Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Vítkova CPI posiluje v energetice. Chce vybudovat tisíce dobíjecích stanic

dobíjecí stanice
ČTK
 nst
nst

CPI Property Group realitního magnáta Radovana Vítka vstupuje do společností CleverPower a Chargee eMobility, které se zaměřují na elektromobilitu a baterie.

Reklama

Skupina CPI Property Group (CPI PG), přední evropský vlastník nemovitostí, oznámila akvizici čtvrtinového podílu ve společnosti CleverPower. Ta se zaměřuje na energetickou soběstačnost firem a elektromobilitu a současně provozuje dobíjecí platformu Chargee. Cenu transakce strany neoznámily. Do roku 2030 společně vybudují až tři tisíce nových dobíjecích bodů nejen v České republice.

„Investice do CleverPower a Chargee eMobility je pro nás logickým krokem směrem k podpoře udržitelnosti a ekologických inovací. Věříme, že společné úsilí o rozvoj infrastruktury pro udržitelnou energetiku a elektromobilitu bude mít pozitivní dopad nejen na naše klienty, ale také na celou společnost,“ říká Zdeněk Havelka, výkonný ředitel CPI PG.

Japonský Aspark Owl stojí neuvěřitelných 3,5 milionu dolarů.

Zapomeňte na Teslu. Tohle jsou nejluxusnější elektromobily světa

Zatímco Tesla Elona Muska ceny svých modelů snižuje, jiné značky sázejí na opačnou strategii. A podobně jako na Bugatti Veyron mají jen ti skutečně nejbohatší, v kategorii elektromobilů již existují klenoty, které si obyčejný smrtelník nikdy nedopřeje. Ostatně třeba takový vůz Aspark Owl stojí podle portálu TopSpeed na 3,5 milionu dolarů, tedy podle aktuálního kurzu více než 77 milionů korun. Navíc jich je pouhých 50.

Přečíst článek

CPI Property Group před rokem založila energetickou divizi CPI Energo. „Spolupráce mezi CPI Energo, CleverPower, Chargee a portfoliem skupiny nám umožní vytvářet synergie mezi realitním a energetickým sektorem,“ vysvětluje říká Havelka. Divize bude zajišťovat stavbu fotovoltaických elektráren, zateplování budov a bude strategicky koordinovat investice do udržitelných projektů. Plánované investice v řádu miliard korun odpovídají výrazným ambicím na poli energetiky, ke kterým se vedení hlásí: „Do roku 2025 bychom se rádi dostali na 300 až 350 megawattů vlastního výkonu,“ říká dodává člen topmanagementu CPI PG.

Do roku 2030 postaví 3000 dobíječek

CleverPower a Chargee eMobility jsou mladé české společnosti, jedním z jejich klíčových produktů je dobíjecí platforma Chargee. Ta nabízí uživatelům možnost rychlého a efektivního nabíjení vozidel prostřednictvím technologicky vyspělých vysokokapacitních stanic. Autonomní systém Chargee již získal podporu mnoha evropských automobilek.

„S platformou Chargee získáváme zároveň odladěný systém ovládání a řízení dobíjecích stanic, který budeme aplikovat na elektromobilitu v rámci skupiny,“ říká Havelka a dodává: „CleverPower navíc disponuje bohatými zkušenostmi s řízením a vlastnictvím bateriových úložišť, což v kombinaci se smart meteringem umožňuje optimální nákup energie za spotové ceny a řízení výroby a spotřeby v návaznosti na potřeby trhu a našich klientů.“

Kdyby tuzemské firmy neinvestovaly do vývoje, už by tu dávno nebyly,“ říká Martin Jahn, člen představenstva Škody Auto.

Martin Jahn: Evropa není jedničkou v inovacích. Tradiční evropské automobilky ale pořád drží silné trumfy

Mnozí lidé sice rádi opakují, že v českém autoprůmyslu jsou samé montovny, ale právě toto odvětví je největším investorem do aplikovaného výzkumu a vývoje v zemi. Člen představenstva Škody Auto Martin Jahn, který stojí také v čele českého Sdružení automobilového průmyslu, poukazuje na jeho vysokou přidanou hodnotu. „Kdyby tuzemské firmy neinvestovaly do vývoje, už by tu dávno nebyly,“ řekl v rozhovoru pro Export.cz.

Přečíst článek

CPI Property Group a Chargee eMobility kromě nově etablovaného partnerství oznámily také plán významné expanze dobíjecích stanic. Do roku 2030 chtějí rozšířit síť dobíjecích míst pro elektromobily až o 3 000 nových stanovišť, řízených chytrým softwarem Chargee. Zaměří se nejen na území České republiky, ale i na evropské lokality, v nichž CPI Property Group působí. „Technologie a služby spojené s dobíjecími stanicemi budou zvyšovat užitnou hodnotu budov a umožní nám stát se významným dodavatelem zelené energie z vlastních zdrojů,“ uzavírá Havelka.

CPI Property Group

Nejrůstovější rok v historii CPI Property. Společnosti Radovana Vítka loni rekordně stoupl hrubý provozní zisk

Realitní společnost CPI Property Group (CPIPG) českého miliardáře Radovana Vítka vykázala za loňský rok díky akvizicím rakouských firem Immofinanz a S Immo rekordní hospodaření, zároveň ale musí řešit vysoké zadlužení. Z zveřejněné výroční zprávy vyplývá, že firma zvýšila konsolidovaný hrubý provozní zisk o 64,9 procenta na 608 milionů eur (přes 14,3 miliardy korun).

Přečíst článek

Rowan Aktinson, představitel Mr. Beana, vystoupil proti autům na baterky

Představitel Mr. Beana: Byl jsem fanda aut na baterky, teď se cítím být podvedený

Je smutné, že ponechat si své staré benzínové auto může být lepší než si nyní kupovat elektromobil, píše komik Rowan Atkinson pro deník Guardian. Podle něj „existují rozumné ekologické důvody, proč po autě na elektřinu zatím nesáhnout“. Které to jsou?

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Arkády Pankrác od Izraelců kupuje český fond Trigea

Prodej obchoďáku i Vítkův byznys. Objem investic do komerčních nemovitostí výrazně narostl

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme