Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ukrajinci dostanou F-16, Češi koupí F-35. Podívejte se, jaké stíhačky vyrábí Američané

Dánská premiérka Mette Frederiksenová uvedla, že Kodaň Kyjevu daruje 19 stíhaček F-16
Profimedia
Jiří Frydlewicz
fry

Nejmodernější, nejrychlejší, nejdražší a mnohá další superlativa reprezentují stíhačky z produkce amerických zbrojovek Lockheed Martin či McDonnell Douglas. Podívejte se, v čem možná už brzy budou létat i čeští stíhací piloti. A připomeňte si starší nadzvukové stroje americké výroby.

Reklama

FOTOGALERIE: Jaké stíhačky vyrábí Američané

Stíhací letoun F-16 se díky své výkonnosti a dobrým manévrovacím vlastnostem stal jedním z nejužívanějších bojových strojů poslední čtvrtiny 20. století. A nyní může sehrát poměrně zásadní roli v konfliktu na Ukrajině. Ruskem napadená země totiž získá desítky těchto amerických stíhaček, které jí dodají Nizozemsko a Dánsko. 

Ukrajina dostane nizozemské a dánské F-16 ČTK

I Česká republika očekává nové posily do svého vzdušeného prostoru. Jednávání o nákupu 24 stíhaček F-35 za 122 miliard jde podle ministryně obrany Jany Česnochové do finále. F-35 je to nejmodernější a nejlepší, co nyní na světě v tomto směru existuje.

F-35 Lightning ČTK

Prezident Aero Vodochody Viktor Sotona při prezentaci výroby nového letounu L-39 NG v Aeru Vodochody.

Šéf Aera: Za projekty českých letadel zůstalo mnoho pomníčků. To už nesmíme dopustit

Cvičný letoun L-39NG z Aera Vodochody, který navazuje na světově proslulý Albatros, přichází na trh v době války na Ukrajině. „Nikdo z nás nemá z této války radost, ale musíme na ni reagovat,“ řekl v rozhovoru pro magazín MED prezident Aera Viktor Sotona. Evropa se podle něj probudila, řeší, že nemá dostatečně silné letectvo, nakupuje letadla a chce cvičit piloty, kteří jí také chybí.

Přečíst článek

Ruští vězni najatí do bojů na Ukrajině kritizují podmínky v ruské armádě

Posílají nás na jatka. Vězni najatí ruskou armádou popsali její praktiky, stěžují si na plat i tlak od velitelů

Ruští vězni najatí do bojů na ukrajinské frontě popsali listu The New York Times, jaké panují podmínky v ruské armádě, včetně nepravidelného vyplácení mezd v menší výši, než jakou jim ruský stát slíbil ve smlouvách. V obsáhlém materiálu mimo jiné vypověděli, že nemají možnost odškodnění v případě zranění, velitelé jim brání odnášet těla mrtvých z bojiště a armáda na ně vyvíjí tlak, aby na frontě zůstali i poté, co jim vyprší kontrakt.

Přečíst článek

Si Ťin-pching

Číňané zkouší trpělivost Tchaj-wanu. Její letadla narušují zónu protivzdušné obrany. Hrozí konflikt?

Tchaj-wan zaznamenal desítky případů narušení své zóny protivzdušné obrany čínskými letadly, jež se účastní čínských manévrů v okolí ostrova. Oznámilo to podle agentury AFP tchajwanské ministerstvo obrany. Dodalo, že do cvičení je kromě letadel zapojeno rovněž osm lodí.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme