Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Státy G7 chtějí dát Ukrajině desítky miliard dolarů ze zabavených ruských peněz. Evropa se zdráhá

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
Profimedia
 ČTK

Spojené státy jednají s blízkými partnery o poskytnutí pomoci Ukrajině až 50 miliard dolarů, tedy zhruba 1,2 bilionu korun.

Reklama

Tyto peníze by pak byly spláceny z neočekávaných zisků ze státních ruských aktiv zmrazených převážně v Evropě, ze kterých stále plynou úroky. Uvedla to agentura Bloomberg s odvoláním na informované zdroje, podle kterých se o tomto plánu diskutuje v rámci skupiny sedmi předních ekonomik světa G7 a USA. Usiluje se o uzavření dohody na červnovém setkání skupiny v Itálii.

Plán signalizuje silnou podporu ze strany Washingtonu a obnoví tlak na Evropskou unii, aby upustila od svých námitek proti využití zmrazených ruských aktiv. Podle zdrojů jsou ale jednání na toto téma obtížná a dokončení dohody tak může trvat ještě několik měsíců.

Obava evropských zemí

Mluvčí amerického ministerstva financí a Rady pro národní bezpečnost Bílého domu se k tématu odmítli vyjádřit. Americká ministryně financí Janet Yellenová na otázku ohledně tohoto typu návrhu, kdy by USA nebo část zemí G7 poskytly peníze na pomoc, kterou by pak EU splácela ze zmrazených aktiv, odpověděla, že „o tom diskutujeme“.

Země EU chtějí použít aktiva Ruské centrální banky na obnovu Ukrajiny

Ruská soukromá škola odsoudila válku. Teď musí skončit

V Novosibirsku končí soukromá škola Novokolledž, která si jako jedno z mála ruských vzdělávacích zařízení ústy svých zakladatelů troufala veřejně odsoudit válku proti Ukrajině a válečnou propagandu. Na oplátku se škola dočkala prověrek od úřadů, pokut, nedostala akreditaci a jejího zakladatele Sergeje Černyšova úřady označily hanlivou nálepkou „zahraniční agent“, uvedl server BBC News na svém ruskojazyčném webu. Škola přestane fungovat na konci školního roku, řekl portálu pedagog a historik Černyšov.

Přečíst článek

Většina evropských zemí se postavila proti přímé konfiskaci ruských aktiv a byla skeptická k návrhům, u nichž se obává, že by ohrozily stabilitu eura nebo region vystavily ruské odvetě. Nejnovější snaha USA se podle zdrojů omezuje na nalezení způsobu, jak poskytnout Ukrajině co největší podporu rychle a ne po menších částkách lepší mobilizací zisků ze zmrazených aktiv, uvedl Bloomberg.

Současný americký prezident Joe Biden se v listopadových prezidentských volbách střetne se svým republikánským předchůdcem Donaldem Trumpem. Americká vláda se tak nyní snaží ochránit spojeneckou pomoc Ukrajině před případnými politickými změnami. Trump se k pomoci Ukrajině vyjádřil skepticky.

Peníze drží belgická společnost

Země G7 v reakci na invazi Ruska na Ukrajinu v únoru 2022 zmrazily aktiva ruské centrální banky za zhruba 280 miliard dolarů. Většina je držena v Evropě prostřednictvím belgické společnosti Euroclear.

Euroclear má v držení aktiva za zhruba 159 miliard eur (téměř čtyři biliony korun). Od loňského roku čistý zisk z těchto aktiv činil zhruba 3,9 miliardy eur. Do roku 2028 by se hodnota těchto aktiv v držení Euroclear mohla rozrůst až na 190 miliard eur. Ročně by zisk z nich mohl činit zhruba pět miliard eur.

Budova ve Vrběticích, kde se připravuje výroba granátů

Rusové odsoudili české obvinění o výbuchu ve Vrběticích. Připomněli pochyby Miloše Zemana

Obvinění Ruska z podílu na výbuchu v muničních skladech ve Vrběticích v roce 2014 jsou vykonstruovaná a jsou politickou objednávkou Spojených států a Británie, prohlásila mluvčí ruské diplomacie Marija Zacharovová podle ruské státní agentury TASS.

Přečíst článek

Hlavním bodem návrhu USA je přenést tyto zisky do budoucna, aby se zvýšila částka podpory, kterou Ukrajina v nejbližší době obdrží. Výše pomoci bude záviset na případné dohodě o době splácení a na tom, jak dlouho budou aktiva zmrazená, aby mohla sloužit ke splácení dluhu. Podle jiné varianty je také možné, že by spojenci vydali dluhopisy prostřednictvím účelově zřízené společnosti, které by se pak splácely ze zisků zmrazených aktiv.

Jednou z nevyřešených otázek je, kdo by poskytl záruky, že prostředky budou splaceny, pokud se ruská aktiva uvolní. Toto riziko je ale považováno za nízké, protože země G7 se zavázaly pokračovat v blokování peněz, dokud Rusko nebude souhlasit s platbou na poválečnou obnovu Ukrajiny.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Německý ministr obrany Boris Pistorius

Na Ukrajinu poputují další miliardy. Němci k nim přibalí i dělostřelecké granáty

Přečíst článek
prezident Ukrajiny Zelenskyj dostal na summitu G7 možnost jednat s premiérem Indie Nárendrou Módím

Ukrajina světovým lídrům na G7 představila svůj mírový plán. Má širokou podporu, tvrdí Zelenskyj

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme