Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Dny akcií ČEZ na pražské burze jsou sečteny, říká Michal Šnobr. Nejdůležitější akcie podle něj končí

Pražská burza měla technické potíže, začátek obchodování se pozdržel
BCPP, užito se svolením
Dalibor Martínek

Akcie společnosti ČEZ jsou na pražské burze jednak tahounem, tvoří v objemu vložených financí téměř polovinu všech investic „drobných“ investorů. Na druhé straně kolem společnosti ČEZ je nyní nepřehledné dění. Zejména proto, že vláda má jakési záměry s firmou, ve které stát vlastní sedmdesát procent podílu, ale zároveň nedokáže veřejně sdělit, co se bude s energetickou společností dál dít.

Reklama

Jsou tu nějaké tajné plány poradců vlády? Proč má být zestátněna výroba elektřiny, kterou stejně bude muset stát za pár let podle direktiv Evropské unie uzavřít. Co se děje za zavřenými dveřmi, co si o tom mají myslet investoři do akcií ČEZ, a jaká je podstata dění?

Investiční společnost Patria kvůli tomu uspořádala on-line debatu, na kterou pozvala své analytiky, ale také třeba nespokojeného hlasitého minoritního akcionáře ČEZ Michala Šnobra. Co se tedy kolem ČEZ děje a jak na to mají investoři reagovat?

Šéf burzy Petr Koblic: Nikdo nechce dát ČEZ pryč z burzy. Jde jen o to, jak stát firmu „rozřízne“

Šéf burzy Petr Koblic: Nikdo nechce dát ČEZ pryč z burzy. Jde jen o to, jak stát firmu „rozřízne“

Kolem zestátnění části společnosti ČEZ se nyní vedou zákulisní debaty. Petr Koblic, který bude příští rok dvacátým rokem šéfovat pražské burze, se nachází v roli poradce či pozorovatele politického rozhodování. Nicméně akcie ČEZ jsou tahounem „jeho“ burzy. Pokud by z volného trhu odešly, mohlo by to mít fatální dopad na český kapitálový trh. Co se kolem dělení ČEZ děje? A jak celou situaci vnímá muž, který se energetikou „soukromě“ zabývá víc než dvacet let a jak říká, je jeho vášní?

Přečíst článek

Cuong Manh Le, akciový analytik Partie, uvedl: „Naše cílová cena vychází kolem úrovně 1370 korun. Očekáváme, že se ceny elektřiny usadí. Očekáváme, že dojde k propadu ziskovosti energetických firem,“ říká Manh Le.

Letošní výsledky ČEZ skončí podle analytika pod očekáváním trhu, a to zhruba o devět miliard korun. „Management ČEZ očekává mimořádné výdaje, například kvůli novým daním, na úrovni deseti až patnácti miliard korun,“ říká analytik Patrie. Výsledkem nicméně bude zisk energetické společnosti, z něhož lze očekávat dividendu na úrovni kolem sta korun za akcii.

Šnobr: Kapitálový trh je v ohrožení

Klíčovou otázkou kolem ČEZ je způsob rozpůlení státem většinově vlastněné společnosti. K tomu se analytici nechtějí vyjadřovat, odkazují na politické rozhodnutí. „Zákon je ve fázi návrhu. Pravděpodobnost, že se stát vydá touto cestou, podle nás vzrostla,“ uvedl Manh Le, analytik Patrie. Podle něj bude hrát roli v celkovém rozhodnutí i rozdělení dluhů a závazků společnosti. O tom podle něj zatím nejsou žádné konkrétní informace.

Michal Šnobr, další účastník debaty, poznamenal, že vláda „najisto odstartovala odchod titulu ČEZ z pražské burzy.“ Dny pro akcie ČEZ jsou sečteny, tvrdí Šnobr.

Krok vlády po roce nejistoty podle něj odstartoval proces, který je velmi nešťastný a ohrožující kapitálový trh. „Doufám, že dojde k úpravám toho návrhu,“ říká Šnobr. Mluví o nějakém návrhu odkupu minoritních akcionářů, který podle něj pravděpodobně bude ještě několik měsíců v legislativním procesu.

Lukáš Kovanda: ČEZ těžce krvácí, za poslední týden přišel o 100 miliard své hodnoty.

Lukáš Kovanda: ČEZ za poslední týden přišel na hodnotě o 130 miliard. Zločinecká akce, bouří se minoritní akcionáři

ČEZ těžce krvácí i dnes, za týden přišel o 130 miliard své hodnoty. Důvodem je zjevná snaha vlády de facto vytěsnit menšinové akcionáře za pro ně na až tak výhodných podmínek, někteří z nich proto hovoří o „zločinecké akci“, upozorňuje hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Michal Šnobr v pořadu Jiný peníze
video

Michal Šnobr v pořadu Jiný peníze: Všechny moje investice vycházejí ze selské logiky

Málo se to ví, ale díky Michalu Šnobrovi zbohatla spousta Čechů a Slováků. Přivedl je totiž k investicím, které jim vydělaly dostatek peněz do konce života. I proto si jej pozvaly Andrea Ferancová Bartoňová a Tereza Zavadilová do pořadu Jiný peníze, který se věnuje investicím. A na konci článku najdete ještě bonusovou epizodu, v níž Michal Šnobr představuje svou vizi české energetiky a budoucnost ČEZ. Pořad se natáčí v pražském hotelu Augustine.

Přečíst článek

Reklama

Související

Burzovní palác

Silný akciový den. Pražská burza uzavřela nejsilněji za posledních téměř 16 let

Přečíst článek
Akcie ČEZ zažily prudký pád.

Kryštof Míšek: Panika může být přehnaná. Ale akcie ČEZ se dostaly na rozcestí

Přečíst článek
Burzovní palác

Lukáš Kovanda: Pražská burza patří k nejvýkonnějším na světě. Víme proč

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme