Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Létání zezelená. Bude to stát 5 bilionů dolarů a zaplatí to cestující

Transformace letecké dopravy na více udržitelnou vyjde na zhruba 5 bilionů dolarů
Wikimedia // CC BY 2.0
Jiří Frydlewicz
fry

Celosvětové snahy o snižování emisí se v následujících letech úzce dotknou i leteckého průmyslu. Ten se po přežití pandemie covidu chystá na radikální dekarbonizaci. Podle poradenské společnosti McKinsey & Company, kterou cituje agentura Bloomberg, bude potřeba investovat zhruba pět bilionů dolarů, aby letectví dosáhlo do roku 2050 uhlíkové neutrality. Transformaci na zelenější létání ale zaplatí především cestující.

Reklama

Letecké společnosti se proto v následujících letech ještě více zaměří na nové technologie pro zelenější létání, jako je udržitelnější výroba paliva, obnovitelné zdroje energií či ekologičtější palivo. Všechny tyto věci však budou stát hromadu peněz a podle expertů je nadmíru jasné, že náklady zaplatí cestující. „Bohužel neexistuje žádný způsob, jak to obejít nebo změnit,“ říká šéf letecké společnosti IATA Willie Walsh.

FOTOGALERIE: Nejdražší dovolenkové destinace světa

Letecká doprava v současnosti představuje jeden z mnoha důvodů globálního oteplování. Její podíl na celkové produkci CO2 jsou dvě procenta. To by se však mohlo změnit. Pokud letecký průmysl nezačne dekarbonizaci řešit hned teď, je podle expertů možné, že jej v rámci svých udržitelných strategií předstihnou ostatní druhy dopravy či průmyslu. V roce 2050 by se tak mohlo létání podepsat pod 22 procent celkové produkce CO2.

Tento tlak ze strany vlád i aktivistů na ekologičtější leteckou dopravu se v budoucnu podepíše na ceně letenek. Odhady, o kolik by létání mohlo zdražit, se liší, změny to ale budou radikální. Podle údajů Mezinárodní organizace pro civilní letectví přidají nová opatření udržitelnosti až 73 dolarů k jedné letence na dálkovém letu ze Singapuru do Dubaje nebo z New Yorku do Paříže.

Čedok cílí na půl milionu klientů v příštím roce. Hitem jsou zájezdy pro samotáře

Nejstarší tuzemská cestovka chce v příštím roce posílit cestování z regionálních letišť. Při součtu českých a slovenských možností nabídne odlety celkem z devíti letišť z celého území bývalého Československa. „Zjišťujeme, že spousta mýtů neplatí. Například 88 procent klientů z Moravskoslezského kraje si kupuje zájezdy ve čtyř- a pětihvězdách. To je dokonce o šest procentních bodů víc než v Praze,“ uvedl generální ředitel Čedoku Stanislav Zeman.

Přečíst článek

Nová pravidla v EU

Starý kontinent si již dříve připravil nová opatření, která mají pomoci k ekologičtějšímu létání. Iniciativa nazvaná RefuelEU se zaměřuje na udržitelná letecká paliva, snižující emise letadel. Tato e-paliva jsou však nyní využívána pouze v rámci 0,05 procenta z celkové spotřeby paliva u všech letů. Cílem iniciativy je tedy podpořit nabídku a poptávku po udržitelných leteckých palivech v EU a aerolinky mají nově nařízeno do roku 2025 plnit své nádrže dvěma procenty těchto paliv. V roce 2030 už to musí být 6 procent a v roce 2050 už budou muset využívat 70 procent nádrže pouze z udržitelných leteckých paliv.

Kvůli používání těchto ekologických pohonných hmot však opět vzrostly ceny letenek. Francouzsko-nizozemská letecká skupina Air France-KLM letos zdvojnásobila povinný příplatek zavedený od roku 2022, aby pomohla platit za ekologičtější palivo, a to až na 24 eur za letenku na letech z Paříže a Amsterdamu. A bude hůř. Do roku 2035 by měla nová nařízení a vyšší používání ekologických paliv například při letu z Barcelony do Tokia navýšit cenu letenky až na 230 eur v dodatečných nákladech a přirážkách.

„Udržitelnost stále více ovlivňuje byznys leteckých společností. Ceny letenek budou dál systematicky růst,“ uvedl ekonom ING Rico Luman a analytik Oleksiy Soroka.

Dovolená v Thajsku

Kde Rusové tráví léto? V Turecku, v Thajsku i na Ukrajině

Přestože na Ukrajině zuří válka, statisíce Rusů si vybírají z oblíbených prázdninových destinací, kde by mohli strávit letní dovolenou. Jiní hledají dokonce bezpečné útočiště, kde by přečkali celý konflikt. Protiruské sankce, slabý rubl a zákazy vydávání víz Rusům zajistily, že ruští turisté mohou své peníze utrácet jen v několika málo destinacích. Ty na tom sice dost vydělávají, ale tamní obyvatelé to ne vždy schvalují, píše bruselský server Politico.

Přečíst článek

Lidé létají více

I přes to, že budoucnost nevypadá příliš levně, se letecká doprava těší velké oblibě, i u Čechů. Ti i přes vyšší ceny letos nakoupili meziročně více letenek. Podle prodejců v prvním letošním pololetí až o 35 procent. Nejžádanějšími destinacemi jsou Londýn, Paříž či New York, zvýšil se také zájem o Asii.

Češi utratí za letenku také průměrně více než v minulých letech. Například průměrná cena letenky u Student Agency Travel je v letošním roce 11 500 korun, zatímco v roce 2019 to bylo 9500 korun.

Z Letiště Praha se během letního letového řádu, který bude platit do konce října, létá do 152 destinací přímou linkou. Ruzyňské letiště letos podle jeho šéfa Jiřího Pose cílí na 13,5 milionu odbavených cestujících. Loni to bylo 10,7 milionu cestujících, což však bylo stále pod úrovní čísel z roku 2019. Tehdy pražské letiště odbavilo 17,8 milionu pasažérů. S návratem k těmto číslům letiště počítá v roce 2026.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Letadlo Cessna Citation Longitude

Ráj pro fanoušky letectví. Jak se cestuje private jetem Cessna Citation Longitude za stamiliony?

Přečíst článek
Qatar Airways byly v roce 2022 opět vyhlášeny nejlepšími aerolinkami světa

Nejlepšími aerolinkami jsou Qatar Airways, evropské společnosti přihlížejí z dáli

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme