Sezóna samosběru je v plném proudu. Česnek z Číny je koncentrovaný jed, říká farmář

Samosběr jahody, hrášku a česneku. To je předprázdninová zábava pro ty, kteří chtějí čerstvé suroviny za příznivé ceny. V seriálu Obyčejná práce na webu newstream.cz přinášíme přehled aktuální situace.
V Česku je samosběr plodin stále populárnější. Lidé oceňují čerstvost, chuť a zážitek ze sběru na poli, a samozřejmě cenu. Sezóna 2025 je již v plném proudu a od Prahy až po Moravskoslezský kraj lze natrhat jahody, česnek, hrášek a další komodity za ceny od 55 do 160 za kilogram.
Fenoménem samosběru je farma Vraňany, kde aktuálně probíhají samosběry jahod, česneku, hrášku, a chystají se na úrodu okurek, paprik, rajčat a brambor. Konkrétní termíny se obvykle objevují na Facebooku a webu farem.
Firma Smaut seká trávu pomocí autonomních sekaček v řadě evropských solárních parků. Zajišťuje sečení u rozvoden rakouských drah, či španělské energetiky. Zároveň technici firmy, kterou založil Vincenc Šopík, testují již provoz i na plantážích v Jižní Americe. Nejnověji najde autonomní sekačka uplatnění na letišti v britském Birminghamu.
Obyčejný byznys: Čeští roboti pečují o solární parky. Pohybují se autonomně díky radaru
Zprávy z firem
Česnek z Číny nebrat
Další z hospodářství, které se věnuje samosběru česneku je farma Burda, která rovněž leží nedaleko hory Říp. Její zakladatel a majitel Zdeněk Burda se na sezónu samosběru teprve chystá. Naplno propukne o víkendu a svůj česnek samozřejmě chválí.
„Očekáváme pěknou úrodu, ale přesná čísla před sklizní nedokážu odhadnout,“ říká muž, který se k zemědělství po úrazu páteře vrátil před několika lety. Tehdy prodal firmu i stroje, protože nevěděl jak se zotaví a nyní tak začíná na 12,5 hekrarech znovu. „Česneku máme vysazeného 2,5 tuny na dvanácti hektarech a sklizeň formou samosběru jsme zvolili i kvůli nedostatku pracovních sil, navíc česneku, který si vytáhnete ze země, můžete věřit,“ usmívá se s tím, že používají minimum chemikálií a většinu prací provádějí ručně.
Nejjednodušší způsob, jak udržet své zdraví do co nejvyššího věku, či ho razantně zlepšit, zhubnout, získat dobrou náladu, je zabývat se nutriční hustotou stravy.
Biohacking: Chcete si udržet pevné zdraví až do stáří? Zabývejte se nutriční hustotou stravy
Enjoy
Na český česnek farmář nedá dopustit, když říká, že jsou i tací, kteří koupí česnek ve Španělsku a pak ho vydávají za český. Nejhorší s čím se dle něj může spoptřebitel setkat, je česnek z Číny. „To není česnek, ale koncentrovaný jed,“ poukazuje na nekontrolované používání chemikálií.
Sklizeň má začít o tomto víkendu a zájemci budou mít česnek podooraný, aby se lépe vytahoval ze země. „Na příští sklizeň bude připravený svazkovací kombajn, tak to pro návštěvníky bude ještě snazší práce,“ plánuje farmář s tím, že letos bude díky kvalitě svého česneku mezi dražšími, když ho nabídne při samosběru za 95 korun za kilogram.

Dlouhá tradice
Samosběr ovoce a zeleniny má v Česku dlouhou tradici, která sahá do dob socialismu. Co tehdy začalo jako jediný způsob, jak si levně obstarat sezónní ovoce a zeleninu, se dnes proměnilo ve vyhledávanou letní aktivitu spojující kvalitní čerstvé potraviny, podporu lokálních farmářů a rodinný zážitek. V roce 2025 zůstává samosběr populární – navzdory studenému jaru, které sezónu o něco posunulo.
Příroda je nyní v plném rozpuku, do sezóny se postupně dostává spousta druhů plodin. V tomto období se do popředí přirozené výživy dostávají potraviny s vysokým obsahem vody, enzymaticky aktivní, bohaté na fytochemikálie, a současně lehce stravitelné. Nejenom rajčata a okurky ze skleníku, ale venku se nás smějí aleje třešní a na záhonech dozrávají jahody. Vše se ladí z jarního na letní režim a konzumace letních plodů nám přináší nejen radost chuťovým buňkám, ale i významný vliv na zdraví, náladu a celkovou rovnováhu organismu.
Biohacking: Sezóna chutí a zdraví. Co jíst v létě, abyste se cítili skvěle
Enjoy
Nejoblíbenější plodinou pro samosběr jsou tradičně jahody. V letošní sezóně se první pole otevřela až koncem května, v některých regionech – zejména v západních Čechách – dokonce až v polovině června. Za zpoždění může chladné a vlhké jaro, které výrazně zpomalilo zrání plodů. Některé farmy, především v Karlovarském kraji, navíc hlásí výrazný pokles úrody kvůli pozdním jarním mrazům, sběr zde probíhá jen na základě předchozí rezervace.
Mezi nejnavštěvovanější místa tradičně patří Jahodárna Kunratice v Praze, kde letos probíhá samosběr za cenu 102 korun za kilogram, přičemž při sběru nad 20 kilogramů získají zákazníci slevu. Nedaleko, v Uhříněvsi, nabízí farma Schwenk samosběr za 110 korun. Ve Středočeském kraji jsou populární například Sedlčánky, Bříství nebo Starý Kolín. Výhodné ceny nabízí i Vysočina – třeba u Šantrůčků u Havlíčkova Brodu je možné nasbírat jahody za 55 až 65 korun za kilogram, což je jedna z nejnižších cen v Česku, a navíc lze platit i kartou.
Zemědělci v úterý vyrazili na Londýn, aby protestovali proti zavedení dědické daně pro farmáře. Některými výhradami by se vláda zabývat mohla, ale na demonstraci se nabalili i politici a skupiny, které mají úplně jiné zájmy. Zemědělci navíc dostali velmi nečekaného mluvčího – někdejší tvář slavného pořadu Top Gear.
Karel Pučelík: Britští zemědělci se bouří. Mnozí mají důvod, Jeremy Clarkson však měl zůstat doma
Názory
Samosběr se vyplácí
Cenově vychází samosběr i v roce 2025 velmi výhodně. V supermarketech se čerstvé jahody prodávají i za 160 až 200 korun za kilogram, zatímco na poli je možné si je nasbírat už za polovinu. Průměrná cena samosběru se letos pohybuje mezi 80 a 100 korunami, v závislosti na lokalitě a kvalitě úrody. Výrazně levněji lze pořídit jahody na farmách, kde si zákazníci sběr rezervují v méně exponovaných časech, nebo v místech s vyšší nabídkou.
Zájem o samosběr je dle oslovených farmářů důkazem, že i v moderní digitální době má smysl vracet se k přírodě, k jednoduchým radostem a práci na poli. V roce 2025 sice počasí trochu zkomplikovalo start, ale zájem lidí nepolevuje.
Pravidla samosběru:
- Sledujte aktuální informace na webech a sociálních sítích farem – sezóna může rychle skončit nebo být přerušena kvůli dešti
- Vezměte si vlastní nádoby, případně počítejte s poplatkem za košík
- Počítejte s pobytem na slunci i s pobytem v blátě
- Připravte si hotovost – i když některé farmy již akceptují karty, stále to není standardem
- Vybírejte opatrně a ohleduplně. Nesbírejte nezralé plody a neničte rostliny.
JARNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ
Porazit všechny a stát se jedničkou. Na českém trhu se to podařilo spoustě hráčům. Co když se ale pokusí prosadit na evropském, asijském, americkém, nebo dokonce globálním trhu? Pak začínají podnikatelé i firmy narážet na celou řadu problémů. Přesto řada z nich uspěla.
Zakladatel Lasvitu Leon Jakimič, zakladatel Unicorn Attacks Vít Šubert, majitel Mattoni 1873 Alessandro Pasquale či zakladatel a CEO globální platformy FTMO Otakar Šuffner. To je část hvězd jarního vydání magazínu Newstream CLUB, jehož hlavním tématem je GLOBÁLNÍ ÚSPĚCH. Jak ho dosáhnout z Česka? A lze se prosadit na celosvětovém kolbišti v éře, kdy druhé místo téměř vždy znamená prohru?
Magazín se dále věnuje velkým finančním skupinám, které svět dobývají investicemi. Zvláštní kapitolou pak je Německo, které pro tuzemské podnikatele i finančníky velmi často představuje první velkou zkoušku nebo příslovečnou bránu do světa. A platí to i ve chvíli, kdy se německá ekonomika potýká s celou řadou strukturálních problémů.
Podíváme se na největší investice, které čeští hráči v posledních letech učinili a které představují historicky největší akvizice českého kapitálu v zahraničí.
A hudební promotér David Gaydečka čtenáře pozve do tajemného Doupěte, které je úplně novým typem hudebního klubu, v němž vystupují hvězdy, které zná celý svět.
Sedmé vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.
Na další číslo se můžete těšit již v červnu.