Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Miliardář Šmejc do konce roku prodá podíl v Home Creditu skupině PPF

Jiří Šmejc, ředitel PPF
iStock
 ČTK

Jedenáctileté partnerství mezi největší tuzemskou investiční skupinou PPF rodiny Kellnerových a společností Emma Capital miliardáře Jiřího Šmejce ve finančním sektoru ukončí obří transakce. Šmejc prodá svůj podíl v Home Creditu.

Reklama

Ke konci letošního roku má skončit spolupráce PPF a Emma Capital, která trvala 11 let. PPF to uvedla ve své zprávě o hospodaření za první pololetí letošního roku, upozornily dnes Hospodářské noviny (HN). PPF informaci nechtěla více komentovat.

„V textu účetní závěrky za první pololetí je vše řečeno,“ řekl na dotaz mluvčí PPF Leoš Rousek.

PPF podle zprávy vykoupí podíl v Home Credit Group, který drží Šmejcova Emma Capital prostřednictvím společnosti Emma Omega. Ta vlastní ve skupině Home Credit 8,82 procenta, uvedly HN. Home Credit Group poskytuje spotřebitelské úvěry. PPF tímto krokem podle HN zcela ovládne nejen Home Credit v Číně, Vietnamu, Česku nebo na Slovensku, ale rovněž tuzemskou Air Bank.

Petr Kellner se svojí manželkou Renátou na archivním snímku

Klíčové příběhy českého byznysu 2022: Kellnerová převzala rodinnou firmu, Komárek vyrazil dobýt svět

Příběhy nejbohatších Čechů v roce 2022 naznačují zásadní změny na českém byznysovém nebi. Po smrti Petra Kellnera růst jeho impéria zbrzďuje, naopak apetit Karla Komárka stát se skutečným globálním hráčem se projevil hned několikrát. A téměř úspěšně. Renáta Kellnerová a Karel Komárek tak jsou dalšími osobnostmi roku 2022 podle byznysového portálu newstream.cz. 

Přečíst článek

„Po řádném ukončení smlouvy, ke kterému dojde 31. prosince 2023, Emma Omega prodá všechny své akcie v Home Credit Group za jejich reálnou hodnotu,“ píše se v pololetní zprávě PPF. Podle zprávy může být smlouva za dohodnutých a stanovených okolností ukončena i dříve.

Nabyvatelem akcií má být neurčená společnost, která je součástí PPF Financial Holdings. Kromě Home Creditu pod holding patří ještě PPF banka, ClearBank a srbská Mobi Banka. HN uvedly, že PPF se nad rámec informací zveřejněných ve zprávě odmítla k celé věci blíže vyjadřovat. Obchod nechtěl komentovat ani mluvčí Emma Capital Pavel Zuna.

Jak bude stanovena cena podílu, není jasné. V pololetní zprávě se píše, že má být odvozena od „průměrné tržní ceny jakékoli významné dceřiné společnosti Home Credit Group, pokud bude v té době kótována na burze“. HN doplňují, že s akciemi žádné společnosti této skupiny se ale neobchoduje.

Kellnerová s rodinou se stali stoprocentními vlastníky skupiny PPF

Bartoníček a Duvieusart prodali podíl v PPF. Kellnerovi jsou jediní vlastníci

Renáta Kellnerová s rodinou odkoupili minoritní podíly ostatních akcionářů skupiny PPF, Ladislava Bartoníčka a J.-P. Duvieusarta a stali se tak stoprocentními vlastníky skupiny PPF. Bartoníček i Duvieusart shodně vlastnili 0,535 procenta akcií skupiny.

Přečíst článek

HN upozornily, že dohodu uzavřely PPF a Emma Capital ještě v době, kdy v čele investiční skupiny stál Petr Kellner, který tragicky zemřel v březnu 2021 při heliskiigu na Aljašce. Šmejc od loňského května stojí v čele PPF, vypořádání obchodu mezi oběma společnostmi tak bude za jeho vedení.

Investiční skupina PPF podniká ve 25 zemích v Evropě, Asii a Severní Americe. Investuje do finančních služeb, telekomunikací, médií, biotechnologií, nemovitostí či strojírenství. Do skupiny patří kromě Home Credit a Air Bank také telekomunikační firmy Cetin a O2, mediální společnost Central European Media Enterprises (CME), nemovitostní skupina PPF Real Estate Holding, strojírenská Škoda Group nebo provozovatel mýta v ČR CzechToll. K 30. červnu letošního roku zaměstnávala PPF celosvětově 50 tisíc lidí.

Jiří Šmejc, ředitel PPF

Šmejc: Úprk z Ruska PPF bolel, ale byl správný. Ztráty kompenzovala jiná teritoria

PPF pod vedením Jiřího Šmejce mění strategii, nový šéf skupiny chce přenést těžiště podnikání na tradiční trhy vyspělých zemí. Rychlý odchod z Ruska, který PPF stál miliardy, a postupné stažení z asijských trhů jsou toho důkazem.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Tři roky od tragické smrti Petra Kellnera. Jeho vize už naplňují jiní

Tři roky od tragické smrti Petra Kellnera. Jaké byly jeho nejslavnější vize a akvizice? Přečtěte si jeho autentické citáty

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme