Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Tristní sezona bank z Wall Street končí. Pokles zisku i výnosů ohlásila i Morgan Stanley

Útlum fúzí a akvizic v USA snížil zisk i výnosy banky Morgan Stanley
profimedia.cz
 ČTK

Americké investiční bance Morgan Stanley klesl v prvním čtvrtletí čistý zisk na 2,83 miliardy dolarů (asi 61 miliard korun) z 3,54 miliardy dolarů před rokem. Kvůli horší náladě na trzích se nedařilo investičnímu bankovnictví, které je pro firmu hlavní oblastí podnikání, uvedla jedna z největších amerických bank.

Reklama

Útlumem fúzí a akvizic utrpěly na Wall Street především investiční banky. Investoři se totiž vyhýbali riskantním obchodům kvůli nestabilitě trhů a rychlému zvyšování úrokových sazeb. Důsledkem těchto otřesů se také prakticky zastavily primární veřejné nabídky akcií (IPO), protože začínající společnosti odkládaly vstup na trh, dokud se nálada investorů nezlepší.

JPMorgan Chase

JPMorgan a ti další. Vyšší úrokové sazby bankám přihrály miliardové zisky

Největší americká banka JPMorgan Chase & Co zvýšila v prvním čtvrtletí zisk meziročně o 52 procent na 12,62 miliardy dolarů (bezmála 267 miliard korun). Vyšší úrokové sazby přispěly k růstu tržeb ze spotřebitelského a komunitního bankovnictví. Čtvrtá největší americká banka Wells Fargo zisk díky úrokovým výnosům zvýšila téměř o 32 procent na pět miliard dolarů. Banka Citigroup pak zvýšila čistý zisk o sedm procent na 4,6 miliardy dolarů a překonala odhady analytiků.

Přečíst článek

Výnosy v případě Morgan Stanley se proto kvůli útlumu v investičním bankovnictví v uplynulých třech měsících snížily téměř o dvě procenta na 14,5 miliardy dolarů.

Pokles ohlásila i Goldman Sachs

Konkurenční banka Goldman Sachs v úterý také oznámila pokles zisku. Propadl se jí objem obchodů a obchodování s dluhopisy, banka prodělala na prodeji některých aktiv u spotřebitelských obchodů. Zisk Goldman Sachs meziročně klesl o 19 procent na 3,09 miliard dolarů a výnosy se snížily o pět procent na 12,22 miliardy dolarů. Menší zájem o obchodování nahlodal příjmy z investičního bankovnictví. Hospodářský výsledek zatížil částečný prodej úvěrového portfolia spotřebitelské divize Marcus.

Výsledky banky Morgan Stanley završují neuspokojivou výsledkovou sezonu největších bank na Wall Street, uvedla agentura Reuters. Horší výsledky přišly po březnovému pádu dvou středně velkých amerických bank, který vyvolal otřesy na trzích po celém světě a posílil obavy z recese.

Policisté opouštějí krachující Silicon Valley Bank v Santa Clara v americké Kalifornii, pátek 10. března 2023

Potíže amerických bank jsou pro Česko bouří ve sklenici vody, míní viceguvernér ČNB Frait

Nervozita v českém finančním sektoru, kterou v březnu vyvolaly problémy některých bank v zahraničí, se ukázala být bouří ve sklenici vody. Na odborné konferenci Cesta českého bankovnictví to řekl viceguvernér České národní banky (ČNB) Jan Frait. Zdůraznil, že český bankovní sektor je zdravý, efektivní a moderní.

Přečíst článek

USA se krizi již nejspíš nevyhnou

Lukáš Kovanda: Krize v USA už je téměř nevyhnutelná. Dopadne i na Čechy

V USA klesají úvěry nejvíce v historii. Zvyšuje se tak riziko recese v USA, která by neblaze dolehla i na Česko.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Banka Capital One kupuje vydavatele kreditních karet Discover za 35 miliard dolarů

Konkurence pro JPMorgan? V USA vzniká nový bankovní gigant, prsty v tom má i Buffett

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme