Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

AKTUALIZOVÁNO: Akcie ČEZ táhly celou burzu. Důvodem je navrhovaná rekordní dividenda

Pražská burza měla technické potíže, začátek obchodování se pozdržel
BCPP, užito se svolením
Stanislav Šulc

Cena akcií ČEZ na pražské burze v pondělí posílily o 2,5 procenta na 1068 korun.  Stojí za tím páteční večerní tisková konference, na níž hlavní akcionář, tedy stát, zveřejnil návrh dividendy. Ta má být 145 korun, díky čemuž by ČEZ vyplatil většinu loňského rekordního zisku přesahujícího 80 miliard. Krátce před tiskovkou však došlo k mimořádně vysokému nákupu akcií za 250 milionů korun. Došlo k insider tradingu?

Reklama

Celkový objem obchodů pražské burzy dnes  dosáhl 465 milionů korun, zhruba tři čtvrtiny z toho obstaraly akcie ČEZ. "Elektrárenská emise těžila z návrhu o navýšení výplaty dividendy ze 117 Kč na 145 korun, který ministerstvo financí oznámilo v pátek po uzavření trhu," sdělil makléř Fio banky Josef Dudek.

Akcie ČEZ od začátku letošního roku prošly nevídanou turbulencí. Kvůli sílícím spekulacím o rozdělení společnosti a odchodu výrobní části energetického giganta z burzy stlačilo cenu až k úrovni 800 korun za akcii. Rekordní zisk za loňský rok a spekulace o rekordní dividendě však v průběhu dubna vyhnaly ČEZ až nad 1200 korun.

Zbyněk Stanjura (ODS), ministr financí

Lukáš Kovanda: Ministerstvo financí překvapivým návrhem vyšší dividendy zaskočilo i ČEZ

Ministerstvo financí včera po zavření burzy zaskočilo veřejnost a evidentně i samotné vedení ČEZ, když na poslední chvíli oznámilo svůj návrh dividendy 145 korun na akcii podniku. Do té doby se totiž počítalo s tím, že resort nebude navrhovat vyšší dividendu, než jakou navrhuje ČEZ, tedy 117 korun za akcii. Ostatně ještě v květnu ministerstvo financí ujišťovalo, že vyšší dividendu než 117 korun žádat nebude. A včerejší raně odpolední firemní komunikace ČEZ hovoří stále jednoznačně o částce 117 korun na akcii. Zjevně teprve poměrně krátce před 17:00 hodinou, před vypršením termínu pro podávání návrhů dividendy, na ČEZ dorazila informace o protinávrhu vlády.

Přečíst článek

Klíčovým datem pro další vývoj ceny akcií ČEZ měl být 26. červen, kdy se uskuteční valná hromada. Na ní budou akcionáři schvalovat dividendu, která podle všech náznaků měla být rekordní. Důvodem byla energetická krize, která na jedné straně vyhnala zisky ČEZ do rekordní úrovně 80 miliard korun, na straně druhé pak byla důvodem zátěže na státní rozpočet. A stát si tak právě dividendou ČEZ zcela jistě bude chtít pokrýt část výdajů, zněla logická úvaha investorů.

Stát se rozhodl zveřejnit navrhovanou výši dividendy již v pátek 16. června, a to krátce po uzavření burzy. Tam uvedl, že navrhuje dividendu ve výši 145 korun na akcii. Stát přitom drží téměř 70 procent akcií, jím navržená dividenda tak téměř jistě projde.

Insider trading?

Bylo jisté, že se tato informace podepíše na ceně akcií ČEZ. Což se také momentálně děje. Krátce po otevření burz cena akcií energetické společnosti vystřelily až o pět procent, později však cena opět spadla a momentálně se pohybuje kolem 1070 (což představuje růst zhruba o 3 procenta oproti pátečnímu zavření).

Krátce před pátečním zavřením burz však došlo k zajímavému okamžiku. Jeden akcionář si koupil cenné papíry ČEZ za 250 milionů korun. V tu chvíli to nikomu nepřipadalo příliš zajímavé, šlo jen o mimořádně velký nákup. Po zveřejnění rekordní dividendy však začalo sítěmi kolovat podezření o insider tradingu.

Akcie ČEZ prudce klesly

Akcionáři ČEZ budou brzy schvalovat rekordní dividendu. Debatu o rozdělení podniku nechávají najindy

Valná hromada energetické skupiny ČEZ, která se uskuteční 26. června v Praze, nebude mít na programu otázku možné transformace ČEZ. Žádný z akcionářů o to nepožádal, uvedl mluvčí energetické skupiny Ladislav Kříž.

Přečíst článek

Tomu by mohly odpovídat i další páteční obchody, páteční odpolední obchodní seance totiž byla nejsilnější z celého týdne. A tajemný investor je tak už v plusu téměř 9 milionů korun.

„Objemy obchodů dosáhly v týdnu jen 1,48 miliardy korun. Nebýt páteční závěrečné aukce, byly by ještě o 410 milionů korun nižší,“ uvedl Jiří Zendulka z kurzy.cz. Ten ale zároveň vyvrací, že by došlo k insider tradingu. Růst aktivity totiž nezaznamenal jen ČEZ.

„V páteční závěrečné aukci se za zvýšené likvidity obdobně výše posunuly třeba akcie KB či Philip Morris. Zvýšená aktivita a kurzové pohyby primárně způsobila pravidelná čtvrtletní aktualizace indexů. Tentokrát však vlastně naopak za velmi podprůměrné aktivity nevídané řadu čtvrtletí. Konkrétně například právě u akcií ČEZ došlo k obchodům jen za 252 milionů korun, zatímco v březnu při předchozí aktualizaci indexů byl objem v závěreční aukci na ČEZ takřka trojnásobný!“ dodal Zendulka.

Dopisy čtenářů: Kdo makal, ten si důchodu moc neužije. A i to málo, co našetřil, mu požere inflace

Poslanecká sněmovna v noci na pátek schválila zpomalení valorizací penzí a zpřísnění podmínek pro předčasné důchody. Debata poslanců trvala přes třináct hodin. Náš redaktor Dalibor Martínek během této debaty napsal komentář s titulkem Důchodci, přestaňte vydírat stát. Buďte solidární se svými vnoučaty. Do redakce přišlo velké množství reakcí, z nichž některé, ty bez vulgarit, nyní publikujeme. Příspěvky jsou bez větších redakčních úprav, některé jsou mírně zkráceny. Vzhledem k velmi osobnímu charakteru některých reakcí uvádíme místo celého jména, která redakce zná, pouze iniciály.

Přečíst článek

Premiér Petr Fiala z ODS (druhý zleva) si prohlíží plány dolování ve společnosti Geomet, která má na starosti projekt těžby lithia na Cínovci. Snímek je z 16. května 2023

ČEZ s Australany koupil za miliardu pozemek. Postaví na něm fabriku na zpracování lithia

Společnost Geomet, kterou z 51 procent vlastní ČEZ a menší polovinu pak australská těžební společnost European Metals Holdings, koupila pozemky v průmyslovém areálu Dukla. Postavit na nich hodlá postavit závod na zpracování lithia z nedalekého Cínovce na Teplicku. Kupní cena pozemku se podle serveru Seznam Zprávy vyšplhala skoro na miliardu korun.

Přečíst článek

Reklama

Související

Burzovní palác

Akcie na pražské burze jsou letos nejvýnosnější ze všech evropských parketů

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme