Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ukrajina devalvovala měnu o 25 procent, pomůže to exportérům

hřivny
Pixabay

Ukrajina devalvovala měnu o 25 procent, kvůli válce s Ruskem se chce soustředit na ochranu svých devizových rezerv. Centrální uvedla, že kurz vůči dolaru oficiálně stanovila na 36,5686 hřivny. Dosavadní kurz činil 29,25 hřivny, kde jej banka držela posledních pět měsíců.

Reklama

Centrální banka uvedla, že jedná s ohledem na změny, kterým za války čelí ukrajinská ekonomika, a také na fakt, že dolar v poslední době citelně zpevnil i k dalším měnám. „Tento krok zlepší konkurenceschopnost ukrajinských výrobců, sblíží směnné podmínky různým skupinám firem a domácností, a také podpoří odolnost ekonomiky ve válečném období,” uvedla centrální banka. Opatření by podle ní mělo přispět k celkové stabilizaci hospodářství.

Ukrajina zamezila obchodování s hřivnou a zavedla přísné omezení pohybu kapitálu hned po únorové invazi ruských vojsk. Snažila se tak vládě pomoci s dovozem nejdůležitějšího zboží a zároveň brzdit inflační spirálu, která se po zahájení války začala roztáčet. Míra inflace v červnu vystoupila na 21,5 procenta, maximum za více než šest let.

Měna teď zůstane zafixovaná na nově stanovené úrovni. Nynější devalvace bude mít podle sdělení banky jen „omezený dopad“ na inflaci.

Ilustrační foto

Raiffeisenbank jako první z tuzemských bank přijímá ukrajinské hřivny

Raiffeisenbank ode dneška na všech pobočkách s pokladnou v Česku přijímá ukrajinské hřivny. Fyzické osoby si je mohou vložit na osobní účet, kde se podle jejich výběru konvertují na vybranou měnu. Peníze z účtu je možné vybírat okamžitě a bez omezení na pokladně pobočky nebo v bankomatech. Ostatní velké banky podle informací tuto službu zatím nenabízejí.

Přečíst článek

Udržování silné hřivny v minulých měsících si vybralo svou daň na devizových rezervách Ukrajiny, protože válka snížila zahraniční příjmy země. Exportéři se zdráhali převádět přílivy tvrdých měn oficiálním kursem, který nebral v úvahu téměř půlroční zhoršení ekonomiky, píše agentura Bloomberg

Devalvace přichází den poté, co Ukrajiny požádala o dvouletý odklad plateb zahraničního dluhu a získala podporu svých klíčových věřitelů. Její žádost už podpořila skupina západních vládních věřitelů, která zahrnuje Spojené státy, Kanadu, Británii, Francii, Německo a Japonsko, a vyzvala ostatní ostatní věřitele, aby učinili totéž. Mezitím ukrajinské ministerstvo financí uvedlo, že „obdrželo výslovné náznaky podpory“ plánu od správců aktiv, včetně BlackRock a Fidelity International.

žena prochází mezi troskami ruských tanků zbytky ulice v Buči

Ukrajina zítra představí obří plán poválečné obnovy. Financování zajistí hlavně EU

Ukrajina se chystá představit obří plán své poválečné obnovy, svého druhu „Marshallův plán pro Ukrajinu“. Stane se tak na dvoudenní konferenci ve švýcarském Luganu, která začíná zítra, informuje agentura Bloomberg. Plán má zhruba 2000 stránek.

Přečíst článek

Vše k dopadům války na Ukrajině čtěte zde

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme