Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

TSMC se vyloupla konkurence. Čipy do vozů Tesla má vyrábět i Samsung

Tesla, ilustrační foto
Pixabay
 ČTK

Největší světový výrobce paměťových čipů, jihokorejská společnost Samsung Electronics, bude pravděpodobně vyrábět čipy nové generace pro zcela samořízené vozy americké automobilky Tesla. Informoval o tom dnes na svém webu deník The Korea Economic Daily. Loni se Tesla domluvila na obdobné spolupráci s tchajwanskou společností TSMC.

Reklama

Čipy Samsungu budou součástí nové výpočetní jednotky, kterou Tesla nazývá Hardware 5 (HW 5.0). Její sériovou výrobu plánuje za tři až čtyři roky, napsal korejský deník s odvoláním na zdroje z odvětví. Loni si Tesla jako partnera pro výrobu čipů pro HW 5.0 vybrala TSMC.

Nyní automobilka plánuje spolupracovat s oběma podniky, případně by mohla od TSMC zcela přejít k Samsungu. „Rozdělení výroby čipů příští generace mezi obě firmy je však pravděpodobnější,“ uvedl jeden ze zdrojů.

Nabídka, která nešla odmítnout

Ke změně pomohla květnová návštěva výkonného předsedy Samsung Electronics I Če-jonga ve Spojených státech. Ve výzkumném centru Tesly v kalifornském městě San Jose se I Če-jong setkal s šéfem Tesly Elonem Muskem. Podle zdrojů mu nabídl takové podmínky, včetně výhodných smluvních cen, že Musk nemohl odmítnout. I Če-jong je dědicem celé skupiny Samsung.

Jihokorejský Samsung dříve dodával předchozí typy čipů pro vozy Tesla s určitou mírou autonomie. Autonomních vozidel existuje šest úrovní - od nuly do pěti. Nejpokročilejší je plně autonomní vůz.

Společnost Samsung

Trápení Samsungu. Provozní zisk společnosti se meziročně propadl o 96 procent

Provozní zisk jihokorejské společnosti Samsung Electronics ve druhém čtvrtletí klesl o 96 procent oproti loňsku; na 600 miliard wonů, tedy zhruba deset miliard korun.

Přečíst článek

Komponenty, ilustrační foto

Europoslanci dali zelenou plánům na zastavení čipového hladomoru v unii

Evropská unie by měla do konce desetiletí zdvojnásobit svůj podíl na světové výrobě polovodičů na 20 procent a zajistit několik desítek miliard eur investic do jejich podpory. Evropští poslanci schválili normu, jejímž cílem je snížit závislost EU na dovozu klíčových součástek pro elektroniku či automobilový průmysl z asijských zemí. V Evropě by díky ní měly vyrůst nové podniky a měla by předejít výpadku v jejich dodávkách.

Přečíst článek

Germanium, chemický prvek využívaný v elektormobilitě

Čína vs. Evropa: 2:0. Asijská velmoc drží těžké trumfy v elektromobilitě. Galium a germanium

Čínské úřady rozhodly o kontrolách množství galia a germania, které se ze země vyvezou. Podle agentury Reuters přitom jde o dvě velmi důležité chemické látky, které se využívají v elektromobilitě. Strach evropských automobilek z čínské konkurence tak dostal další rozměr.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme