Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Solární boom. Domácnosti a firmy loni houfně pořizovaly vlastní elektrárny

solární panely
Pixabay
 ČTK

V Česku bylo loni podle Solární asociace instalováno celkem 62 MW nových solárních elektráren, o pětinu více než v roce 2020. Zvýšený zájem podle asociace odstartovaly dotace pro rodiny a firmy v kombinaci se zdražováním energií.

Reklama

Například Společnost ČEZ Prodej instalovala loni 1514 střešních fotovoltaik. Je to téměř dvaapůlkrát více než v roce 2020. Celkový výkon těchto střešních fotovoltaických elektráren dosáhl 7,4 megawattu (MW). Také zákazníci ČEZ mají zájem zejména o solární elektrárny doplněné bateriovými systémy.

solární panely

Solární elektrárny na sto tisících střech. To jsou ambice nové vlády

Nastupující pětikoaliční vláda chce rehabilitovat fotovoltaiku, protože ji v tuzemských geografických podmínkách považuje za klíčový obnovitelný zdroj.

Přečíst článek

Společnost S-Power Energies v loňském roce prodala více než 2200 solárních elektráren a tepelných čerpadel, což je meziročně zhruba o 60 procent více. Celkově společnost meziročně zaznamenala nárůst poptávek o 74 procent. Devět z deseti domácností si k solární elektrárně pořídilo také bateriové úložiště. Firma o tom informovala v tiskové zprávě.

Karanténa a štědré dotace pomohly

„Zatímco v roce 2020 lidi motivovalo k pořízení vlastního zdroje především to, že uvízli doma v karanténě, loni poptávku umocnil extrémní nárůst cen energií. Domácnosti i firmy se chtějí ochránit před skokovým navýšením nákladů a nahrávají tomu i dobře nastavené dotace. Program Nová zelená úsporám je například od podzimu ještě štědřejší než dřív,“ řekl jednatel S-Power Energies Jaroslav Šuvarský.

„Na rodinné domy jsme loni instalovali skoro 1,7krát víc fotovoltaik než v předchozím roce. K ještě významnějšímu meziročnímu nárůstu došlo z pohledu velikosti elektráren. Zatímco v roce 2020 jsme domácnosti vybavili fotovoltaikami o celkovém instalovaném výkonu 4,86 megawattu, v roce 2021 to bylo 12,56 MW,“ uvedl Šuvarský. Průměrná velikost jedné elektrárny pro domácnost tak v roce 2021 byla zhruba šest kilowatt.

„Bateriové úložiště si loni pořídilo 92 procent našich zákazníků z řad domácností, což je asi o 12 procentních bodů víc než v roce 2020,“ uvedl Šuvarský. Ještě před pár lety podle něj bývali zájemci o baterie výrazně v menšině. Stále víc domácností také kombinuje více zdrojů a střešní fotovoltaiku doplňují třeba tepelným čerpadlem.

Zájem měly i firmy

V loňském roce rostla poptávka i na straně firem. Průměrná velikost firemních fotovoltaik od S-Power Energies se loni pohybovala kolem 20 až 21 kW. „Celkově jsme 61 firmám instalovali střešní fotovoltaiky o celkovém výkonu 1,27 MW,“ uvedl Šuvarský. To je v počtu realizací 2,35krát víc než v roce 2020.

Pandemie ale podle firmy nabourala dodavatelské řetězce, což se odrazilo ve zpoždění dodávek a nárůstu nákladů na pořízení jednotlivých technologií i jejich dopravu. „V předchozích letech jsme byli schopní garantovat instalaci technologie do čtyř měsíců od podpisu smlouvy. Loni jsme však tuto lhůtu museli prodloužit na šest měsíců, což stále trvá,“ uvedl Šuvarský.

Kromě České republiky se S-Power Energies etablovala ve Velké Británii, kde má na kontě přes 200 instalací o celkovém výkonu 1,4 MW. Od roku 2017 je firma součástí Energon holdingu.

Alexandr Vondra

Zpackaný Green Deal vytvoří z Evropy zónu chudoby, to nesmíme dopustit, říká Alexandr Vondra

Drakonické povinnosti při přechodu na bezemisní zdroje elektřiny nejsme schopni zvládnout, tvrdí místopředseda ODS Alexandr Vondra, europoslanec a člen výboru pro životní prostředí Evropského parlamentu. Rozhovor vznikl krátce po projevu prezidenta Miloše Zemana, který vyzval k odstoupení od Zelené dohody. A krátce předtím, než by mohla Evropská komise rozhodnout, zda bude jádro uznáno jako součást evropského mixu. Na jádru přitom podle Vondry stojí a má stát česká energetika.

Přečíst článek

šéf ČEZ Esco Kamil Čermák

Fenoménem dneška jsou bateriová úložiště, říká Kamil Čermák z ČEZ Esco

Úspory energií, to byla v posledních desítkách let jen slovní vata. Nikoho moc nezajímaly. S aktuálním rapidním zdražováním se z úspor stává žhavé téma. ČEZ založil před pěti lety divizi Esco, která se zpočátku věnovala hlavně průmyslovým podnikům. Nyní letí hvězda Esco vzhůru. Uspořit za energie chce najednou každý. Esco začíná obsluhovat i menší firmy či obce. „Chodí za námi starostové, že to jejich voliči chtějí,“ říká v rozhovoru pro newstream.cz šéf ČEZ Esco Kamil Čermák.  

Přečíst článek

 

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Nízkopříjmové domácnosti budou moci od května žádat o dotaci na instalaci solárních systémů pro ohřev vody.

Nově i na soláry na ohřev vody. Senioři a domácnosti s nízkými příjmy získají od státu dotace

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme