Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Hodnota majetku ruských miliardářů se za poslední rok zvýšila o 152 miliard dolarů

Nejbohatším Rusem je v současnosti Andrej Melničenko
ČTK
 ČTK

Hodnota majetku ruských dolarových miliardářů se za poslední rok zvýšila o 152 miliard dolarů (zhruba 3,3 bilionu korun), tedy o více než dvě pětiny. Přispěly k tomu vysoké ceny přírodních zdrojů a obnovování hodnoty majetku po propadu, který nastal bezprostředně po začátku ruského útoku na Ukrajinu. Na předválečnou úroveň se však hodnota majetku ruských miliardářů ještě nevrátila. Uvedla to podle agentury Reuters ruská verze časopisu Forbes.

Reklama

Podle Forbesu má Rusko nyní 110 dolarových miliardářů, tedy o 22 více než před rokem. Celková hodnota jmění těchto miliardářů se za poslední rok zvýšila na 505 miliard dolarů (téměř 11 bilionů korun) z 353 miliard dolarů. Počet ruských miliardářů stoupl, ačkoli ze seznamu vypadlo pět osob, které se vzdaly ruského občanství, upozornil Forbes.

Nejbohatším Rusem je podle časopisu Andrej Melničenko, který získal velké jmění díky podnikání v oblasti hnojiv. Forbes odhaduje, že celková hodnota Melničenkova majetku se za poslední rok více než zdvojnásobila na 25,2 miliardy dolarů (zhruba 540 miliard korun).

Druhé místo obsadil s majetkem v hodnotě 23,7 miliardy dolarů Vladimir Potanin, který je největším akcionářem těžařského gigantu Nornickel. Za ním následuje většinový vlastník oceláren NLMK Vladimir Lisin s majetkem 22,1 miliardy dolarů, který se před rokem nacházel na prvním místě.

Nejbohatším člověkem na světě je letos podle 37. ročníku žebříčku časopisu Forbes šéf podniku na prodej luxusního zboží LVMH Bernard Arnault.

Bernard Arnault je opět na vrcholu, mezi dolarovými miliardáři je jedenáct Čechů

Nejbohatším člověkem na světě je letos podle 37. ročníku žebříčku časopisu Forbes šéf podniku na prodej luxusního zboží LVMH Bernard Arnault. Majetek tohoto francouzského podnikatele časopis vyčíslil na 211 miliard dolarů (4,5 bilionu korun). Seznam nejbohatších lidí z Česka vede Renáta Kellnerová, do světového žebříčku dolarových miliardářů se poprvé dostalo 11 Čechů.

Přečíst článek

V roce 2021, tedy před zahájením ruského útoku na Ukrajinu, činila podle Forbesu souhrnná hodnota majetku ruských miliardářů 606 miliard dolarů. Rusko zahájilo útok na Ukrajinu 24. února loňského roku. Následně se stalo terčem rozsáhlých hospodářských sankcí ze strany západních zemí.

Ruská ekonomika v loňském roce klesla o 2,1 procenta. Prognózy, včetně odhadů ruských úřadů, přitom těsně po začátku útoku ruských vojsk na Ukrajinu předpovídaly, že ruská ekonomika vykáže za rok 2022 více než desetiprocentní pokles.

Mezinárodní měnový fond tento měsíc zvýšil odhad letošního růstu ruské ekonomiky na 0,7 procenta z dříve očekávaných 0,3 procenta. Odhad hospodářského růstu v příštím roce však snížil na 1,3 procenta z 2,1 procenta.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme