Reklama

Potvrzeno. PPF a Home Credit v Rusku končí. Bankovní byznys prodají skupině domácích investorů

PPF, ilustrační foto
PPF
Veronika Kudrnová
vku

PPF a Home Credit podepsaly dohodu se skupinou individuálních investorů v čele s Ivanem Tyryškinem o prodeji svých bankovních aktiv v Rusku, včetně dceřiných společností. Cena transakce zůstává tajná. PPF se tak zbavila významné většiny aktiv v Rusku. Zbyly jí tam životní pojišťovna PPF Life Insurance a komerční nemovitosti.

Reklama

Akvizice Home Credit and Finance Bank (HCFB) i jejích dceřiných společností skupinou soukromých investorů znamená odchod Skupiny Home Credit z ruského trhu. PPF a Home Credit to oznámily v tiskové zprávěCena transakce nebude po dohodě obou stran zveřejněna. 

V rámci transakce bude kazašská Bank Home Credit, která je dceřinou společností HCFB, prodána akcionářům a manažerům ze skupin PPF a Home Credit. Transakce bude realizována s cílem zajistit kontinuitu pro zaměstnance a klienty Home Creditu v Rusku i Kazachstánu. „HCFB a její dceřiné společnosti vykazují dobré ekonomické výsledky a působí v souladu s regulatorními a právními podmínkami platnými v Ruské federaci a Republice Kazachstán,“ uvedla PPF.

Kdo je Tyryškin?

Ivan Tyryškin výrazně přispěl k budování základů moderních finančních trhů v Rusku jako generální ředitel burzy RTS. Investoval rovněž do řady předních ruských fintechových společností, které dokázal úspěšně rozvíjet. Je jedním ze zakladatelů SPB burzy. Nyní stojí v čele její správní rady a patří k významným akcionářům této burzy, která je jednou z největších platforem pro veřejné obchodování fintechových firem v regionu.

Finanční skupina PPF podniká v 25 zemích v Evropě, Asii a Severní Americe. Investuje do finančních služeb, telekomunikací, médií, biotechnologií, nemovitostí či strojírenství. Do skupiny patří například splátková společnost Home Credit, nemovitostní skupina PPF Real Estate Holding, Air Bank, telekomunikační firmy Cetin a O2, mediální společnost Central European Media Enterprises (CME), strojírenská firma Škoda Transportation nebo provozovatel mýta v ČR CzechToll.

PPF

PPF banka stále nevydělává tolik, co před covidem. Kvůli válce omezuje operace v rublech

PPF bance, která spadá do skupiny zesnulého miliardáře Petra Kellnera, stoupl loni čistý zisk o 600 milionů korun na 1,747 miliardy korun. Vyplývá to z výroční zprávy za rok 2021. Zisk se ale nedostal na úroveň předpandemického roku 2019, kdy činil 2,6 miliardy korun.

Přečíst článek

Loga firem ze skupiny PPF před sídlem skupiny v Praze-Dejvicích

Home Credit poskytl v loňském covidovém roce více půjček, zisk zvedl o polovinu

Společnosti Home Credit ze skupiny PPF, která poskytuje spotřebitelské úvěry, loni v Česku meziročně vzrostl čistý zisk o 47 procent na 361 milionů korun. Firma, která je součástí skupiny Home Credit, to uvedla ve výroční zprávě, kterou vložila do Sbírky listin. Na její zveřejnění upozornil Deník N.

Přečíst článek

Jiří Šmejc

PPF povede Jiří Šmejc. Do vedení investiční skupiny vstupuje Daniel Křetínský

Šéf Home Creditu Jiří Šmejc se nově stane CEO celé investiční skupiny PPF. Její dosavadní ředitel Ladislav Bartoníček nově povede nově zřízenou Advisory Board to Family. V ní vedle něj a Šmejce usedne také Daniel Křetínský, partner dcery zesnulého Petra Kellnera Anny, uvedla vdova po nejbohatším Čechovi Renáta Kellnerová v interním dokumentu, který má newstream.cz k dispozici. Posléze informaci potvrdil mluvčí PPF Leoš Rousek.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme