Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Rusko reaguje na USA a spouští výrobu raket středního a krátkého doletu

Rusko spouští výrobu raket středního a krátkého doletu, uvedla Moskva
ČTK
 ČTK

Rusko urychluje vývoj a spouští výrobu raket krátkého a středního doletu, dříve zakázaných smlouvou INF, uvedl server Meduza s odvoláním na prohlášení ruského ministerstva zahraničí.

Reklama

Smlouva o likvidaci raket středního a krátkého doletu (INF), kterou v prosinci 1987 v Bílém domě podepsali sovětský vůdce Michail Gorbačov a americký prezident Ronald Reagan, zanikla v létě 2019 poté, co od ní USA a Rusko odstoupily.

„Výslovně prohlašujeme, že kdyby se kdykoli a kdekoli objevily pozemní rakety krátkého a středního doletu americké výroby, vyhrazujeme si právo reagovat zrcadlově, což bude znamenat ukončení jednostranného ruského moratoria na rozmisťování těchto zbraní. Rusko v reakci na kroky USA zintenzivňuje vývoj a zahajuje výrobu obdobných raketových systémů,“ praví se v prohlášení. To se věnuje především odůvodnění ruského vojenského cvičení s taktickými jadernými zbraněmi.

Ruští diplomaté tvrdí, že Spojené státy se otevřeně chystají rozmístit pozemní rakety středního a krátkého doletu, které přepravují do Evropy a do asijsko-tichooceánské oblasti během vojenských cvičení se svými spojenci. To podle Moskvy svědčí o tom, že výroba a „testování“ těchto zbraní je v plném proudu.

Smlouva INF formálně zanikla na počátku srpna 2019. Obě velmoci se předtím vzájemně obviňovaly z jejího porušování. Smlouva podepsaná v roce 1987 signatářům zakazovala výrobu, zkoušky a rozmisťování pozemních raket a střel s plochou dráhou letu s doletem od 500 do 5500 kilometrů; omezení se týkalo rovněž odpalovacích zařízení.

Sídlo ruského plynárenského monopolu Gazprom v Petrohradě

Ruská válečná mašinérie připravuje tamní ropný průmysl o pracovní sílu

Ruský ropný a plynárenský průmysl je důležitý pro financování ruské invaze na Ukrajinu a poskytuje Kremlu finanční prostředky na pokračování bojů. Tento průmysl se však potýká s nedostatkem pracovních sil kvůli plné mobilizaci ruské ekonomiky pro válečné úsilí, což zhoršuje dlouhodobou demografickou krizi, uvedla agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš

Babiš: Nekritizuji pomoc Ukrajině, ale česká muniční iniciativa je jen obří PR akce

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš uvedl, že nekritizuje pomoc Ukrajině, ale netransparentnost aktuální české muniční iniciativy, kterou vnímá především jako obří PR akci. Babiš to napsal v odpovědi na dopis ministryně obrany Jany Černochové (ODS), ve kterém bývalému premiérovi vyčítala útoky na muniční iniciativu.

Přečíst článek

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Státy G7 chtějí dát Ukrajině desítky miliard dolarů ze zabavených ruských peněz. Evropa se zdráhá

Spojené státy jednají s blízkými partnery o poskytnutí pomoci Ukrajině až 50 miliard dolarů, tedy zhruba 1,2 bilionu korun.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Rusko spouští výrobu raket středního a krátkého doletu, uvedla Moskva

Americké zbraně jsou již na Ukrajině. Další vojenská pomoc bude rychlejší, uvedl poradce Bílého domu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme