Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Výrobce kol Olpran zainvestuje do svého rivala v úpadku

Výrobce kol Olpran zainvestuje do svého rivala v úpadku
ČTK
 ČTK

Věřitelé společnost BP Lumen z Úpice na Trutnovsku, která je výrobcem kol Levit, na středečním jednání na hradeckém krajském soudu schválili řešení úpadku firmy reorganizací. Strategickým partnerem a investorem v úpické firmě by měl být olomoucký výrobce kol Olpran, oznámili zástupci společnosti v úpadku. Firma BP Lumen má přes 90 věřitelů, kteří po ní požadují asi 830 milionů korun. Největším věřitelem je Česká spořitelna.

Reklama

BP Lumen na sebe podala insolvenční návrh pro platební neschopnost loni v listopadu. Oznámila, že by úpadek chtěla řešit reorganizací, aby podnik mohl dál fungovat. Po nynějším rozhodnutí věřitelů by měla společnost do 120 dnů zpracovat reorganizační plán. Při reorganizaci by věřitelé měli získat větší výnos než při prodeji podniku konkurzem.

Výkonný ředitel BP Lumen Petr Svoboda řekl, že po propuštění části zaměstnanců má firma nyní asi 75 lidí a v omezené míře vyrábí. Do května se počítá s dalším snížením počtu lidí asi na 50. „Výrobu elektrokol Levit z dílů na skladě by měl zajistit Olpran, který finančně zajistí i dokoupení dalších potřebných dílů,” řekl Svoboda. BP Lumen má na skladech díly asi za 200 milionů korun. Kola by měla končit v zahraničí, především na trzích Nizozemska, Francie a Finska.

Kolo - ilustrační foto

Češi kupují stále luxusnější kola, napovídají statistiky krádeží policie i pojišťoven

Vloni byly nahlášeny krádeže kol v hodnotě 150 milionů. Ačkoli to je vyšší částka než o rok dříve, kol se ukradlo méně. Podle čerstvých statistik Policie ČR, které potvrzují také pojišťovny, výrazně roste průměrná hodnota ukradených bicyklů.

Přečíst článek

Pro uspokojení věřitelů je podle BP Lumen zásadní právě zpracování a zhodnocení již pořízených dílů do výroby celých kol. Při zastavení výroby by totiž od celní správy u dovezených dílů hrozilo doměření takzvaného antidumpingového cla ve výši 99 milionů korun nebo nucená likvidace zásob. Pro uspokojení věřitelů se počítá i s prodejem nemovitého majetku BP Lumen, zejména areálu Tonava v Úpici.

Spoluvlastník Olpranu Boris Nestrašil řekl, že záměrem je přestěhování výroby z Úpice do závodu Olpranu v Hořicích na Jičínsku, kde je nyní asi 75 pracovníků. „Záměrem reorganizace je, aby firma byla dál životaschopná, aby se během dvou až tří let věřitelům vyplatilo co nejvíce pohledávek, a aby značka Levit dál na trhu pokračovala,” uvedl Nestrašil. Olpran, který měl loni tržby 861 milionů korun, by se podle reorganizačního záměru měl stát i vlastníkem BP Lumenu. Zatím jsou jeho vlastníky Pavel Bárta a Vladimír Pitaš.

BP Lumen ve sdělení soudu uvedla, že reorganizace by měla trvat do roku 2025 a věřitelům by za tu dobu mohlo být rozděleno asi 418 milionů korun, zatímco při konkurzu a rozprodeji majetku by to mohlo být asi 100 milionů korun. Hlavními věřiteli BP Lumen jsou banky. Česká spořitelna žádá asi 265 milionů korun, Komerční banka 157 milionů korun a ČSOB 145 milionů korun. Věřitelský výbor tvoří Česká spořitelna, Komerční banka a Česká správa sociálního zabezpečení.

Český výrobce roušek je v úpadku. Bankám dluží půl miliardy

Městský soud v Praze povolil reorganizaci společnost Batist Medical Holding, která je výrobcem a dodavatelem zdravotnického materiálu. Současně soud v úterý rozhodl, že firma je v úpadku, vyplývá z údajů v insolvenčním rejstříku. Firma na sebe v lednu podala insolvenční návrh z důvodu platební neschopnosti. Oznámila, že úpadek chce řešit reorganizací, aby podnik a celá skupina Batist mohly dál fungovat.

Přečíst článek

Novým insolvenčním správcem věřitelé na návrh České spořitelny zvolili pardubickou společnost 1. správcovská a konkurzní, když předtím z funkce konkurzního správce odvolali společnost INSKOL z Karviné. Ocenění majetkové podstaty BP Lumen udělá pražská znalecká společnost A-Consult plus.

Firma svůj úpadek dala do souvislosti s výkyvy trhu a problémy při obstarávání komponentů, které byly důsledkem epidemie koronaviru a války na Ukrajině. Dodací lhůty se prodloužily z měsíců na více než dva roky. Firma se proto musela více předzásobovat a více se kvůli tomu i zadlužovat. V roce 2021 také koupila areál bývalého výrobce vah Tonava v Úpici. Loni však poptávka v Evropě po elektrokolech v souvislosti s energetickou krizí a rostoucí inflací rapidně klesla. „Bohužel, v současné době dochází k dodávání materiálů na výrobu, které byly objednány před rokem a více,” uvedla firma na podzim s tím, že její úvěrové financování je zcela vyčerpané.

Značku Levit firma uvedla na trh v roce 2021, kdy ukončila spolupráci s partnerskou firmou na výrobě kol značky Apache. V plánech pro loňský rok měla BP Lumen výrobu až 40 tisíc kol ve zhruba 50 modelech. Elektrokola montuje z komponentů, které nakupuje od externích dodavatelů většinou z Číny, Tchaj-wanu a Japonska. Za poslední účetní období od října 2021 do konce září 2022 firma vykázala obrat 526 milionů korun, stojí v insolvenčním návrhu.

Berlínské hlavní nádraží čelí invazi cyklovraků

Berlín čelí invazi cyklovraků. Odklizení odhozených bicyklů trvá měsíce

Cyklisté v německé metropoli řeší podobný problém jako motoristé s parkováním, na vytížených místech totiž není snadné odstavit kolo. Stojany často blokují vraky jízdních kol, které byly ponechány svému osudu. V celém hlavním městě jich jsou tisíce. Berlín proto s příchodem nového roku zintenzivnil snahu tyto bicykly z ulic odstranit, i tak ale může jejich odklizení trvat měsíce.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme