Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Švýcaři vytáhli těžký trumf, ve hře je i zestátnění Credit Suisse. Zájem má i kryptomagnát Sun

Švýcaři vytáhli těžký trumf, ve hře je nově i zestátnění Credit Suisse. Zájem má i kryptomagnát Sun
ČTK / AP
 ČTK

AKTUALIZOVÁNO: Švýcarsko zvažuje úplné nebo i jen částečné zestátnění banky Credit Suisse, pokud se nedohodne s finančním ústavem UBS na jejím převzetí. S odkazem na své zdroje o tom informovala agentura Bloomberg. Švýcarské ministerstvo financí zprávu odmítlo komentovat, místní média ale bez bližšího upřesnění vzápětí uvedla, že vláda připravuje tiskovou konferenci se zásadním obsahem. Úřady se stále snaží dojednat záchranu druhé největší švýcarské banky, která je v problémech.

Reklama

Jednání o záchraně se už dopoledne začala komplikovat, svaz zaměstnanců bank totiž vyzval k okamžitému zřízení pracovní skupiny na pomoc kolegům, kteří pravděpodobně přijdou o práci, uvedla agentura Reuters. Vláda preferuje, aby banku převzal její hlavní domácí rival – největší švýcarská banka UBS. Ta je podle zdrojů listu Financial Times (FT) ochotna zaplatit maximálně jednu miliardu dolarů (22,5 miliardy korun) v akciích, na což Credit Suisse podle zdrojů agentury Bloomberg nechce přistoupit. Banky informace zdrojů odmítly komentovat.

Zakladatel kryptoměny tron Justin Sun pak odpoledne na Twitteru oznámil, že je ochoten Credit Suisse koupit za 1,5 miliardy dolarů (33,7 miliardy korun) a začlenit do webu3, což je decentralizovaná síť v prostřední kryptoměn. „Švýcarsko je vůči kryptoměnám jednou z nejpřátelštějších zemí," napsal.

Ohroženo je deset tisíc pracovních míst

Zdroje FT rovněž uvedly, že švýcarské úřady se chystají změnit zákony tak, aby požadované změny prosadily co nejrychleji a nemusely čekat na souhlas akcionářů. Ti by totiž podle současné právní úpravy museli o návrhu jednat a pak o něm hlasovat. Managementu UBS se podle zdrojů do převzetí Credit Suisse příliš nechce, vláda ale podle nich na tento způsob řešení tlačí. Pokud se UBS nakonec na převzetí druhé největší švýcarské banky Credit Suisse dohodne, v ohrožení je podle zdrojů kolem 10 tisíc pracovních míst.

Přepisují se dějiny švýcarského bankovnictví. Dnešek rozhodne

Spojení dvou největších švýcarských bank UBS a Credit Suisse by byla historická událost i pro světové finance. Rozhodnutí má padnout do dnešního večera.

Přečíst článek

UBS podle zdrojů FT dopoledne navrhla, že za každou akcii Credit Suisse zaplatí 0,25 švýcarského franku. To je výrazně pod páteční závěrečnou cenou akcií na burze, která činila 1,86 švýcarského franku. Za poslední týden akcie Credit Suisse odepsaly čtvrtinu hodnoty, ještě před globální finanční krizí v roce 2007 se prodávaly až za 90 CHF.

Dramatický pád titána švýcarského bankovnictví

Osud Credit Suisse má nyní v rukou jen hrstka lidí, mezi nimi politik, ekonom či matematik, který posuzuje, zda má kdysi prestižní banka vůbec šanci sama se dostat z problémů. Do nich se dostala kvůli chybným rozhodnutím z minulosti a zejména kvůli ztrátě důvěry, kterou už loni v létě mělo vyřešit personální zemětřesení ve vedení banky. Krize finanční intituce vyvrcholila tento týden a která odstartovala masivní odliv klientských vkladů.

Výsledkem nynějších mimořádných jednání bude velmi pravděpodobně dohoda o rozpadu Credit Suisse Group AG –- finanční instituce, která vznikla před 167 lety. Jak napsala agentura Bloomberg, jde o „dramatický pád titána všemocného švýcarského bankovnictví".

Více o dění kolem potíží Credit Suisse čtěte zde:

Washington se zapojil do jednání o spojení dvou největších švýcarských bank

Představitelé Spojených států se zapojili do jednání o nuceném sloučení svou největších švýcarských bank, kolabující Credit Suisse a jejího ústředního rivala, UBS. Dohoda o spojení svou obrů, globálně systémově relevantních bank, by měla ideálně padnout dnes, ještě před zítřejším otevřením burz. Poprvé od finanční krize roku 2008 by se tak spojily dvě globálně systémově relevantní banky. Pokud by k dohodě nedošlo, finanční trhy se celosvětově mohou opět otřást, neboť Credit Suisse by je mohutně stahovala dolů.

Přečíst článek

Credit Suisse je jen „špička ledovce“, varuje člen vedení největší banky v USA

Pojištění proti krachu Credit Suisse ve středu odpoledne zdražilo na krizové úrovně. Odpovídá ceně pojištění třeba americké banky Morgan Stanley v září 2008, po krachu Lehman Brothers. Tímto krachem tehdy odstartovala nejkritičtější fáze světové finanční krize let 2008 a 2009. Cenu pojištění proti pádu Credit Suisse nyní zhusta vyhánějí banky, které s ní uskutečňovaly obchody a transakce, a nyní si ve strachu a shonu pojištění kupují.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme