Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

První velký neúspěch Křetínského ve Francii. Z akvizice divize Atosu sešlo

Daniel Křetínský bude vlastnit většinu řetězce Casino
Profimedia
 ČTK

Český miliardář a byznysmen Daniel Křetínský nedotáhl jednání o akvizici ztrátové divize technologické společnosti Atos.

Reklama

Francouzská technologická firma Atos ukončila jednání se společností EP Equity Investment (EPEI) českého podnikatele Daniela Křetínského ohledně převzetí své ztrátové konzultační divize Tech Foundations. Atos dnes oznámil, že se s Křetínským nedohodli. Podle agentury Reuters jde o první velký neúspěch Křetínského ve Francii, kde má za sebou řadu akvizic. Křetínského mluvčí Daniel Častvaj uvedl, že oficiálně to komentovat nebudou.

„Jednání s EPEI o možném prodeji Tech Foundations skončila bez dosažení dohody,“ uvedl Atos. Strany se podle něj nedokázaly dohodnout na navrhovaných podmínkách nové smlouvy a ceně.

Exkluzivní rozhovory s Křetínským o prodeji své divize Tech Foundations Atos zahájil začátkem loňského srpna. V rámci transakce měla francouzská firma získat 100 milionů eur (2,5 miliardy korun) v hotovosti a převést na firmu EPEI dluh ve výši 1,9 miliardy eur.

Transakce se stala terčem kritiky ze strany některých francouzských zákonodárců i ze strany některých akcionářů Atosu. Letos v lednu své požadavky Atos navýšil o další půl miliardy eur (přes 12 miliard korun) v hotovosti. Agentura Bloomberg tehdy s odvoláním na svůj zdroj blízký jednání uvedla, že Křetínského firma je připravena podmínky transakce zlepšit, ale požadavek Atosu považuje za přehnaný.

Francouzská technologická společnost Atos

Francouzská firma Atos chce po Křetínském miliardy navíc za svou divizi

Francouzská softwarová společnost Atos požaduje po českém miliardáři Danielu Křetínském za převzetí své divize Tech Foundations o půl miliardy eur, v přepočtu přes 12 miliard korun, v hotovosti více, než se původně předpokládalo. Informovala o tom agentura Bloomberg s odvoláním na zdroje obeznámené se situací.

Přečíst článek

Křetínský patří k nejvlivnějším postavám českého byznysu. Ovládá řadu průmyslových, obchodních, finančních nebo mediálních firem v České republice i v zahraničí. Časopis Forbes ho v nejnovějším žebříčku loni v říjnu zařadil na druhé místo mezi nejbohatšími Čechy, jeho majetek odhadl na 210,9 miliardy korun.

Akcie Atosu si na pařížské burze dnes brzy ráno připisovaly kolem tří procent.

Za loňský rok zaznamenal Atos odliv hotovosti za 1,08 miliardy eur. Proti předchozímu roku je to nárůst o 187 milionů eur. Roční tržby činily 10,7 miliardy eur.

Společnost Atos se dříve řadila mezi čtyři desítky firem z indexu pařížské burzy CAC-40, akcie firmy ale za poslední dva roky odepsaly zhruba 93 procent. Přispělo k tomu několik neúspěchů, například nepříznivě přijímaný plán na převzetí amerického konkurenta DXC v roce 2021 anebo účetní problémy v amerických divizích. Dnes dopoledne akcie Atosu na pařížské burze mírně oslabovaly a pohybovaly se kolem 2,30 eura. Krátce po zahájení vykazovaly až pětiprocentní nárůst.

Francie podpoří firmu Atos, aby zachránila pracovní místa

Francouzská vláda pospíchá na pomoc firmě Atos, v sázce jsou desítky tisíc pracovních míst

Francie je připravena podpořit firmu Atos a bránit i desítky tisíc pracovních míst, které v této skupině zaměřené na softwarové služby jsou, listu Les Echos to řekl ministr financí Bruno Le Maire. Atos jedná o prodeji své ztrátové konzultační divize Tech Foundations firmě EP Equity Investment (EPEI) českého podnikatele Daniela Křetínského, dosažení konečné dohody je ale podle francouzské firmy stále nejisté.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme