Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Švýcarští regulátoři si přejí, aby se Credit Suisse spojila s UBS. Ve hře jsou však další zájemci

Credit Suisse, druhá největší švýcarská banka
ČTK/AP
 ČTK

Švýcarská banka UBS žádá švýcarskou vládu o podporu v případě koupě upadajícího konkurenta Credit Suisse, informovala agentura Bloomberg. Obě největší švýcarské banky o víkendu o možnosti odděleně jednají, UBS má podle listu Financial Times (FT) zájem o částečné nebo úplné převzetí. Ke spojení banky vyzvali švýcarští regulátoři. UBS a Credit Suisse dnes odmítly situaci komentovat. S konkurenční nabídkou na převzetí Credit Suisse dnes podle zdrojů FT přišla i americká společnost BlackRock.

Reklama

UBS nyní diskutuje o možných scénářích, ve kterých by například švýcarská vláda v případě koupě převzala právní náklady nebo jiné výdaje, řekli agentuře Bloomberg lidé obeznámení se situací. V případě spojení obou bank by se jednalo o největší bankovní fúzi v Evropě od finanční krize z roku 2008.

Jednání o víkendu organizují Švýcarská národní banka a regulátor Finma v naději, že se podaří posílit důvěru ve finanční sektor v zemi i v Credit Suisse. Dva zdroje FT uvedly, že odliv vkladů z banky koncem minulého týdne přesáhl deset miliard švýcarských franků (244 miliard korun) za den. Švýcarská národní banka chce najít nekomplikované řešení před pondělním otevřením trhů, napsal FT. S odvoláním na své zdroje později uvedl, že zapojené strany chtějí dohodu uzavřít ještě dnes večer.

Americká investiční společnost BlackRock mezitím odmítla dřívější zprávy FT, podle kterých pracuje na konkurenční nabídce. Bloomberg píše, že o některá aktiva má zájem německá Deutsche Bank.

Bitcoin, ilustrační obrázek

Bitcoin vstává z popela a Fed křísí churavějící banky

Nejstarší a nejrozšířenější kryptoměna světa v pátek překonala psychologickou hranici 27 tisíc dolarů, poprvé od poloviny loňského června. Zatímco Fed do ekonomiky zběsile pumpuje dolary, aby nepokrachovaly další banky, bitcoin má našlápnuto k vůbec nejúspěšnějšímu týdnu za poslední více než dva roky. Jeho zhodnocení od pondělí tohoto týdne činí zhruba 25 procent. 

Přečíst článek

Credit Suisse tento týden oznámila, že využije možnosti půjčit si od švýcarské centrální banky až 50 miliard švýcarských franků (1,2 bilionu korun) na posílení likvidity. Podle analýzy Reuters tím ale jen získává čas a například americká investiční banka JPMorgan považuje za nejpravděpodobnější scénář právě převzetí bankou UBS.

Credit Suisse má dlouhodobé problémy, které vyvrcholily tento týden oznámením, že ve svých finančních výkazech a kontrolních postupech za poslední dva roky zjistila závažné nedostatky.

Na finančních trzích v posledních dnech panuje napětí také kvůli kolapsu amerických finančních ústavů Silicon Valley Bank (SVB) a Signature Bank. Americký prezident Joe Biden kvůli vývoji v pátek vyzval Kongres, aby umožnil regulačním orgánům přísněji postihovat vedoucí pracovníky zkrachovalých bank. Vyjádřil také přesvědčení, že už se bankovní krize uklidnila.

Podle Reuters ale přetrvávají obavy z širších problémů v bankovním sektoru.

Více o dění kolem potíží Credit Suisse čtěte zde:

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Kvůli převzetí Credit Suisse padají žaloby od stovek investorů, chtějí zpět miliardy

Kvůli převzetí Credit Suisse padají žaloby od stovek investorů, chtějí zpět miliardy

Přečíst článek
Švýcarská banka Credit Suisse

Nejistota pro ekonomiku Švýcarska. Záchrana Credit Suisse jí přinesla nová rizika

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme