Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Uniper chce po Gazpromu miliardy za nedodaný plyn

Sídlo energetické společnosti Uniper v Düsseldorfu
ČTK / AP
 ČTK

Německý Uniper požaduje po Gazpromu odškodné. Kvůli omezení dodávek ruského plynu se firma dostala do obřích finančních potíží, což vedlo až k jejímu zestátnění.

Reklama

Německá společnost Uniper, která je největším dovozcem ruského zemního plynu do Německa, zahájila arbitrážní řízení proti ruské společnosti Gazprom Export. Uniper požaduje vyplacení odškodného za omezení dodávek ruského plynu do Německa od června letošního roku prostřednictvím plynovodu Nord Stream. Uniper oznámil, že na náhradu těchto dodávek už vynaložil 11,6 miliardy eur (282,3 miliardy korun) a že částka dál poroste.

Uniper se dostal do potíží kvůli zmrazení dodávek ruského plynu, které současně doprovázel několikanásobný růst cen plynu na trhu. Společnost tak musí nakupovat chybějící ruský plyn za vysoké ceny na trhu, aby mohla plnit smlouvy o dodávkách plynu za předem dohodnutou cenu. Skupina očekává, že náklady na náhradu plynu se jí budou zvyšovat až do konce roku 2024.

Sídlo energetické společnosti Uniper v Düsseldorfu

Tvrdý účet za Rusko. Německý státní Uniper se propadl do ztráty bilion korun

Německý dovozce plynu Uniper vykázal za první tři čtvrtletí letošního roku rekordní ztrátu 40 miliard eur (téměř bilion korun). Oznámila to firma, kterou tvrdě zasáhlo přerušení dodávek plynu z Ruska. Německá vláda se v září dohodla na převzetí Uniperu, aby zajistila, že podnik bude dál schopen zajišťovat dodávky plynu německým zákazníkům.

Přečíst článek

„V tomto řízení se domáháme náhrady našich značných finančních škod. Jde o objemy plynu, které byly smluvně dohodnuty s Gazpromem, ale nebyly dodány, a za které jsme museli a stále musíme obstarávat náhradu za extrémně vysoké tržní ceny,” uvedl generální ředitel Uniperu Klaus-Dieter Maubach. Za tyto náklady firma podle něj nenese odpovědnost.

Nákup dražšího plynu firmě způsobil finanční problémy. Z toho důvodu se skupina, německá vláda a její majoritní akcionář, finská společnost Fortum, v září dohodli na zestátnění Uniperu. Vláda tak bude vlastnit přibližně 98,5 procenta Uniperu.

Uniper současně oznámil, že se chce co nejvíce distancovat od své ruské divize Unipro, po právní i personální stránce. Prodej divize je naplánován už rok a půl a transakce byla dohodnuta s místním kupcem. Stále se ale čeká na schválení ruskými dozorovými orgány. Už delší dobu je část aktivit divize, včetně finančních toků a IT systémů, oddělených od mateřské firmy. Představenstvo nyní zahájilo proces dalšího co největšího oddělení obou firem.

Gazprom

Polsko a Německo zestátní podíly ve firmách napojených na Gazprom

Polská vláda převezme polská aktiva ruské plynárenské společnosti Gazprom. Jde o podíl ve společnosti EuRoPol Gaz, což je vlastník polské části plynovodu Jamal-Evropa, významné části přepravní soustavy zemního plynu v Polsku. Na svém webu to dnes uvedl polský deník Rzeczpospolita a zprávu posléze potvrdila polská vláda. Krátce nato oznámila německá vláda, že zestátní bývalou dceřinou společnost Gazpromu, informovala agentura DPA.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Nord Stream 2, výstavba plynovodu, ilustrační foto

Habeck si oddechl, turbína k Nord Stream 1 už je na cestě do Ruska. Plynovod se ale rozjede se zpožděním

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme