Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Distributor Net4Gas loni dovezl z Ukrajiny méně plynu. Přesto mu rapidně stoupl čistý zisk i tržby

Kompresní stanice plynu v Břeclavi společnosti Net4Gas, 28. dubna 2022.
Profimedia
 ČTK

Čistý zisk provozovatele českých plynovodů Net4Gas loni meziročně stoupl téměř o dvě třetiny na 6,24 miliardy korun. Tržby vzrostly o čtvrtinu na 12,95 miliardy korun. Výsledky jsou lepší, přestože se přeprava plynu v důsledku ruské invaze na Ukrajinu meziročně snížila zhruba o 40 procent. Vyplývá to z výroční zprávy skupiny Net4Gas za loňský rok, na kterou upozornil server Ekonomický deník.

Reklama

Celková přeprava zemního plynu loni klesla na 30,9 miliardy metrů krychlových, v porovnání s rokem 2021 to bylo o 20,8 miliardy metrů krychlových méně.

Podíl ruského plynu se výrazně snížil

„Tento pokles byl způsoben změnami ve struktuře toků plynu v Evropě v důsledku ruské invaze na Ukrajinu a jejích geopolitických důsledků. Jinými slovy, celkový podíl Ruska na dodávkách plynu do Evropy a tím i objem ruského plynu přepravovaného přes Českou republiku se během roku 2022 výrazně snížil," uvedl generální ředitel Net4Gas Andreas Rau.

Miliardář Daniel Křetínský vydělává na fosilních palivech.

Risk, který se vyplácí. Křetínský vsadil proti zelené Evropě a bohatne

Podnikání miliardáře Daniela Křetínského a jeho Energetického a průmyslového holdingu (EPH) v oblasti fosilních paliv podrobně zmapovala agentura Bloomberg. Křetínského označuje za „nepolapitelného miliardáře”, který vybudoval své impérium na předpokladu, že ekologická transformace Evropy bude chaotickým a zdlouhavým procesem, takže bude ještě dlouhou dobu potřeba využívat uhlí a plyn.

Přečíst článek

Společnost uvedla, že na geopolitické nejistoty po vpádu Ruska na Ukrajinu reagovala budováním finanční rezervy, úspornými opatřeními a dočasným pozastavením výplaty podílů na zisku společníkům.

Pro domácí potřeby České republiky v loňském roce Net4Gas přepravil 7,5 miliardy metrů krychlových zemního plynu. Vnitrostátní přeprava tak klesla o 1,9 miliardy metrů krychlových zejména kvůli vyšším průměrným okolním teplotám a úsporám plynu vyvolaným jeho vysokými cenami, uvedla firma.

Síť firmy se rozrostla o nový plynovod

Rau připomněl, že síť provozovaná skupinou Net4Gas se loni v prosinci rozrostla o pětaosmdesátikilometrový plynovod Moravia. Celkem tak soustava měří téměř 4000 kilometrů. Skupina loni investovala 3,67 miliardy korun a dokončila dlouhodobé projekty za 4,52 miliardy korun.

Firma miliardáře Hubáčka investuje miliardu do paroplynové elektrárny v Prostějově

Firma miliardáře Hubáčka investuje miliardu do paroplynové elektrárny v Prostějově

Energetická společnost UCED z investiční skupiny Creditas finančníka Pavla Hubáčka investuje miliardu korun do své paroplynové elektrárny v Prostějově. Její výkon se tak téměř zdvojnásobí na 108 megawattů. Společnost UCED už podepsala smlouvu s americkou General Electric, která do UCED Elektrárny Prostějov dodá novou plynovou turbínu s rychlým startem.

Přečíst článek

„Kromě našich důležitých každodenních aktivit se i nadále intenzivně připravujeme také na přepravu obnovitelných a dekarbonizovaných plynů, zejména vodíku," uvedl generální ředitel.

Skupina Net4Gas ke konci loňska zaměstnávala 563 lidí. Jejím majitelem je Net4Gas Holdings, kteou napůl vlastní konsorcium společností Allianz Infrastructure Luxembourg I S.à r.l. a Borealis Novus Parent B.V. Dříve Net4Gas fungoval pod názvy Tranzitní plynovod, Transgas a RWE Transgas Net. Původním vlastníkem byl stát, po privatizaci v roce 2002 pak německý koncern RWE.

Budova Evropské komise v Bruselu

Omezování spotřeby plynu v zemích EU může pokračovat, ministři podpořili návrh Bruselu

Země Evropské unie o rok prodlouží dobrovolné patnáctiprocentní omezení spotřeby plynu, aby si zajistily jeho dostatečné zásoby na příští topnou sezonu. Shodli se na tom ministři energetiky členských států, kteří podpořili návrh Evropské komise (EK) na prodloužení loni zavedených úspor do března příštího roku. Komisařka pro energetiku Kadri Simsonová uvedla, že je to nejlepší způsob, jak předejít riziku nedostatku plynu v době, kdy bude nejvíce potřeba.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Co nejvíce zaujalo čtenáře Newstreamu v roce 2022? Válku na Ukrajině či energetickou krizi trumfla reportáž z Řecka

Co čtenáře Newstreamu nejvíce zaujalo v roce 2022? Válku na Ukrajině i energetickou krizi trumfla reportáž z Řecka

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme