělit, co se bude s energetickou společností dál dít.

Přečíst článek

Vedení ČEZ v pondělí večer řešilo rovněž návrhy akcionáře Petra Kalivody. Ten navrhl výplatu dividendy ve výši 160 korun za akcii, což by však podle představenstva už ohrozilo finanční stabilitu firmy, investice, jeho další rating i likviditu. Návrh nebude projednávat valná hromada společnosti, protože podle představenstva nebyl v souladu s právními předpisy.

Na páteční návrh MF v pondělí reagovaly akcie ČEZ na pražské burze. Okolo 12:30 byly proti pátečnímu závěru výše o 2,7 procenta, kolem 16:00 vykazovaly denní růst o 2,5 procenta na 1068 korun.

Daniel Beneš, šéf ČEZ (vlevo) a premiér Petr Fiala (ODS)

Dalibor Martínek: Chápe vůbec někdo, proč chce stát dělit ČEZ? Ví to snad nějaký poradce premiéra?

Celé dění kolem takzvaného zestátnění části společnosti ČEZ budí víc otázek, než nabízí odpovědí. Klíčovou otázkou je, proč se vlastně celý tento cirkus kolem budoucnosti většinově státní firmy děje. Dají se na to uplatnit počty z prvního ročníku základní školy: Komu celá chystaná operace prospěje?

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

ČEZ

Lukáš Kovanda: Proč vláda nyní couvá se svým plánem znárodnit ČEZ a klíčové elektrárny v ČR?

Přečíst článek
Lukáš Kovanda: ČEZ ztratil 175 miliard korun své hodnoty od doby, kdy vláda poslala do sněmovny „lex ČEZ“

Lukáš Kovanda: Vláda proti všem. ČEZ ztratil 175 miliard hodnoty od doby, kdy poslala do sněmovny „lex ČEZ“

Přečíst článek
Lukáš Kovanda: ČEZ těžce krvácí, za poslední týden přišel o 100 miliard své hodnoty.

Lukáš Kovanda: ČEZ za poslední týden přišel na hodnotě o 130 miliard. Zločinecká akce, bouří se minoritní akcionáři

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme