Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Lukáš Kovanda: Informace ministerstva financí o dividendách ČEZ zjevně unikla a několik lidí zobchodovalo neveřejnou informaci

Ministerstvo financí
TASR/Profimedia
Lukáš Kovanda

Ministerstvo financí přišlo po zavření burzy s překvapením. Bude žádat od ČEZ dividendu 145 korun na akcii. Přitom ještě minulý měsíc tvrdilo, že nebude žádat více, než navrhne sama firma. Vedení ČEZ přitom navrhuje 117 korun na akcii. Vláda si tak může z ČEZ vytáhnout o bezmála devět miliard korun více, než ještě minulý měsíc v maximalistickém scénáři zamýšlela.

Reklama

Několik lidí zřejmě o záměru ministerstva financí říci si o výrazně vyšší dividendu ČEZ vědělo již před zavřením burzy a tuto neveřejnou informaci také těsně před zavřením burzy tito „šťastlivci“ zobchodovali. Pročež akcie výrazně vyskočily, stejně jako zobchodovaný objem (viz grafy Bloombergu níže: horní graf zachycuje cenu, spodní zobchodovaný objem, jenž nebývale narostl). Záměr říci si o vyšší dividendu je pozitivní zprávou pro cenový vývoj dané akcie. 

Akcie ČEZ výrazně vyskočily, stejně jako zobchodovaný objem Bloomberg

Pokud by nakonec valná hromada ČEZ souhlasila s návrhem státu a dividenda by skutečně činila 145 korun, půjde nominálně o bezmála třikrát vyšší dividendu, než je ta dosud nejvyšší. Tu ČEZ akcionářům vyplácel v roce 2010 a činila 53 korun na akcii.

Ministerstvo financí se snaží z ČEZ vytáhnout více peněz na dividendě, neboť se mu bortí plán letošního inkasa daní z mimořádných zisků a z mimořádných odvodů výrobců elektřiny. Už v těchto dnech podle všeho ministerstvo financí vyčerpalo celý „povolený“ rozpočtový schodek, který mu legislativa pro celý letošní rok umožňuje. Ten činí 295 miliard korun. I s případnými extra penězi z vyšší dividendy ČEZ tak ministerstvo financí bude s největší pravděpodobností nuceno novelizovat rozpočtový zákon a novou úroveň maximálního schodku stanovit nad hodnotu 300 miliard korun, nejspíše na úroveň kolem 350 miliard.  

ČEZ, sídlo

Ministerstvo financí navrhlo společnosti ČEZ výplatu dividendy 145 korun na akcii

Ministerstvo financí s ohledem na loňský rekordní zisk energetické společnosti ČEZ a pozitivní výhled jejího dalšího hospodaření navrhuje výplatu dividendy 145 korun na akcii. Vedení ČEZ navrhlo vyplacení 80 procent z loňského čistého zisku, což je 117 korun na akcii.

Přečíst článek

Lukáš Kovanda: Ani rekordní dividenda ČEZ letošní rozpočet nespasí

Lukáš Kovanda: Ani rekordní dividenda ČEZ letošní rozpočet nespasí

Letošní schodek státního rozpočtu může být rekordní, i 450 miliard korun. I Národní rozpočtová rada už v podstatě vylučuje, že by vláda mohla splnit svůj nyní plánovaný schodek. Novela zákona o rozpočtu bude nezbytná, míní hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Reklama

Související

Pražská burza měla technické potíže, začátek obchodování se pozdržel

AKTUALIZOVÁNO: Akcie ČEZ táhly celou burzu. Důvodem je navrhovaná rekordní dividenda

Přečíst článek
Akcie ČEZ vyletěly tak vysoko, jak nebyly od finanční krize 2008. Trhy vyhlížejí tučnou dividendu

Akcie ČEZ vyletěly tak vysoko, jak nebyly od finanční krize 2008. Trhy vyhlížejí tučnou dividendu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme