Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Firma miliardáře Hubáčka investuje miliardu do paroplynové elektrárny v Prostějově

Firma miliardáře Hubáčka investuje miliardu do paroplynové elektrárny v Prostějově
Creditas, s laskavým svolením
 ČTK

Energetická společnost UCED z investiční skupiny Creditas finančníka Pavla Hubáčka investuje miliardu korun do své paroplynové elektrárny v Prostějově. Její výkon se tak téměř zdvojnásobí na 108 megawattů. Společnost UCED už podepsala smlouvu s americkou General Electric, která do UCED Elektrárny Prostějov dodá novou plynovou turbínu s rychlým startem.

Reklama

„Rozšíření prostějovské elektrárny zapadá do naší strategie být lídrem nové energetiky. Budoucností je stavba nových zdrojů a jejich zapojování do agregačních bloků. Do roku 2030 máme v plánu vybudovat v Česku agregační blok o výkonu 1000 MW. Předpokládáme, že celkové náklady na jeho výstavbu budou přes 20 miliard korun,“ uvedl investiční ředitel skupiny UCED Richard Holešinský. 

Pro General Electric Global Services jde podle Holešinského o první výraznou investici v Česku za deset let. Plynovou turbínu s rychlým startem a výkonem 50 MW dodá do Prostějova na začátku roku 2024. Do ostrého provozu má být zapojena příští rok v létě.

Dodávky do sítě ve špičce

"Pokračujeme v poskytování technologií, které jsou pro Evropu nezbytné. Turbína LM6000 dokáže nastartovat ze studena na plný výkon 50 MW za přibližně pět minut. Pomůže tak s vykrýváním špiček, tedy krátkodobého nedostatku elektrické energie v české síti," uvedl prezident a výkonný ředitel divize GE Gas Power pro Evropu, Střední východ a Afriku Joe Anis.

Miliardář a zakladatel skupiny Creditas Pavel Hubáček

Creditas miliardáře Hubáčka vstoupila na britský energetický trh. Koupila čtyři elektrárny

Investiční skupina Creditas finančníka Pavla Hubáčka koupila stoprocentní podíl v britské části energetické skupiny InterGen. Tu dosud vlastnila spolu s čínskými partnery společnost Sev.en Global Investments. Creditas tím získala čtyři paroplynové elektrárny ve Velké Británii, uvedla skupina Creditas. Hodnotu transakce strany nezveřejnily.

Přečíst článek

V UCED Elektrárně Prostějov je nyní v provozu jedna turbína o nominálním výkonu 58 MW. K výrobě elektřiny využívá zemní plyn. Prostějovská elektrárna je zaměřena zejména na podpůrné služby pro provozovatele české energetické přenosové soustavy, společnost ČEPS. Dodávky elektřiny z UCED Elektrárny Prostějov podle Holešinského pomáhají udržovat výkonovou rovnováhu v české energetické síti.

Creditas působí v energetice od roku 2013. Její energetická divize UCED je čtvrtým největším distributorem energií v České republice. Kromě distribuce energií se zaměřuje na výrobu elektřiny, tepla a je rovněž poskytovatelem služeb výkonové rovnováhy.

Rezidenční projekt nájemního bydlení Loox, Creditas Real Estate

Je normální bydlet v nájmu. Chceme to Čechům dokázat, říká developer Vajner

Přes 27 miliard korun plánuje do roku 2033 utratit developerská skupina Creditas Real Estate za bytovou výstavbu v České republice. Hodlá přitom postavit minimálně 5500 bytů. Součástí této plánované rezidenční výstavby bude také tisícovka nájemních bytů v rámci pěti samostatných projektů, oznámil generální ředitel společnosti Jiří Vajner. 

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Skupině Creditas miliardáře Hubáčka raketově vzrostl zisk, hlavně díky financím a energetice

Skupině Creditas miliardáře Hubáčka raketově vzrostl zisk, hlavně díky financím a energetice

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme