Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Pozor na zmrzlinu. Každá druhá točená v Praze má příliš mnoho bakterií

Více než polovina vzorků točených zmrzlin v Praze při kontrolách hygieniků letos v květnu a červnu nevyhověla předpisům. Zmrzliny obsahovaly nadlimitní hodnoty bakterií. Na svém webu to dnes oznámila pražská hygienická stanice.
profimedia.cz
 ČTK

Více než polovina vzorků točených zmrzlin v Praze při kontrolách hygieniků letos v květnu a červnu nevyhověla předpisům. Zmrzliny obsahovaly nadlimitní hodnoty bakterií. Na svém webu to oznámila pražská hygienická stanice. Hygienici prověřovali hlavně zmrzlinové stánky, ale i občerstvení a restaurace. Největší problémy s hygienou byly ve stáncích.

Reklama

Hygienici v Praze zkontrolovali 17 provozoven nabízejících točenou zmrzlinu a odebrali 23 vzorků. „Dvanáct vzorků nevyhovovalo požadavkům, protože v nich byly takzvané enterobakterie, které svědčí o nedodržování hygieny výroby," sdělili pražští hygienici. „Bakterie způsobující onemocnění – Salmonella nebo Listeria monocytogenes – zjištěny nebyly," doplnili.

Lipské nádraží je světový unikát
video

Krteček, Brno i samoobslužná zmrzlinárna. Nádraží v Lipsku je světový unikát

Lipské nádraží má řadu rekordů. S více než 83 tisíci čtverečními metry je největším evropským nádražím, co se týče plochy obchodní, je dokonce největším nádražím na světě. V současnosti lze lipské nádraží navštívit i díky německé měsíční vlakové jízdence, která stojí 49 eur a mohou si ji koupit i Češi. Jak nádraží vypadá a co na něm najdete? Podívejte se na video i fotogalerii, kde objevíte i Krtečka nebo aktuální pochvalu Brnu.

Přečíst článek

Nadlimitní hodnoty enterobakterií dokládají podle stanice, že prodejci nedostatečně čistí výrobníky zmrzlin a nádobí a náčiní používané k výrobě zmrzlin. V provozovnách, kde byly zjištěny problémy, tak nařídili hygienici dezinfekci zařízení. Rozdali také na místě deseti provozovnám pokuty za 25 tisíc korun a v jednom případě se bude sankce řešit ve správním řízení, takže hrozí vyšší pokuta.

Mezi 17 zkontrolovanými provozovnami bylo osm stánků, šest provozoven občerstvení a tři restaurace. U restaurací nezaznamenali hygienici zvýšené množství bakterií ani v jednom případě. U občerstvení už nevyhověla předpisům polovina vzorků zmrzlin, a v případě stánků dokonce dvě třetiny vzorků.

Unilever

PR peklo Unileveru. Firma vysvětluje, proč stále vyrábí v Rusku

Britská společnost Unilever, která je výrobcem zmrzliny Cornetto či mýdla Dove, hájí své rozhodnutí setrvat v Rusku. A to více než rok poté, co režim prezidenta Vladimira Putina zahájil invazi na Ukrajinu, píše BBC. Britský producent spotřebního zboží uvedl, že odchod z Ruska není jednoduchý, jelikož by jeho aktivity v zemi v takovém případě převzal ruský stát.

Přečíst článek


 

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Brambory, farmář

Biohacking: Obyčejné brambory nejsou strašák. Umí podporovat hubnutí

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme