Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ať to stojí, co to stojí? Německá vláda je připravena zachránit Uniper

Uniper
ČTK
Lukáš Kovanda

Německá vláda je podle dnešních slov kancléře Olafa Scholze připravena zachránit Uniper. Tento plynárenský kolos ze země našich západních sousedů se zmítá ve vážných finančních problémech poté, co jej ruský prezident Vladimir Putin v polovině června odstřihl od zhruba 60 procent nasmlouvaných dodávek plynu. Akcie Uniperu ve čtvrtek propadají o skoro dvanáct procent, za poslední měsíc jsou dole o takřka 41 procent.

Reklama

Německo jedná s energetickou společností Uniper o případné vládní záchraně. Generální ředitel Uniperu Klaus-Dieter Maubach uvedl, že jednání zahrnují možné záruky, zvýšení úvěrových rámců nebo i převzetí podílu státu v Uniperu. Předseda podnikové rady Uniperu stát vyzval, aby pomohl a případně ve firmě získal většinu.

Uniper uvedl, že od 16. června obdržel od Gazpromu pouze 40 procent smluvně dohodnutých objemů plynu. Společnost, která už před válkou na Ukrajině požádala státní banku KfW o úvěr dvě miliardy eur (49,5 miliardy korun), musí chybějící plyn nakupovat na burze, což je pro něj dramaticky dražší. Denně si tak Uniper připlácí zhruba 30 milionů eur (zhruba 740 milionů korun). Scholzova vláda tudíž zřejmě bude muset podniku poskytnout pomoc, aby umožnila jeho přežití v ucházející kondici.

Uniper je největším německým odběratelem ruského plynu. Zhruba polovina plynu, který odebírá v rámci dlouhodobých kontraktů, je právě z Ruska.

Bez ruských dodávek by měl německý průmysl k dispozici pouze polovinu dosavadního objemu plynu, říká studie Prognosu.

Bez ruského plynu spadne Německo do recese. Postihne to miliony pracovních míst, varuje průzkum

Úplné přerušení dodávek zemního plynu z Ruska by ve druhém pololetí mohlo snížit výkon německé ekonomiky o 12,7 procenta. Vyplývá to ze studie, kterou pro bavorskou hospodářskou asociaci vbw vypracoval institut Prognos. Podle hlavního ekonoma institutu Prognos Michaela Böhmera by tak německá ekonomika „sklouzla do hluboké recese“, píše agentura DPA.

Přečíst článek

Část tohoto plynu Uniper přeprodává také dodavatelům v Česku. Finanční problémy Uniperu se tak mohou přenést právě i na jeho odběratele v Česku, tedy také na české domácnosti a firmy. To v praxi znamená buď další citelné zdražení, nebo dokonce ohrožení samotných dodávek. To by byla „rána“ nejen pro tuzemské domácnosti, ale zejména firmy a průmysl.     

Ruská invaze na Ukrajinu odhalila závislost Evropské unie a zejména Německa na dodávkách ruského plynu. Vlády teď naléhavě hledají alternativní zdroje energie, jako je zkapalněný zemní plynem (LNG).

Berlín se obává protestů veřejnosti kvůli vyšším účtům za energie a teď rychle plní zásobníky na zimu. Aktuálně jsou naplněné z 61 procent, do října to má být 80 procent.

Gazprom

Kreml šokuje. Gazprom navzdory tučným ziskům nevyplatí dividendy, akcie firmy prudce padají

Ruská plynárenská společnost Gazprom za loňský rok nevyplatí žádné dividendy. Naposledy se tak rozhodla v roce 1998. Cena akcií firmy, nad kterou má kontrolu Kreml, se v reakci na oznámení propadla o více než čtvrtinu, píše agentura Reuters.

Přečíst článek

Robert Habeck

Dalibor Martínek: Co bude, až Putin vypne plyn? Políbíme prsten Němcům

Sledujte německého ministra hospodářství Roberta Habecka. Stal se z něj hrdina podobný legendárnímu Jean-Paulu Belmondovi. Chvilku je tady, pak zase tam, hasí jeden průšvih za druhým. Tedy, vlastně hasí jediný, ale klíčový průšvih. Plyn. V Arábii dojednával kontrakty zkapalněného plynu, který by nahradil ten ruský. Začátkem března dohodl výstavbu terminálu v severoněmeckém Brunsbüttelu nedaleko Hamburku.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Uniper

Gazprom zdůvodnil neplnění závazků vůči Uniperu a RWE zásahem vyšší mocí. Nesmysl, tvrdí Němci

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme