Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Škoda jede. Za první čtvrtletí hlásí kvůli oživení trhů nárůst zisku, tržeb i odbytu

Škoda jede. Čtvrtletní zisk narostl o desítky procent
Škoda Storyboard
 ČTK

Škodě Auto se v prvním čtvrtletí dařilo. Stouply jí provozní zisk, tržby i odbyt. Mladoboleslavské automobilce stoupl zisk na rozdíl od mateřského koncernu Volkswagen, vyplývá z výsledkové zprávy Volkswagenu.

Reklama

Provozní zisk automobilky Škoda Auto v prvním čtvrtletí meziročně vzrostl z 337 na 542 milionů eur (12,7 miliardy korun). Meziročně vzrostly rovněž tržby, a to z 5,1 na 6,8 miliardy eur (160 miliard korun). Škoda Auto v prvním čtvrtletí dodala zákazníkům 209 553 vozů, což je meziročně o 12,6 procenta více. Za stejný kvartál loňského roku dodávky zákazníkům činily 186 170 vozů.

Volkswagenu klesl zisk, ale tržby šly nahoru

Celému koncernu Volkswagen v prvním čtvrtletí meziročně poklesl zisk po zdanění o 29,9 procenta na 4,7 miliardy eur (110,5 miliardy korun). Tržby koncernu meziročně vzrostly o 21,5 procenta na 76,2 miliardy eur (1,8 bilionu korun), což je podle Volkswagenu důsledek oživení trhů v Evropě a Severní Americe.

V dubnu se téměř čtyřapůlnásobně se zvýšila výroba aut.

Škoda šlape do elektromobility. Do roku 2026 bude mít šest modelů na baterky

Škoda Auto chce mít do roku 2026 celkem šest plně elektrických modelů. Vedle modernizovaných vozů Enyaq a Enyaq Coupe nabídne malé SUV s pracovním názvem Small, kompaktní SUV pojmenované Elroq, velké sedmimístné SUV pod označením Space a nově do svých plánů zařadila také elektrické Combi. Kromě toho ještě letos uvede nové generace modelů Superb a Kodiaq, včetně hybridních verzí, a později také modernizovanou Octavii, Kamiq a Scalu, uvedli to zástupci společnosti.

Přečíst článek

Škoda v březnu oslavila 25. výročí modelu Octavia Combi. „Zákazníkům bylo doručeno přes 2,8 milionů vozidel kombi a dnes se vyrábí již čtvrtá generace a také elektrická verze," uvedl koncern.

Škoda Auto provozuje tři výrobní závody v České republice, výrobní kapacity má také v dalších zemích, například v Číně a Indii. Loni v důsledku invaze ruských vojsk na Ukrajinu ukončila aktivity na ruském trhu a v současnosti jedná o jejich prodeji. Kvůli ukončení obchodních aktivit a výroby v Rusku automobilka loni přišla téměř o 700 milionů eur.

Výroba osobních aut v Česku v prvním čtvrtletí meziročně vzrostla o 31,5 procenta na 353 770 vozů.

Automobilky nastartovaly, v tuzemsku se v prvním čtvrtletí vyrobilo 353 770 nových vozů

Výroba osobních aut v Česku v prvním čtvrtletí meziročně vzrostla o 31,5 procenta na 353 770 vozů. Z toho 11,7 procenta produkce tvořily elektrické vozy. Výrobní výsledky se tak přiblížily předkrizovým hodnotám roku 2019, oznámilo Sdružení automobilového průmyslu (SAP).

Přečíst článek

Škoda Auto, ilustrační foto

Jahn: Škoda bude muset po schválení Euro 7 propustit tři tisíce lidí a zavřít halu

V případě zavedení emisní normy Euro 7 bude Škoda Auto muset uzavřít jednu výrobní halu a o práci přímo u automobilky přijde 3000 lidí. Včetně dodavatelů pak půjde o zhruba 10 tisíc propuštěných lidí. Důvodem je ekonomická nemožnost dále vyrábět a prodávat menší modely Fabia, Scala a Kamiq. V pořadu Otázky Václava Moravce v České televizi to řekl člen představenstva Škoda Auto pro prodej a marketing Martin Jahn.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme