Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Rostoucí prodeje a dražší auta vytáhla zisk Škody Auto o třetinu

Rostoucí prodeje a dražší auta vytáhla zisk Škody Auto o třetinu
iStock
 ČTK

Provozní zisk automobilky Škoda Auto v letošním prvním pololetí vzrostl o více než třetinu na 911 milionů eur (téměř 22 miliard korun) z 676 milionů eur před rokem. Ve své výsledkové zprávě to oznámil mateřský koncern Volkswagen.

Reklama

Za růstem zisku stál podle firmy příznivý vývoj objemu prodeje a cen. Tržby Škody Auto se zvýšily na 13,75 miliardy eur (zhruba 330 miliard korun) z 10,22 miliardy eur před rokem. Negativní vliv měl naopak vývoj měnových kurzů a výrobních nákladů, nepříznivě se projevil rovněž odchod skupiny Volkswagen z Ruska. Firma dodala zákazníkům 432 173 vozů, což je téměř o pětinu více než před rokem.

Výroba automobilů Škoda v Mladé Boleslavi

Škoda Auto v pololetí zvýšila odbyt skoro o 20 procent, víc než Volkswagen

Automobilka Škoda Auto v prvním pololetí zvýšila odbyt skoro o 20 procent na 432 200 vozů. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil mateřský koncern Volkswagen.

Přečíst článek

Škoda Auto provozuje tři výrobní závody v České republice, výrobní kapacity má také v dalších zemích, například v Číně a v Indii. Loni v důsledku invaze ruských vojsk na Ukrajinu ukončila aktivity na ruském trhu. V březnu oznámila, že kvůli ukončení obchodních aktivit a výroby v Rusku loni přišla téměř o 700 milionů eur.

Celý koncern VW zůstal za odhady

Celý koncern Volkswagen zvýšil ve druhém čtvrtletí upravený provozní zisk o 19 procent na 5,6 miliardy eur (bezmála 135 miliard korun), zaostal ale za odhady. Firma kvůli obtížnému ekonomickému prostředí mírně snížila celoroční prodejní cíl.

Aféra dieselgate. Čeští majitelé vozů VW odškodnění nedostanou

Aféra dieselgate. Čeští majitelé vozů VW odškodnění nedostanou, soud odvolání zamítl

Přes sedm tisíc Čechů, majitelů vozů Volkswagen s "cinknutým" softwarem, který manipuloval s emisemi, kteří podali hromadnou žalobu přes společnost Safe Diesel, se odškodnění nedočkají. České soudy rozhodly, že se společnou žalobou nebudou zabývat. Poškozeným vzkázaly, že se na soudy mohou obracet individuálně.

Přečíst článek

Volkswagen nyní očekává, že letos dodá zákazníkům devět až 9,5 milionu vozů. Dříve firma předpokládala odbyt kolem 9,5 milionu kusů po 8,3 milionu vozů prodaných v předchozím roce. Původní prodejní cíl Volkswagenu už stejně dříve zpochybňovali znalci v odvětví.

V první polovině roku dodala skupina Volkswagen po celém světě 4,4 milionu vozů, což představuje nárůst o téměř 13 procent. Za růstem stojí především čínský trh, kde se odbyt zvýšil o 21 procent.

V dubnu se téměř čtyřapůlnásobně se zvýšila výroba aut.

Výroba elektromobilu Škoda Enyaq se možná přesune do Německa

Automobilce Škoda Auto hrozí, že se výroba elektromobilu Enyaq přesune ze závodu v Mladé Boleslavi do továrny mateřského koncernu Volkswagen v německém Cvikově. Deníku E15 to řekl předák odborů automobilky Jaroslav Povšík.

Přečíst článek


 

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme