Pozor na zmrzlinu. Každá druhá točená v Praze má příliš mnoho bakterií
Více než polovina vzorků točených zmrzlin v Praze při kontrolách hygieniků letos v květnu a červnu nevyhověla předpisům. Zmrzliny obsahovaly nadlimitní hodnoty bakterií. Na svém webu to oznámila pražská hygienická stanice. Hygienici prověřovali hlavně zmrzlinové stánky, ale i občerstvení a restaurace. Největší problémy s hygienou byly ve stáncích.
Hygienici v Praze zkontrolovali 17 provozoven nabízejících točenou zmrzlinu a odebrali 23 vzorků. „Dvanáct vzorků nevyhovovalo požadavkům, protože v nich byly takzvané enterobakterie, které svědčí o nedodržování hygieny výroby," sdělili pražští hygienici. „Bakterie způsobující onemocnění – Salmonella nebo Listeria monocytogenes – zjištěny nebyly," doplnili.
Lipské nádraží má řadu rekordů. S více než 83 tisíci čtverečními metry je největším evropským nádražím, co se týče plochy obchodní, je dokonce největším nádražím na světě. V současnosti lze lipské nádraží navštívit i díky německé měsíční vlakové jízdence, která stojí 49 eur a mohou si ji koupit i Češi. Jak nádraží vypadá a co na něm najdete? Podívejte se na video i fotogalerii, kde objevíte i Krtečka nebo aktuální pochvalu Brnu.
Krteček, Brno i samoobslužná zmrzlinárna. Nádraží v Lipsku je světový unikát
Newstream TV
Nadlimitní hodnoty enterobakterií dokládají podle stanice, že prodejci nedostatečně čistí výrobníky zmrzlin a nádobí a náčiní používané k výrobě zmrzlin. V provozovnách, kde byly zjištěny problémy, tak nařídili hygienici dezinfekci zařízení. Rozdali také na místě deseti provozovnám pokuty za 25 tisíc korun a v jednom případě se bude sankce řešit ve správním řízení, takže hrozí vyšší pokuta.
Mezi 17 zkontrolovanými provozovnami bylo osm stánků, šest provozoven občerstvení a tři restaurace. U restaurací nezaznamenali hygienici zvýšené množství bakterií ani v jednom případě. U občerstvení už nevyhověla předpisům polovina vzorků zmrzlin, a v případě stánků dokonce dvě třetiny vzorků.
Britská společnost Unilever, která je výrobcem zmrzliny Cornetto či mýdla Dove, hájí své rozhodnutí setrvat v Rusku. A to více než rok poté, co režim prezidenta Vladimira Putina zahájil invazi na Ukrajinu, píše BBC. Britský producent spotřebního zboží uvedl, že odchod z Ruska není jednoduchý, jelikož by jeho aktivity v zemi v takovém případě převzal ruský stát.
PR peklo Unileveru. Firma vysvětluje, proč stále vyrábí v Rusku
Zprávy z firem
ZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ
Myslet na budoucnost. To je hlavní téma zimního vydání magazínu Newstream CLUB. Hvězdou magazínu je Rony Plesl, který v rozhovoru poodkrývá velké plány pro další roky, které chce strávit v novém ateliéru za Prahou. Dále si můžete přečíst rozhovor s miliardářem a investorem Michalem Zahradníčkem, který před rokem otevřel fond Life BioCEEd a hledá skryté poklady ve vědeckých laboratořích.
Se svými vizemi budoucnosti se podělí i další výrazné figury českého veřejného dění včetně technologického evangelisty Petra Máry nebo ekonoma a filozofaTomáše Sedláčka.
O zachování hodnot, tradic a budování odkazu hovoří Štěpán Laichter, který opravuje rodový dům na pražských Vinohradech od architekta Kotěry.
Čeští a slovenští dolaroví milionáři prožívají dobré časy. A to nikoli jen kvůli úspěchům v podnikání, ale také díky situaci na trzích, ukazuje nejnovější vydání Wealth Reportu, který ve spolupráci s agenturou Perfect Crowd připravila J&T Banka. Výnosy z akcií se vůbec poprvé staly hlavním zdrojem příjmů, když překonaly i výnosy z podnikání. A co je neméně podstatné: většina respondentů očekává, že dobře bude i nadále, třeba kvůli investicím do private equity. Kam dále tuzemští milionáři investují? I to zjistíte v novém vydání magazínu Newstream CLUB.
Desáté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.
Na další číslo magazínu se můžete těšit opět na jaře.