Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Šéf ruského gigantu Lukoil kritizoval válku na Ukrajině. Už není šéfem

Šéf Lukoilu Vagit Alekperov (vpravo) na jednání s prezidentem Vladimirem Putinem
Kremlin

Ruský ropný gigant Lukoil vyzval již na začátku března k rychlému ukončení války na Ukrajině. Stal se tak prvním velkým ruským podnikem, který se proti ruské invazi na Ukrajinu postavil. Jeho šéf a jeden z nejbohatších Rusů Vagit Alekperov (na snímku vpravo) odvážný krok neustál a po více než měsíci od kritiky odstoupil z funkce.

Reklama

Šéf ruského ropného koncernu Lukoil Vagit Alekperov odstoupil z funkcí ředitele a prezidenta. Společnost o demisi 71letého Alekperova informovala na svém webu, důvody nesdělila. Firma začátkem března jako první velký ruský podnik vyzvala k rychlému ukončení ruské ofenzivy na Ukrajině, připomíná agentura AFP.

Šéf Lukoilu Vagit Alekperov (vpravo) na jednání s prezidentem Vladimirem Putinem

Britové zmrazí majetek šéfa Lukoilu i ukrajinského politika podezřelého z vlastizrady

Londýn rozšiřuje seznam sankcionovaných Rusů, nově na něm přibude i Ukrajinec, politik Viktor Medvedčuk, který je podezřelý z vlastizrady. Sankcím se nevyhne ani šéf ropné společnosti Lukoil Vagit Alekperov.

Přečíst článek

„Předseda a člen představenstva Lukoilu V. Alekperov oznámil rozhodnutí rezignovat na své funkce," uvádí se v tiskové zprávě. Lukoil je po Rosněfti druhou největší ropnou společností v Rusku. Oznámení přichází týden poté, co Británie zařadila miliardáře Alekperova na seznam sankcionovaných ruských osobností.

Podnik na začátku března uvedl, že je „tragickými událostmi na Ukrajině" znepokojen, a vyjádřil soustrast všem, které konflikt zasáhl. Zároveň ujistil, že udělá vše, aby mohl stabilním způsobem pokračovat ve svých aktivitách po celém světě.

superjachta

Sankce proti oligarchům jsou chabé, čelí jim pouze polovina z dvacítky nejbohatších Rusů

Sankce západních zemí namířené proti ruským oligarchům mají otřást jejich postavením a přimět je, aby využili svůj vliv a přiměli prezidenta Vladimira Putina změnit své válečné plány. Jenže z dvaceti nejbohatších Rusů se dosud uvalené sankce týkají jen poloviny z nich, přičemž na žádném sankčním seznamu EU, USA či Británie nejsou hned čtyři z pěti nejmovitějších ruských boháčů, spočítala agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Protiruské sankce a propad moskevské burzy připravily ruské oligarchy o miliardy dolarů. Vagit Alekperov byl potrefen asi nejvíce – již k 5. březnu jej válka a sankce připravily o v přepočtu 411 miliard korun. Jeho aktuální majetek činí podle indexu miliardářů agentury Bloomberg 16,1 miliardy dolarů (asi 361 miliard korun), což znamená propad od začátku roku o 5,6 miliardy dolarů, tedy o více než pětinu. 

Je otázkou, zda právě toto je důvodem, proč se Lukoil jako první z velkých ruských podniků už od čtvrtka otevřeně staví proti invazi na Ukrajinu.

Vladimir Potanin

Nejbohatší Rus žádá Putina: Nevracejte nás zpět do roku 1917

„Nevracejte nás zpět do roku 1917,“ žádá nejbohatší Rus a největší akcionář těžního giganta Norilsk Nickel Vladimir Potanin vládu Vladimira Putina. Konfiskace majetku západních společností, které kvůli invazi na Ukrajinu opustily ruský trh, by podle něj zemi vrhla o 100 let zpátky, kdy k podobnému kroku přistoupili bolševici po velké říjnové revoluci. Na jeho prohlášení, výjimečné kritické mezi ruskými oligarchy vůči ruské invazi, upozornil server CNN.

Přečíst článek

Společnost Lukoil vloni zvýšila čistý zisk na 773,4 miliardy rublů (zhruba 215 miliard korun) z 15,2 miliardy rublů v předchozím roce. Za prudkým nárůstem zisku stály vyšší ceny ropy a plynu i vyšší objem produkce podniku. Tržby firma zvýšila o více než dvě třetiny na 9,4 bilionu rublů.

Lukoil v minulosti provozoval síť čerpacích stanic v České republice. V roce 2014 však tyto stanice převzala maďarská ropná a plynárenská skupina MOL.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Nord Stream 2, výstavba plynovodu, ilustrační foto

Habeck si oddechl, turbína k Nord Stream 1 už je na cestě do Ruska. Plynovod se ale rozjede se zpožděním

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme