Reklama

Ukrajinský energetický gigant Naftogaz nesplatil dluhy, zatrhla mu to Zelenského vláda

Ukrajinská energetická společnost Naftogaz - ilustrační foto
Naftogaz - použito se svolením společnosti
 ČTK

Společnost Naftogaz patří k hlavním zdrojům příjmů ukrajinské vlády. Ta firmě nyní znemožnila uhradit splátku dluhů ve výši stovek milionů dolarů a nařídila vedení společnosti, aby s držiteli dluhopisů jednalo o odložení termínu splátky.

Reklama

Ukrajinská energetická společnost Naftogaz se stala prvním státním subjektem v zemi, který se od začátku války s Ruskem dostal do platební neschopnosti. Firma před úterním vypršením odkladného termínu neuhradila dlužné platby za mezinárodní dluhopisy, uvedla agentura Reuters.

Naftogaz v prohlášení napsal, že se mu nepodařilo získat podporu věřitelů pro návrh na zmrazení plateb z některých svých dluhopisů na dva roky. Firma jednání s věřiteli zahájila minulý týden.

Sledujte ekonomické dopady války na Ukrajině

„Naftogaz neobdržel souhlas kabinetu ministrů Ukrajiny s provedením nezbytných plateb,“ uvedla společnost v prohlášení. Výsledkem tohoto rozhodnutí je, že firma není schopná splnit své dluhové závazky. Naftogaz však dodal, že spolupracuje s příslušnými stranami na zahájení jednání o novém návrhu na řešení dluhů, který vypracoval kabinet.

Vláda: Jednejte s dfržiteli dluhopisů

Agentura Reuters v úterý s odvoláním na zdroj z vlády napsala, že ukrajinská vláda nařídila Naftogazu, aby zahájil druhé kolo jednání s držiteli svých dluhopisů o restrukturalizaci dluhu.

Kombajn, ilustrační foto

Po ruském útoku na Oděsu stoupla cena pšenice. Obchodníci nevěří ve válečnou smlouvu o vývozu obilí

Víkendový ruský útok na ukrajinský přístav Oděsa vyvolal nejen rozhořčení západního světa, ale i negativní reakci trhů. Ceny pšenice na burze v Chicagu a v Londýně dnes kvůli nejistotě týkající se naplnění páteční dohody Ukrajiny a Ruska o umožnění vývozu obilí právě i z Oděsy stouply až o pět procent, uvedla agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Naftogaz je pro ukrajinskou vládu důležitým zdrojem příjmů. V loňském roce se podílel téměř 17 procenty na celkových rozpočtových příjmech Ukrajiny. Před válkou podnik zaměstnával více než 50 tisíc lidí.

Firma předložila vládě dvě žádosti o schválení plateb věřitelům, aby se vyhnula platební neschopnosti. Obě však vláda zamítla.

Naftogaz měl do úterka uhradit 335 milionů dolarů (8,1 miliardy korun) jako splátku jistiny a úroků a také splátku úroků z dluhopisu splatného v roce 2024.

hřivny

Ukrajina devalvovala měnu o 25 procent, pomůže to exportérům

Ukrajina devalvovala měnu o 25 procent, kvůli válce s Ruskem se chce soustředit na ochranu svých devizových rezerv. Centrální uvedla, že kurz vůči dolaru oficiálně stanovila na 36,5686 hřivny. Dosavadní kurz činil 29,25 hřivny, kde jej banka držela posledních pět měsíců.

Přečíst článek

žena prochází mezi troskami ruských tanků zbytky ulice v Buči

Ukrajina zítra představí obří plán poválečné obnovy. Financování zajistí hlavně EU

Ukrajina se chystá představit obří plán své poválečné obnovy, svého druhu „Marshallův plán pro Ukrajinu“. Stane se tak na dvoudenní konferenci ve švýcarském Luganu, která začíná zítra, informuje agentura Bloomberg. Plán má zhruba 2000 stránek.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Plyn, ilustrační foto

Cena plynu pro Evropu dál padá. Na cenách pro české domácnosti se to ale neprojeví

Přečíst článek
Co nejvíce zaujalo čtenáře Newstreamu v roce 2022? Válku na Ukrajině či energetickou krizi trumfla reportáž z Řecka

Co čtenáře Newstreamu nejvíce zaujalo v roce 2022? Válku na Ukrajině i energetickou krizi trumfla reportáž z Řecka

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme