Reklama

PPF je zpět v černých číslech, loni vydělala šest miliard. A má chuť investovat

PPF
ČTK

Skupině PPF se podařilo překonat negativní dopady pandemie na její byznys a loňský rok zakončila s čistým ziskem ve výši 239 milionů eur (5,9 miliardy korun). Rok předtím přitom měla ztrátu 249 milionů eur (6,15 miliardy korun). PPF uvedla, že je opět připravena aktivně investovat, zejména pak na západních trzích.

Reklama

„Všechny naše byznysy loni meziročně zlepšily své výsledky. Navíc jsme za posledních 18 měsíců uskutečnili několik významných transakcí. Celkově tyto akvizice a divestice posílily pozici v odvětvích, ve kterých podnikáme, a také naše finanční rezervy. Díky nim jsme připraveni aktivně investovat,“ uvedla finanční ředitelka PPF Kateřina Jirásková.

PPF je podle ní nyní připravena investovat v souladu se svou strategií diverzifikace byznysu směrem na zavedené západní trhy. Výhled na následující období jí ovšem komplikují současné náročné makroekonomické a geopolitické podmínky, dodala skupina

Meziroční zlepšení je patrné u všech hlavních finančních ukazatelů skupiny. Konsolidovaný, auditovaný čistý zisk za rok 2021 náležící vlastníkům mateřské společnosti a vykázaný podle mezinárodních standardů IFRS činil 239 milionu eur (5,9 miliardy korun). Vlastní kapitál skupiny PPF připadající na akcionáře k 31.12. 2021 činil 8,5 miliardy eur (přes 220 miliard korun). Ke stejnému dni o rok dříve činil 7,9 miliardy eur (téměř 200 miliard korun), uvádí PPF.

CETIN loni vydělal 2,6 miliardy. Investice směřoval hlavně do 5G sítí

Největší tuzemský vlastník telekomunikačních sítí CETIN loni zvýšil zisk o jedno procento na 2,57 miliardy korun. Firma ve výroční zprávě uvedla, že převážná část zisku pochází ze služeb v národní síti. Konsolidované výnosy klesly o téměř čtyři procenta na 18,43 miliardy korun.

Přečíst článek

„Návrat k ziskovému hospodaření hospodaření reflektuje prudké postcovidové zotavení v loňském roce. Výnosy skupiny dominantně generuje sektor finančních služeb, který je značně citlivý na širší makrotrendy,“ řekl analytik Cyrrusu Tomáš Pfeiler. Zatímco v roce 2020 přistupovaly finanční instituce k mohutné tvorbě rezerv kvůli drastickému ekonomickému propadu, který vyvolal covid, loni již podle něj masivně rezervy rozvolňovaly v souvislosti s oživením makroekonomického prostředí. To se propsalo do markantního zlepšení hospodářského výsledku PPF, dodal.

Skupina by měla dokončit prodej majoritního podílu v ruské Home Credit & Finance Bank (HCFB) do konce června. Kompletní dokončení celé transakce, které znamená odchod skupiny Home Credit z ruského trhu, očekává během následujících měsíců. Skupina PPF podle některých expertů pomalu opouští východní trhy, soustředit se chce na Evropu a Spojené státy.

„PPF vždy byla a stále je oportunistická, ale je zde nyní hlubší koncentrace na zavedené trhy. Posilujeme v Evropě a v USA v bankovnictví, telekomunikacích, biotechnologii, průmyslu a realitách,“ řekl na jaře mluvčí PPF Leoš Rousek.

Andrej Babiš

Studie: Klub českých dolarových milionářů se rozrůstá, loni už měl přes 32 tisíc členů

Počet dolarových milionářů v Česku loni díky oživení ekonomiky v Evropě stoupl o 6,9 procenta na 32 200. Jejich majetek meziročně vzrostl o 7,7 procenta na 79 miliard dolarů (1,857 bilionu korun). Vyplývá ze Zprávy o světovém bohatství, kterou zveřejnila společnost Capgemini.

Přečíst článek

Investiční skupina PPF podniká v 25 zemích v Evropě, Asii a Severní Americe. Investuje do finančních služeb, telekomunikací, médií, biotechnologií, nemovitostí či strojírenství. Do skupiny patří například splátková společnost Home Credit, Air Bank, telekomunikační firmy Cetin a O2, mediální společnost Central European Media Enterprises (CME), nemovitostní skupina PPF Real Estate Holding, strojírenská firma Škoda Transportation nebo provozovatel mýta v ČR CzechToll.

Novým generálním ředitelem investiční skupiny PPF je od poloviny června Jiří Šmejc. Zároveň získal opci na odkup až desetiprocentního podílu ve skupině. V minulosti byl Šmejc obchodním partnerem zesnulého většinového majitele PPF Petra Kellnera a minoritním akcionářem skupiny. Kellner zemřel loni v březnu při havárii helikoptéry v USA. PPF po jeho smrti vedl zatím řídicí výbor, který vznikl loni v dubnu.

Loga firem ze skupiny PPF před sídlem skupiny v Praze-Dejvicích

PPF dokončila akvizici chorvatské televize RTL

Společnost CME Media Enterprises (CME) ze skupiny PPF, která vlastní TV Nova, po souhlasu chorvatských regulačních orgánů dokončila koupi televize RTL Chorvatsko. CME oznámila, že nyní vlastní šest televizních společností v šesti zemích střední a východní Evropy, které zahrnují 42 kanálů a dosahují celkového počtu 49 milionů diváků.

Přečíst článek

PPF

PPF posiluje na realitním trhu v USA. Postaví rezidenční komplex na Floridě

Společnost PPF Real Estate Holding posiluje svoji pozici na realitním trhu ve Spojených státech. Stala se partnerem výstavby rezidenčního komplexu v Orlandu na Floridě. Oznámila to společnost na webových stránkách.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme