Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Risk, který se vyplácí. Křetínský vsadil proti zelené Evropě a bohatne

Miliardář Daniel Křetínský vydělává na fosilních palivech.
ČTK

Podnikání miliardáře Daniela Křetínského a jeho Energetického a průmyslového holdingu (EPH) v oblasti fosilních paliv podrobně zmapovala agentura Bloomberg. Křetínského označuje za „nepolapitelného miliardáře”, který vybudoval své impérium na předpokladu, že ekologická transformace Evropy bude chaotickým a zdlouhavým procesem, takže bude ještě dlouhou dobu potřeba využívat uhlí a plyn.

Reklama

„Impérium zaměřené na fosilní paliva, jehož hodnota se odhaduje na více než 17 miliard dolarů (zhruba 365 miliard korun), vybudoval nákupem špinavých aktiv za nízké ceny od energetických firem usilujících o dekarbonizaci,” píše Bloomberg.

Upozorňuje, že Křetínského soukromý podnik není na rozdíl od těchto veřejně obchodovaných energetických firem investory a akcionáři tlačen ke snižování emisí a může volně vydělávat na spalování fosilních paliv. „Tento riskantní krok se prozatím vyplácí, protože válka na Ukrajině zvyšuje ceny energie,” dodává.

Daniel Křetínský

Křetínského EPIF loni vydělala 33,5 miliardy, meziročně o 12 procent víc

Společnost EP Infrastructure (EPIF) z Energetického a průmyslového holdingu (EPH) podnikatele Daniela Křetínského loni zvýšila provozní zisk EBITDA meziročně o 12 procent na 1,437 miliardy eur (zhruba 33,5 miliardy korun). Ve zlepšeném hospodaření se podle firmy pozitivně projevila zejména diverzifikace aktivit společnosti, mezi nimiž loni mělo v souvislosti se situací na trhu klíčové postavení skladování plynu, uvedl mluvčí EPH Daniel Častvaj.

Přečíst článek

Bloomberg líčí Křetínského jako nenápadného podnikatele, který bohatne na fosilních palivech v době, kdy Evropa dělá všechno pro to, aby se od nich odstřihla.

Nepolapitelný miliardář

Agentura připomíná například koupi německých hnědouhelných aktiv od švédské společnosti Vattenfall z roku 2016. Při jednáních o této transakci byl Křetínský podle jejího zdroje druhé straně vždy k dispozici, ale zároveň se snažil držet v pozadí. „Během deseti let využil Křetínský tento diskrétní styl jednání k vytvoření jednoho z největších portfolií aktivit v oblasti fosilních paliv v Evropě,” píše Bloomberg. Dodává, že společnost EPH se tak stala jedním z největších znečišťovatelů životního prostředí v Evropě, druhým největším těžařem uhlí v Německu a velkým přepravcem ruského plynu do Evropy.

Nejbohatším člověkem na světě je letos podle 37. ročníku žebříčku časopisu Forbes šéf podniku na prodej luxusního zboží LVMH Bernard Arnault.

Bernard Arnault je opět na vrcholu, mezi dolarovými miliardáři je jedenáct Čechů

Nejbohatším člověkem na světě je letos podle 37. ročníku žebříčku časopisu Forbes šéf podniku na prodej luxusního zboží LVMH Bernard Arnault. Majetek tohoto francouzského podnikatele časopis vyčíslil na 211 miliard dolarů (4,5 bilionu korun). Seznam nejbohatších lidí z Česka vede Renáta Kellnerová, do světového žebříčku dolarových miliardářů se poprvé dostalo 11 Čechů.

Přečíst článek

Křetínský podle agentury Bloomberg patří mezi nejúspěšnější z podnikatelů, kteří se snaží vydělat na fosilních palivech v době, kdy se od nich Evropa snaží odklonit. Snaha o dosažení zisků na úkor planety podle agentury Bloomberg vynesla společnosti EPH několik nelichotivých přezdívek. Česká ekologická organizace Re-set firmu například označila za „fosilní hyenu”.

„Není jediný, kdo je skeptický k tempu zeleného přechodu Evropy,“ říká Jan Osička, profesor Masarykovy univerzity, který Křetínského akvizice studoval a odhadoval velikost jeho portfolia. Ale protože má zdroje, které ostatní nemají, „kupuje všechno, co kouří“.

Holding EPH nicméně hledá cesty jak vydělávat peníze i na čistších zdrojích energie a tvrdí, že se do poloviny století chce stát uhlíkově neutrální. Do roku 2030 hodlá firma podle mluvčího snížit své emise oxidu uhličitého o 60 procent oproti úrovním z roku 2020, píše Bloomberg.

Křetínský podle časopisu Forbes nashromáždil osobní majetek ve výši více než 9,2 miliardy dolarů a drží podíly od Foot Locker a britské Royal Mail po fotbalový klub West Ham United až po francouzské noviny Le Monde. Bloomberg Křetínského EPH oslovil, ale firma nereagovala. Křetínský se stal předsedou EPH v roce 2009, jeho stěžejní krok přišel v roce 2013, kdy EPH převzal významný podíl ve slovenském plynovodu Eustream, který je spolehlivým a stálým zdrojem hotovosti. Během několika příštích let Křetínský ovládl uhelné doly v Německu a Polsku, následovala další aktiva chrlící uhlík ve Francii, Irsku, Itálii, Nizozemsku a Velké Británii.

Daniel Křetínský

Křetínský jako sponzor ruské války? Nepravdivé a urážející, reaguje mluvčí EPH

Ukrajina dala na svůj seznam „mezinárodních sponzorů války” německý obchodní koncern Metro AG, který nadále působí v Rusku. Upozornil na to polský server Onet, který zároveň zdůraznil, že „klíčovým podílníkem v koncernu je český oligarcha Daniel Křetínský” s vazbami na ropný, plynárenský a bankovní sektor ruské ekonomiky. Mluvčí Energetického a průmyslového holdingu (EPH) většinově vlastněného Křetínským sdělil, že společnosti ovládané EPH napojení na ruskou ekonomiku nemají a že podobné tvrzení je „nepravdivé, neférové a urážející”.

Přečíst článek

Pro investory typu Křetínského je podle agentury Bloomberg klíčovou otázkou, kdy z oblasti fosilních paliv odejít. „V nepříliš vzdálené budoucnosti přijde okamžik, kdy bude neuvěřitelně obtížné prodat tato aktiva někomu dalšímu,” uvedl John Morton ze společnosti Pollination, která se zabývá ekologickými investicemi. „Dlouhodobě investovat do fosilních paliv je naprosté bláznovství,” prohlásil Morton, který dva roky působil jako poradce americké ministryně financí Janet Yellenové pro klimatické změny.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme