Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Uhlobaron Křetínský zelená. Nechal odstavit pět „uhelek“

Jänschwalde
Profimedia
 ČTK

Skupina EP Corporate Group (EPCG) miliardáře Daniela Křetínského, kterému byl často přisuzován také přídomek uhlobaron, ukončila na závěr března provoz pěti uhelných bloků na Slovensku a Německu. Z provozu vyřadila celkový instalovaný výkon 1910 megawattů (MW), což zhruba odpovídá výkonu jaderné elektrárny Temelín.

Reklama

Poslední dva generátory uhelné elektrárny ve slovenských Vojanech byly uzavřeny 26. března. O dva dny později definitivně skončil provoz německé hnědouhelné elektrárny v Mehrumu v Dolním Sasku. Koncem března byly odstaveny bloky E a F hnědouhelné elektrárny v braniborském Jänschwalde.

Loni skupina odstavila slovenskou hnědouhelnou elektrárnu Nováky a skončila také výroba elektřiny v uhelné elektrárně v severoirském Kilrootu. EPCG tak ročně ušetří více než 15 milionů tun emisí uhlíku, uvádí v tiskové zprávě.

„Je to další milník v naší dlouhodobé strategii přeměny našeho portfolia výroby energie na zdroje s nulovými nebo nízkými emisemi,“ uvedl výkonný ředitel EP Power Europe Jan Špringl.

Do skupiny EPCG patří Energetický a průmyslový holding (EPH), mediální skupina Czech Media Invest (CMI) a EC Investments. V EPCG má Křetínský 89,3 procenta akcií a zbylých 10,7 procenta skupina manažerů EPH.

V Německu plánují skupiny EPH a EP Energy Transition do roku 2030 rozvoj projektů obnovitelných zdrojů energie s celkovým instalovaným výkonem přesahujícím 8000 MW. Součástí této iniciativy je nahrazení výrobních kapacit vysoce účinnými elektrárnami na zemní plyn, které budou připraveny spalovat vodík a další obnovitelné plyny. Investice do transformace se odhadují na deset miliard eur (253,4 miliardy korun).

Daniel Křetínský bude vlastnit většinu řetězce Casino

První velký neúspěch Křetínského ve Francii. Z akvizice divize Atosu sešlo

Český miliardář a byznysmen Daniel Křetínský nedotáhl jednání o akvizici ztrátové divize technologické společnosti Atos.

Přečíst článek
.

Těžní věže dolu Frenštát ve Frenštátu pod Radhoštěm

David Ondráčka: Fracking ve Frenštátu? Aneb kdo (ne)hlídá státní podnik Diamo

Státní podnik Diamo plánuje těžbu plynu problematickou metodou frakování na území bývalého dolu Frenštát na okraji Beskyd, zasahující i do místní CHKO. Debata o potřebě plynu minimálně jako dočasný zdroj pro energetiku a využívání domácích zdrojů surovin je vždy složitá, jde o velký byznys a mocné zájmy. Co se nyní děje v Diamu je ale alarmující, píše ve svém komentáři protikorupční expert a bývalý šéf české pobočky Transparency International David Ondráčka.

Přečíst článek

Chladicí věže jaderné elektrárny

Jan Žižka: Jádro a obranný průmysl už nejsou pro Evropu tabu

Představy části evropských bankéřů, že jim financování obranného průmyslu a jaderné energetiky pokazí pověst, naráží na tvrdou realitu. Evropský kontinent ohrožuje agrese Ruska a Evropská unie zjišťuje, že dlouhodobě zanedbala své obranné kapacity, píše ve své analýze Jan Žižka, editor magazínu Moderní ekonomická diplomacie.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme