Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Na Boeing se to valí. V USA hrozí firmě trestní stíhání kvůli smrtelným nehodám

Boeing 737 Max 8
iStock
 ČTK

Americkému výrobci letadel Boeing hrozí ve Spojených státech trestní stíhání kvůli nehodám jeho letadel 737 MAX v letech 2018 a 2019. Americké ministerstvo spravedlnosti totiž dospělo k závěru, že firma porušila podmínky dohody, která ji před trestním stíháním chránila. Informovaly o tom agentura AP a server BBC.

Reklama

Při nehodách letounů 737 MAX v Indonésii a Etiopii zemřelo celkem 346 lidí. Boeing v lednu 2021 uzavřel s ministerstvem dohodu, že zaplatí 2,5 miliardy dolarů (zhruba 57 miliard korun), aby urovnal obvinění ze zatajování informací ohledně vývoje letounů 737 MAX před Federálním úřadem pro letectví (FAA).

Ministerstvo však nyní uvedlo, že Boeing nepodnikl požadovaná opatření pro prevenci a detekci podvodů ve firmě. Boeing porušení podmínek dohody popírá. Firma má nyní do 13. června čas na předložení oficiální reakce na tvrzení ministerstva. To hodlá do 7. července rozhodnout, zda zahájí trestní stíhání.

„Věříme že, podmínky dohody dodržujeme, a jsme rádi, že máme možnost sdělit ministerstvu svůj postoj k této záležitosti,“ uvedla firma. Dodala, že bude ve vztahu k ministerstvu postupovat s maximální transparentností.

Příbuzní obětí nehod podle serveru BBC vyzývají k zahájení trestního stíhání společnosti Boeing. Právník Paul Cassell zastupující některé příbuzné obětí označil rozhodnutí ministerstva, že Boeing porušil podmínky dohody, za „první pozitivní krok, na který rodiny dlouho čekaly“. „Potřebujeme však, aby ministerstvo podniklo další kroky a pohnalo Boeing k zodpovědnosti,“ dodal.

Reklama

Airbus A380 letecké společnosti Etihad

Luxusní arabské aerolinky Etihad se pochlubily rekordními zisky a nejspíš zamíří na burzu

Letecká společnost Etihad Airways má za sebou dobré čtvrtletí. Dopravce ze Spojených arabských emirátů totiž vykázal rekordní zisk ve výši 143 milionů dolarů, uvedla agentura Bloomberg. Firma zároveň oznámila, že se připravuje na možnou primární veřejnou nabídku akcií.

Přečíst článek

Boeing 787 Dreamliner

Podivná úmrtí v Boeingu. Po krátké nemoci zemřel další whistleblower společnosti

Po krátké nemoci zemřel bývalý auditor kvality u dodavatele společnosti Boeing, který vůči letecké společnosti vznesl vážná obvinění. Pětačtyřicetiletý Joshua Dean, který upozorňoval na výrobní vady letadel 737 MAX, se tak stal druhým whistleblowerem společnosti Boeing, který letos zemřel, uvedl list The Guardian.

Přečíst článek

Exotická dovolená ve Vietnamu

Exotika First Minute. České cestovky na zimu chystají cesty do Mexika, Keni, Bahrajnu nebo Vietnamu

České cestovky posilují segment zimních zájezdů do exotických destinací. Po končící aktuální sezoně, která do vzdálených končin poslala desítky tisíc Čechů, se již chystají plány na příští zimu. A nabídka se značně rozšíří, ať už co do počtu nabízených destinací, tak také do možností odkud na exotickou dovolenou letět.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme